Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.147
    Допаѓања:
    40.511
    Кплената и мене ме болат. Ако клекнам станување само со кран:D
    Кичма фала богу не ме боли зошто се трудам седеечки да се гушкаме, ама затоа лев препон ми се кочи што станевам со него:(

На Seduction, ada21 и eli25 им се допаѓа ова.
  2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.193
    Допаѓања:
    124.713
    ајде некој да ни каже зашто не болат колената? чаре?

На ada21 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.182
    Јас немам поим зошто, да не има врска анестезијата? Мислам дека повеќето сте со царски или грешам. Најверојатно ќе помине, впрочем, после некој месец од породувањето поминува се'.

Мене не ме болеа колената, ама кичмава, т.е половинава ме убива, сега не толку, после првата бременост повеќе ме болеше. Кога останав трудна со второ, болката магично ја снема, за после породување пак да се појави, ама со тек на време стана помала. Јас сум со дијагностицирана дископатија, само следам состојба, за болки не користам ништо оти не се јаки. Ама и се активирав повеќе физички.

На forumce и eli25 им се допаѓа ова.
  4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.193
    Допаѓања:
    124.713
    не ми текна, може од спиналната :^) туку јас почнав слабо и да гледам :worried: ми се мати видот еве тешко ве читам моментално. мајка ми читала од доењето :^) имав некој диоптер пред години.

На ada21 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.735
    Допаѓања:
    40.140
    Природно сум јас.
    Само кога сум наведната и сакам да се исправам ме боли, онака не, без проблем си функционирам.
    Со видот немам проблеми, ама некогаш така ќе ми се заврте, ќе се занесам. Крвта ми беше добра после пораѓај. Јас сега многу сонувам, мислам повеќе отколку во бременост. Понекогаш немам ориентација дали било сон или јаве.

На Sara.C и ada21 им се допаѓа ова.
  6. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    2.845
    Здраво мамички . Од сабајле на бебе му е многу топла главата , челото не ама телото и главчето да. Му мерев сега тт и има 37.1 , му мерев на рачето. Он си е весел си јаде и се е ок. Сакав да прашам дали да почекам до после или да му дадам парацетамол?

7. i-v-a-n-4-e

i-v-a-n-4-e Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    Јас како што знам и практикувам на тт под 38.5 не давам парацетамол. Туширај со млака вода само не главчето, компири рендани во чорапчиња, сенф намачкај на нозе. Според мене 37 не е голема тт

На Aneta92 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    22.097
    Зошто да даваш одма парацетамол? Не ли е тоа нормална температура кај бебињата ? Барем мојот педијатар така ни кажа , до 37.5 е нормално а и тоа што главчињата им се најголем дел од времето топли и тоа било нормално.

На Seduction, ada21 и Aneta92 им се допаѓа ова.
  9. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    2.845
    Некаде имав прочитано дека за новороденче тт до 37.5 е нормална тт , ние сме 3 и пол месеца , неможам да најдам дали за 3 месечно бебе е истото. Фала инаку.

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.182
    Следи го, па ќе видиш. Да не си го облекла премногу, па да се прегреало. Инаку кај бебиња главата е обично потопла во однос на телото, бидејќи преку неа оди регулацијата на телесната температура (кај бебињата не е уште развиен центарот за терморегулација).

На Seduction, i-v-a-n-4-e, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    И мене некогаш ко да ми се мати и одвреме навреме ко да имам вртоглавици. Вака од ко се породив. И јас сум царски со спинална :^)

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ece 1309

Ece 1309 Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2017
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    37
    Здраво феминки.
    Ќерка ми има 3 и пол месеци и до сега столицата и беше редовна. По 2-3-4 пати во денот. Но еве веќе 3 ден како се нема искакано, но често менувам пелена бидејќи се мочка. Иначе сме на мајчино млеко само.
    Дали имам простор за загриженост?

13. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Во меѓувреме сфатив дека одбива кога е сит... ама се почесто го пие значи моето млекце му е малку :( пијам и капсули за лактација и ништо изгледа.... ти како успеа да стигнеш само дп доење? Како поминавте на мерење? И браво за успехот :)

Инаку мене исто ми се мати и не гледам најдобро на моменти...а носам леќи... колена и слично не ме боли ништо ама ова со видот и јас приметив дека има промена...ќе одам на контрола за леќите наскоро па баш ќе видам дали пораснал диоптерот или е нешто од спиналната...

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.762
    Пипни го стомачето ако е тврдо многу може има запек. Инаку мислам дека нормално е до една недела да нема какано почекај уште ден два како ќе биде ако не се искака стај чепче.

15. Ece 1309

Ece 1309 Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2017
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    37
    Ти благодарам на одговорот.
    Стомачето не е многу тврдо ни многу меко. Ама секогаш му е такво. Никогаш до сега немам ставано чепче, можи да ми кажите какво сте ставале вие и како?

16. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.762
    До сега немам ставано чепче ќе си прашаш во аптека ќе ти дадат чепчињата се ставаат во анусот.

На Ece 1309 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    8.451
    И мојот исто е 3 ипол месеци и е на доење , истата мака ја имавме пред месец и нешто, мене ми помогна бекутан чај и термофор на стомаче. Сега кака секој втор ден ама обилно. Го прашав педијатарот и ми рече до 7-8 дена било нормално. Не мора да значи дека ома запек и немој да го учиш со чепче, ќе се научи тска и може цревата мрзливи да му станат. Пиј ти компот од суви сливи и преку млекото може да му помогне да се искака

На Ece 1309 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.193
    Допаѓања:
    124.713
    некако само по себе си дојде :) намалувавме оброци , стигнавме до еден па ниту еден. а малото мн сака да цица, шише нејќе баш. пијам лактамикс чај 1л, вода 2л мин. , сок од јаболко. незнам дали тоа влијаело. се измолзував исто.

На Lolipop23 и Igle им се допаѓа ова.
  19. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Имаше шема за измолзување или кога стигнеш тогаш? Кај мене изгледа главен проблем е што бебе не е по цицањето... а и кога цица со силиконска сме...

20. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    1.707
    Колку е нормално да кака бебе новороденче од две недели ?