Ни дадоа инхалации да правиме , физиолошки раствор и ц витамин капки. Нема уште ништо ама заради кашлицата. Ни рекоа уште нема потреба од антибиотик оти е мал. Вие колку месеца сте?
Мајки до сега користев гас бимби против грчеви. Дали е од капките дали општо, освен првите две три недели јас мака не видов од грчеви (2 месеци сме). Сакам откако ќе ги потрошам капкиве да земам пробиотик да му давам. Ама не знам кој е најдобар и дали да почнам со пробиотик или да си продолжам со капкиве....некој совет?
Можеш и капки за грчеви и пробиотик. Ние користиме био гаја и задоволна сум. Капките за грчеви немаат врска со пробиотикот.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1739570839418921&set=gm.1592260620817603&type=3&theater Ова го видов на фб гледам позитивни коментари за сите мајки на кој дечињата не им јадат многу.
Здраво мајки, ми треба совет: ноќеска на бебчето му се затна носето и како секрет некој позадински да има. Пробав со пумпица но не излегува ништо. Дали може да ми ја кажете постапката со физиолошки раствор? Ќе го носам на лекар но дури утре дека тогаш е на смена матичната. Во меѓувреме, да му помогнам некако. Инаку има 3месеца.
Прво ставаш капки морска сол (можеш синомарин за бебиња), после неколку минути со аспираторче го чистиш носето.
Го однесов беба на преглед денеска. И докторот ми рече да не користам аспиратор/пумпица бидејќи ќе сум му предизвикала инфекција. Јас му кажав дека ги стерилизирам ама он ми рече да не му го чистам носот. Искрено тоа мене ми е чудно, не можам така да го оставам детето да не може да дише. Не можам целосно да му ги исчистам ама па колку толку да му олесни...
спреј и аспиратор користам само кога апла е затнат. ретко е но не е да речеш ич. до сега ништо нема закачено..
Темата за температура гледам не е баш активна па затоа тука ќе пишам. Вчера аи бевме на ресовна контрола кај педијатарот. Направивме и крвна слика која е супер и хемоглобин 114, за кој педијатарката рече дека е океј. Синко има точно 6мес. Од педијатар си бевме низ Бисер и Капитол на пазарување, па од таму на гости кај пријтели. Вечерта дома го избањав и легнав. Кога негде околу 23.30ч го осеќам вруќ гори. Помислив да не е облечен многу па му е топло ( мада никогаш не го облакам многу склетџија е ) му мерам температура 38°С. Немав кај да се јавам зашто касно, а прв пат ни се дешава ова. Читнав на форумов @joy1 ( извини што те тагирам ама најверодостојни ми беа твоите совети на темата за температура ) и решив до 38.5 да не давам ништо. Последната вакцина ни дадоа Ефералган за секој случај за да не крене температура, фала богу не крена па го имав неотворен. Цела вечер синко беше кенкав, плачеше и никако да заспие повеќе од 10мин. Кога околу 06.30ч мерам и оппп 38.6 и дадов од сирупот. За некое време падна температура и почна да се препотува. 4-5 пати го пресоблакав. Сабајлето се слушнав со педијатарката и рече чудно крвна слика е се океј нема знаци ни на вирус, па сабајле мокрача да испитаме. Иначе синко има бубрежен рефлукс али еве 6мес секој месец испитуваме секад е супер мокрача, уринокултура, црп и крвна слика. Ми напомена до 38.5 да не давам сируп и да го туширам и да не го наоблакам многу и повеќе да цица. Цел ден е кенкав и со 37.5-38 температура. Пред 1ч мерев 38.7 и пак дадов сируп. Утре имаме закажано на Детска клиника за контрола на бубрежен рефлукс. Па до тогаш вечерва незнам што ќе правам. Се извинувам на долгиов пост се забораив. Ќе може ли од вас поискусните мајќи кој сте го поминале ова да ми дадете совет. Во целост обкаснив све за да се има претстава што и како. Од што може да е температурава? Што и како да поатапам во теков на вечерва? Друга алтернатива домашна дали има за спуштање на температурата? Синко цел ден спие буквално дали по 30мин е биден. Кенка, се смее, мочка, цица, кашичка јадеше, вода пиеше. Мајка ми вика забите да не се, да не почнат да излагаат. Јест да гризе и сл. ама нема ни белко ни отечени непца. Пипам малку како да е набабрено ама веројатно ми се чини. Мавистина незнам што да превземам. Блиски пријатели па и внукми еве за чидо никад немале температура, па немам кој да прашам. Педијатаркава вика од заби не држи температура и не се качува над 38. Мајка ми вика се качува има деца со температури дур вадат заби. И сеа поима неам. Пак се извинувам на долгиов пост.
