Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. HEV

HEV Популарен член

мамички на моево постојано му се ладни рацете значи нон стоп дали би знаеле од што би можело да е така?

2. kallias

kallias Популарен член

Леле и на моево исто и нозете, а му облекувам и чорапи и плус шпихозните и пак му се ладни и рачињата исто му се ладни :worried:

3. meU

meU Популарен член

Масирајте ги, веројатно се работи за послаба циркулација, посебно додека сеуште лежат. А пробајте и со капче, ние обично кога ќе ставиме капче се затоплуваше цела.

4. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Mayya prvoto detence se grozese od cucli I sisinja ne sakase,koga go odbiv od maka zapi mleko od sise koga vide cice nema :lol:
    A ova e smokce zemav sisence bekutan cajce da mu dadam I odma primi go ispi za dve sekundi duri se naluti koga mu go trgnav
    Nego mnogu mi se isfrla okolu vratceto I na liceto duri zeski mu se obrazite
    Momentalno so bekutan- jekoderm go mackam,primetuvam na posvezo mu se smiruva na potoplo ili koga go banjam neli topla voda mu se vospaluva care?
    Kako gi oblakate bebuskite?
    Jas tenko bodi vo dolgi I spikozni I corapcinja temperaturata vo sobata mi e od 22-24 go pokrivam si tenko pokrivace

5. SimonaTino

Za racinjata normalno e mali se uste,slabo cirkulacija ne e strasno daleku od toa deka im studi
    Moeto e malo uste so rakavcinja malku mu se stopluvaat

6. Mama25

Mama25 Популарен член

I nie si imame maka so obravcinjata,dali e od mnogu bacuvanje neznam ama malata samo go ligavi :D pusto kako da i recam nemoj eptn e osetliva. Sega mu poracav na mm da mi zeme Eozin rastvor pa ke se mackame,nekako toa najbrzo deluva za vakvi raboti,probaj i ti Simona. A vremevo e ludnica neznaes kako da se obleces. Jas maliov go oblakam so benkica i odozgora spilkozni,epten vcera mu staviv kapce zosto usinjata mu bea ladni pa vikam aj da ne mu studi i go zamotuvam vo edno ne tolku debelo kebence.

E sega prinetiv deka nekogas koga cica ne golta,tuku mu se stvara navika ciceto da mu bide lazalka. Arno ama neznae ubavo da ja faka pa se nervira pa drz nedaj dodeka ja fati. Sega za sega imam edna selikonska na baby nova vila da ne e tvrda pa zatoa bi sakala da mi preporacate nekoja bezbedna i kvalitetna zosto bas i nemam iskustvo so cucli. Jas sum protv ama koga se nema alternativa ke mora da nabavam.
    Izvinete na latinicata ne sum vo moznost da go smenam fontot

7. Mravce

Mravce Популарен член

Мамички да ве прашам како ви се бебињава на времево дека моево денес се утепа од спиење, а е вакво времето или врне само спие, цел ден ми е поспано... :P
    мама25 јас му имам купено цуцла од зегин ич незнам од кого е ама му се има многу погодена дека целата е гумена па кога ја цицка нема црвено околу устето :P

8. SimonaTino

Fala na sovetot jas imam doma eozin rastvor samo neznam dali se mackana lice,prvoto go mackavme na gazeto I placese :?:
    Mravce neka si spie ubavo mu e na dusiceto,neka ti spie navecer toa e najbitno a ne smeni den so nok I obratno

9. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

mamicki edno prasanje koga treba da go nosam maliot na vakcina jas razbrav na tocno eden mesec. E sega posto tocno eden mesec ni e za vikend dali da go nosam eden den porano ili dva dena pokasno. Pozdravce

10. kallias

kallias Популарен член

Ден два порано или покасно не е никаков проблем, слободно може :)

11. SimonaTino

Loki kaj mene praznici fatija pa posle praznicite go odnesov,kasnevme 4 drna
    Mi rekoa podobro pokasno nekoj den otkolku porano,kako I da e mora da ja primi ti kako sakas

12. kammam

kammam Активен член

loki не се препорачува да се носи детето порано на вакцина, можеш покасно и не само ден два туку и повеќе, но не порано од месец дена.

13. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

falaaa mamicki

14. silk

silk Популарен член

Локи ние нашата ја однесовме после 40 дена и немаше никаков проблем. Можеш и ти така да направиш, не е ограничено тоа до толку со време,само да не биде порано од месец.

Мравче и моево се утепува од спиење во вакви денови, па и ние сме по поспани кога е вакво времето,ваљда си е нормално.

loki.c9 likes this.
  15. kallias

kallias Популарен член

Јас син ми до сега го носев точно на датата, значи на 20-ти е роден и 20 наредниот месец одиме на вакцина. Е сега ме збунивте што рековте дека порано од месец не се оди :worried: , нас пак педијатарот кај што одиме ни рече може и на 3 недели да се носи детето на вакцина , не мора 1 месец да чекаме, ама јас секогаш на датумот го носам и сега во понеделник е 20-ти и тогаш планирам да го носам на вакцина.....а зошто порано од месец не се носи знаете ли?

16. pepita82

pepita82 Истакнат член

Ние наполнивме вчера еден месец ,патронажната ми рече не мора одма да ја носам на вкцина може 5-6 дена покасно ,а планирам за другите што ке ни следат са ги одложам малку зошто ке не фати сред лето ,инаку Симона и јас не знам дали еозинот се става на лице ама многу ми помогна првите неколку дена ја мачкав малата по ноѓињата и грбчето и одма се исчисти од ситните брунчиња ;)

SimonaTino likes this.
  17. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Кога треба да се прави ехо преглед на колковите? Ние утре полниме еден месец па се мислиме кога да одиме.

18. HEV

HEV Популарен член

здраво мамички јас да се изнакажам денеска за прв пат го ставив син ми во дубало и го пазев 1 саат и викам мирен е ке одам да фрлам памперсот до надвор ко се вракам он со главицката надоле го кревам ја вадам цуцлата устата полна со крв и јас испаничив почнав да плакам едвај го однесов на доктор матичниот ми рече дека е малко сецнато внатре се е во ред ке зарасне дека е бебе,јас си кацив притисок 160 со 100 и ми удари инекција и ми рече повеке во дубало не поарно во количка го остај одколку во дубало,ако верувате за 10 год мислам дека ми се скрати животот.Но имам едно прашање дали може да му ставам така височка перница на бебушко оти пред 2 месеца ко беше патронажната ми рече да не му ставам ништо ама мене некако не ми се допага тоа???(денеска гледав во една детска продавница има перничиња не се кој знае колку височки ама високи се несе баш рамни) :$

19. anule88

anule88 Истакнат член

Ко ке наполните два месеци тогаш, пред да примате вакцина. Еве ние сме сега за една недела на вакцина, а пред тоа ке одиме за колкчината. ;)

20. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

тоа мора многу да внимаваме, ајде за брзо да се опоравите ;) инаку јас веке одамна го ставам на перница и тоа на оние на кои спиеме ние,, морам така затоа што после секое пиење млеко мн ми збеснува и одма поврака, така да мора да го легнам на повисоко за да стои мирен ;) а исто и денски кога си лежи го ставам на бебешко перниче,а ноке само на една пелена :)