Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Nas uste od bolnica koga ne pustija koga se rodi ni dadoa babyvit. Ima pravo @alisijad ama kojbsi nema maka neznae kako e. Podobro da mu davam vestacki vitamini nego li celo vreme nastinat. So hrana plus si vnesuva nema steta od vitamini se sto e visok ke go isfrli

Последна измена: 25 септември 2017
    На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.102
    Допаѓања:
    328.716
    па вештачките витамини никогаш не биле репер за здраво дете.Инаку може да дојде до предозираност и те како од витамини.

На wannaBeMomma, Lolipop23, eli25 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    ти велиш да внесува витамини преку храна, јас ти поставив прашање како ке ги внесе тие витамини дете што не јаде, тука не станува збор за големи деца кои верувам ке изедат ако не повеке едно јаболко на ден , и сигурна сум дека никој не дава никакви суплементи без препорака од педијатар.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    и јадењето не значи ништо барем кај нас. мојов по 4 овошки и зеленчук и месо и млеко и крвна супер и еве го уште шмрка. јес да од градинка ама пак.. сакам да кажам не секогаш јадењето значи јак имунитет..

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.102
    Допаѓања:
    328.716
    ретко кое дете не јаде АМА БАШ НИШТО.Твоето ако било на ад самото млеко е збогатено и со железо и со се друго.Ако било доено тогаш од самите антитела на мајката е доволно заштитено.Пола јаболко денес е подобро од пола вештачки витамин ц .Ко што гледам во детскиот инстаграм и бебешките мениа овде,децата и те како јадат разноврсно.

од друга страна незнам зошто педијатар не ве информира дека после 6 тиот месец кај секое дете се намалува хемоглобинот тоа е така наречена физиолошка анемија и е нормална.

крај краева не кажав за вашите деца ништо изнесов мислење на педијатарот мој.

На Mari*, wannaBeMomma и LiliBoz им се допаѓа ова.
  6. Addicted

Addicted Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    65
    Мајки какви искуства имате со бебињата во спа центри и базени? Мојата ќерка ќе има 4 месеци кога ќе ја носиме во хотел со спа центар. Ги бањате ли малите и по колку време смеат да се бањат во базените што се во спа центрите? Инаку ја дојдам па секој совет на оваа тема ќе ми биде добредојден. Ви благодарам.

7. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Базените и Спа центрите се изобилство од бактерии. Како што на трудница и е напоменато во бременост да избегнува базени и спа центри, можеш да замислиш што би било кога би се пикнало бебе во таа вода,поготово 4месечно бебе. Сепак ова е форум, каде никој не знаеш нит му знаеш деца и нивното реално здравје. Па замисли дега се погодат 2-3 и ти пишат : Да, да слободно бањај го бебето и ние ги бањавме и ништо не им беше ! И? Навистина ќе го избањаш? Извини на искреноста неам ништо лично, но не ми иде во памет бебе од 4 мес да се стави во базен/спа центар. Јас ни 2-3 годишно дете не би ставила во таа вода. Прашај си го педијатарот. Не верувам дека постои педијатар нит било кој доктор макар и стоматолог кој би те советувал поинаку.
    Убав ден мајка
    Едит : Поготово викаш доиш (и јас дојам ).... зар не ти е страф да не закачиш некоја бактерија и ти? Или доколку во сред бањање почне бебе да плаче за цицање, како ќе го доиш.... минимум 15-20мин ќе ти треба да идеш до соба за да се избањаш убаво за да го стаиш бебе на града ( значи да бидат градите чисти ).
    Нејќам погрешно да ме разбереш. Мајќи има кој до 6 мес ни во море бебиња не бањаат.

На aleksandricka77, victoria, EuHenIa и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Мајка јас сум помислила да одиме со мм во банско зимоска (бебе ќе има околу 6 месеци) ама се откажав од идејата првично зошто ми текна дека нема да може да приближам бебе до спа и базен од мириспт н ахлор кој во тие концентрации не е опасен за нас но за бебиња е. За бањање на бебето ни на крај памет не ми текна...

9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    Бебе само во море и дома бањање.

На aleksandricka77, joy1, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    Јас не би никако. Еве имам бебе од 3 месеци и ни на крај памет не ми паѓа да го бањам во спа-центри или базени. Бактерии еден куп. Само море се препорачува.

На Belabelinakinder, eli25 и sofi2107 им се допаѓа ова.
  11. Addicted

Addicted Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    65
    Ви благодарам на сите за одговорите и советите. Ги прифаќам и се согласувам со сите вас. Бебе нема да влезе во спа центарот. Поздрав мајки.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    Месец и пол скоро сме со затнато носе. Ставам капки,правам инхалации и пак е целиот затнат дури и ми спусшти малку на гради. Пие само проспан и инхалации ,со аспираторче вадеме мрсолчиња ама нрма секогаш само со носето хрчи и му смета во спиење. Како да ну помогнам или треба нешто дополнително да испитам, брисеви?

