Мајки како давате сируп за кашлица, нас денес на дежурен педијатар ни препишаа антибиотик цефалексин по 2 мл на 8 часа поради воспалено грло и кашлање, ваши искуства
Здраво мамички. Ние уште една недела правиме 4 месеца. Бебе од вчера почна да ми кашла и да кива ,тт немаме. Педијатарот наш дури утре е на работа ама до тогаш ми е страв да не му се спушти на плуќа. Нешто превентивно?
Малку ми настина подкашлуваше и има мрсули, носето му е затнато. Ни дадоја сируп Проспан и капки за нос. По 3 дена од сирупот престана да кашла ама носето уште му е затнато.
Мајки мене од сабајле како грло ме наболува , мислам дека пак ми се загноени крајниците . Страв ми е дали може нешто на бебе да му пренесам .Немам ни температура ни нос да ми тече . Ќе одам после до матичен ќе ми препише антибиотик.
Сируп фолкодин за грлото, антибиотик пиев џабе се отрув не помогна ништо Истиот случај сме и ние, вчера бевме на дежурен педијатар му го виде грлото вика антибиптик цефалексин сируп по 2мл на 8 сата, го провери на плуќа фала богу нема ништо, да ти кажам ми се потсмири кашлањето откако почна да го прима антибиотикот и си спиеше ноќеска мирно, а денес сме на матичен педијатар ќе ти кажам после како сме поминале и што да превземеш, давај му чајче топло, водичка ако даваш млака да биде, да му биде топличко за да не го боли грлцето и нека не доаѓаат болни луѓе и давај маски на секој што ќе дојде ич да не ти е гајле ни срам бидејќи ние се тресеме на нашите деца и ние не спиеме од секирации за нив Носето со физиолошки раствор чисти му го
@Sofronko му го чистам потоа влечам мрсули. 3 пати во денот. Насабајле му е најмногу затнато, јас незнам кај се наоѓаат толку многу мрсули.
Не се дава ништо на толку мало бебе. Само инхалации се спас, инхалирај го 2-3 пати на ден, ако му е многу затнато носето прскај спрејче или физиолошки и чисти со пумпица. Инаку на дежурен можеш кога сакаш да го однесеш, во било кое време, за да го преслушаат. Само не би ти препорачала, бидејќи многу болни има, здраво да го однесеш ќе префати нешто. А и тие таму обично штом стапнеш веднаш антибиотик даваат за да се заштитат себеси.
Мајки втор ден малата ми има црвенки ситни брумчиња околу устето, а најмногу на брадата. Планирам да одам на педијатар, а во меѓувреме ваши слични искуства? 2+сме.
И на моето бебче му се појавуваат и на лицето и кај брадата. Миј му го лицето со млака вода и ставај 2-3 пати у денот хидратантно кремче да не му е сува кожата. Мене ми дадоа Афлодерм да мачкам сабајле и вечер тенко слојче 3 дена па пауза. Јас му ставам само еден ден и се смируваат , после извесен период пак знаат да се појават. Ми кажаа дека и од топло може да избијат брунчиња.
Мајки после вакцина не се воведува нова храна и колку дена отприлика? Мислам дека така имам читано, не знам колку сум у право...
Бевме денес на педијатар продолжуваме со антибиотик до петок, да правиме инхалации 2-3 пати во текот на денот со физиолошки раствор (денес купуив инхалатор од зегин околу 1900 беше) тапкање по грбче и чистење мрсулчиња со пумпица, во петок на контрола повторно па ќе видиме, го инхалирав 3 пати прреска и антибиотик прими му се потсмири кашлицата
Majkicki mojava bebuska porano do kaj tri cetiri meseci navecer legnuvase vo 8-9 I mi se budese tri pati prv pat ke svrzese duri sedum casa ke se razbudese vo tri cetiri , pa vo pet I vo sest nekogas sedum. Sega sme sest meseci I navecer da stanuva na po dva casa nekogas saat ipol za cicanje. Vovedov I cvrsta hrana I si cicame, zar e tolku gladnecko pa porano pomalo samo na cicanje si prespivase poveke. Dali I vasite bebusi pravele taka kako rastat pocesto da baraat da cicat noke. I da, denes mojava tripati me grizna za cice I krv mi pusti bidejki ima dve zabcinja, od vcera pocna da me grize...nekoe care, mnogu e bolno sega pupkite me bolat.
Majki nekoj da ima iskustvo so vigantol doza od 10 kapki . Ni kazaa kako terapija 20 dena taka da gi davam a posle toa po 2 . Nekako mnogu mi izgleda . Pricina meki koski na glavceto poradi intenziven rast deka e predvremeno .