@sofi2107 бубрежен рефлукс што конкретно значи? Извини овака што прашувам, но моето бебе (3 месеца) има застој на мокрача и проширување на бубрези и не знам дали е истата состојба или нешто друго.
Да тоа е бубрежен рефлукс. Честа појава е. Мокрачата може да се враќа во бубрезите. Но, се прави микциона ( мислам така се викаше ќе читнеш на гугле ) за да се види дали има рефлукс т.е. враќање на мокрача во бубрези или е само птоширување.Има 4степени па зависно од кој степен е бубрежен рефлулс се гледа како ќе е. Дали ќе се повлече со тек на растење или операција. Кај нас е 1 и 2 степен. Бевме на повеќе мислења и сега остана уште Тасиќ да го види утре. Ќе внимаваш да не фати уринарна бактерија. Секој месец мокрача и уринокултура ќе правите. Одма после какање мењање пелена. И најголрма хигиена треба. Во случај на качување на температура никако пред проверка на уринокултура и мокрача не се дава медикаменти. Т.е. мора прво да се исклучи можноста дали има или нема уринарна бактерија поради која е покачена температурата или е друга причината.
Т од се може да се качи.Уво,грло,вироза,настинка.Крвна слика сте направиле пред Т така да не се рачуна за валидна.Крвна слика при Т најдобро е да се направи 12-24 часа од како ке качи.Давај му да цица,вода да пие,разладен чај(ако пие).Расоблечи го.Јад сум ставала и разреден оцет мада поголеми тогаш биле.Или облоги под пазувите,под колената.Туширам ама главата не.Инаку и моите од заби не кревале висока Т никогаш
@sofi2107 да, ние имаме од 1 и 2 степен. Примаме терапија со сируп антибиотик скоро два месеца и ќе продолжиме уште толку. Температурата да, не би требало да е поврзана со рефлуксот. Терапија каква примате вие?
Мила нема ни црвено грло, нит носе растечено, фала богу ни со ушињата нема ништо. Само температура. Преска откако му дадов сируп за брзо падна температура па си беше активен. Го избањав му ја наполнив кадичката, но за ова со миење глава не сум знаела. Зашто глава да не се мие? За ова со оцетот помислив,но педијатарката ме советуваше да не применам зашто е многу мал и да не напраиме беља со оцетот. Као ем сируп ем оцет па да не падне многу или незнам нешто објануваше али не ја разбрав зашто реков ок чим не е не. Крвната слика беше во 15ч, а вечерта температурата. Пак сабајле ќе пофториме крвна слика и црп ако не за сигурност. Какви и со што облоги си ставала? Ние никаква терапија не примаме по совет на Дафина во Ремедика и 2јца педијатри. Немал проблем никаков и не сакаа да даваат никаква терапија. Алое Фирст спреј само користам кога му го отварам и мијам курето и на секоја 2-3та пелена мењање.
мокра пелена или крпа ,штом ке се стопли ја тргам и ставав нова мокра.Јас со обична вода ,некои стваат алкохол но он испарува и преке кожата бебињата го впиваат