13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Многу што ги познавам им помогна домашната алтернатива со кромид. Непосредно си пие и терапија, но и ова го правеа.... исецкај главица кромид и стави во газа па на тацна и навечер дур бебе спие тацната во непосредна блозина на главата ( значи ставаш на страна, ако бебе е веќе во фаза на движење ставаш на место кое не би дофатил ). Неколку вечери и бебе се чисти од цел секрет. Осто на внукми плус му правеа : во вц пуштаа топла вода да се спури и го внесуваа да го бањаат со малку потопла вода, го држеа со главчето ( телото надоле ) и со тушот со потопла вода ( нормално не жешка ) течеше над грбчето. И инхалации. Сепак докторот најубаво ќе ви каже. Ако е мало бебе се чисти од плодовата вода да знаеш. Испитајте за мирна глава и брисеви за да се исклучат бактерии па да имате чиста претстава дали е или не е од бактерија ( мада верувам дека не е до бактерија ).
    Со лесно мајка.

На victoria и ma4e1311 им се допаѓа ова.
  14. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    Фала многу баш читајќи ги мислењата мислев вечер да пробам со кромид. Матичната ми е ан одмор па следната недела ќе прашам на контрола когаќе одимр мада овдр во странството тешко дека ќе се нафати да земе брисеви го знам уште сега одговорот. Инаку за некој ден правиме два месеци.,може и плодова вода или пак од ќерка го фати само што е мал па спушти и на гради,сеуште е во почетна фаза.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Женски да ми препорачате добар инхалатор? Од кој сте задоволни? Фала ви :)

16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Се надевам дека се чисти од плодовата вода зашто така беше и моето и многу други бебиња. Познато ми е тоа дека во странство ( имам еве другарка во Германија ) малата и беше со 39температура и ја вратија дома као ќе и помине бебе е давај да цица. Биди упорна сепак е твое дете и ако треба расправајсе, но напрај брисеви за секој случај. Пробај од она што ти пишав погоре и верувам ќе се среди. Бидејќи е сеуште мало, гледај почесто во текот на денот да го држиш со стомаче над колена поднаведнато малку со главчето надоле. Со пуна шака ( значи не рамна шака, малку ќе ја свиткаш ваљда ме сфаќаш ) и ќе ја тапкаш по грпчето ама не јако. Така ќе и се слева надоле нема на плуќа да иде.

На ma4e1311 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    И жабава моја шмрчит со носе. Така и се роди. Примаше и терапија на болница ама уште е исто, е сега не е нон стоп како полно со мрсулчиња туку повремено. Ставам само физиолошки раствор, ама некако и како устево да почвит да и се полнит со мрсулчиња. Си цицаме редовно и без проблем.
    Да се чистиме и ние од плодовата вода?

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.102
    Допаѓања:
    328.716
    проспан не е препорачлив ич за деца под две години баш поради неговиот состав.

19. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.411
    Zdravo majkicki, nie imame problem so jadenje zelencukovi kasicki.Dadov do sega morkov, kompirce, tikvica, oriz, potoa kombinirav I dodavav po malku kromidce vo nekoi, ama znaci so sila ama bas so sila gi jade gi pluka I toa jade senase dve lazicki.
    Kako da ja nateram da gi jade.
    Isto sakam da prasam od kolku meseci pocnavte dagi stavate vo sedecka polozba malite, mojava se diga uste od treti mesec nestrpliva e nikako nesaka da lezi veke ama koga probuvam daja ispravam da prisedne taa nesedi mirna se vrti po stranite se svitkuva napred neznam mnogu ehiperaktivna.Inaku skoro sest meseci sme

20. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    @joy1 што читав во упатсвото пишува и за мали бебиња од една недела,искрено прв пат слушам ми беше препишан од педијатар. @sofi2107 баш сега исецкав кромид и ставив па ќе видиме гледам сега поубаво дише,исто денес си бевме надвор на свеж воздух два часа. Се надевам за брзо ќе помине.

Сеуште не може убаво да седи мала е нормално дека ќе се навалува ретко се децата со шест меци убаво да седат. Мислам дека е мала за убаво да јаде јас на тој период почнав со пробување вкусови имаше само еден овошен оброк,а зеленчуковите каши почна тек од 7 месец да ги јаде па цел месец замина додека воведовме втор оброк.
    После со кисело млеко можеш да и мешаш и така да јаде има многу бебиња така што ги јадат зеленчуковите каши или пак малку маслиново масло при варење ама мислам дека тоа е тек после 7 месец,нека ме поправи некој ако грешам.

Последна измена од модератор: 26 септември 2017
    На LanaDelR и sofi2107 им се допаѓа ова.