Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Не е страшно ако бљуцка, ако редовно полни пелени и цица, немаш гајле, си напредува. А за држењето, па сврти ја према тебе, со лицето на твоето рамо да биде, раката под газето и другата на грбчето. Се надевам ме сфати.
    А за ушите, како што кажав генетски е. Ако вие немате клемпави уши, не значи дека детето нема да има... гените се мешаат.

2. Вереничка

Вереничка Популарен член

Да така и ја држам. :)Свртена накај мене со лиценцето на моето рамо. Ама како што кажав само што ќе ја кренам, она се витка, се тегне надолу, како топче се прави, врти со главата се истегнува, ич не седи мирна 5 мин не можам да ја додржам, а не 15-20 :wasntme: Мислев алтернатива совет како да успеам. Инаку кога ждрига тоа го прави одма кога ќе ја кренам или ждрига или џабе ја држам.
    Е сега прочитав под агол од 45 степени на пример за душечето во креветче или транспортерот дека е во тој стил, дека таа положба одговара па и да не ждригнала друго ќе е така ќе има време да се свари млекцето. Па сега јас после подој откако ќе ја кренам и ждригнала не ждригнала ја ставам на моите нозе, значи нозете ми се свиткани, кренати и си ја легнувам тука на нив, нозете и доаѓаат на моите гради, положбата е како во транспортерот. И ја оставам така да полежи, додека не почне да се буни или додека не бљуцне :$ после веќе нема логика. Но приметив дека помалку бљуцка. Ама сакав да прашам да не правам лошо, да не не е убаво така да лежи? :?:

3. Luna91

Luna91 Популарен член

@Вереничка баш така како што опиша. Плус тоа цело време на таа страна спиеше на така свиткано увце.

4. Bojana 123

Bojana 123 Истакнат член

Мајки ве молам за одговор.Моето бебе има 10 дена. Денес на контрола му препишаа биогаја незнам како и кога се даваат, дали пред млеко да пие, после него или помеѓу два оброка.
    И второ, ни препишаа да пие вит.д3 плус к1 (babytol) како капсулчиња се и тие незнам кога се даваат, навечер или отсабајле и како пред или по оброк. Да напоменам бебебо е на адаптирано млеко.

5. Peperutka-bt

Peperutka-bt Популарен член

Биогаја се дава еднаш дневно по 4 капки кога сакаш нема посебен термин.
    колку што знам за бебиња ма адаптирано млеко треба babytol само d3 затоа што к1 има во адаптираното. и овие ги даваш еднаш дневно кога сакаш

6. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Јас му давам Д3К1 на сабајле а Биогаја 5 капки отприлика ручек време. И меѓу оброци му ги давам ама мислам дека нема некоја разлика.

7. Seduction

Seduction Популарен член

@Вереничка и моето бебе така се свиткува.. полека исправи му ги нозете и тапкај го по грбчето. Ако не ждригне налегни го или нека ти леже во рацете и кога ќе почне да се грчи, да р'жи (барем моето така прави) исправи го и тапкај го по грбчето и обавезно ќе ждригне. Така се грчат дека имаат тешкотија од што имаат воздух.

eli25 and Вереничка like this.
  8. iki26

iki26 Популарен член

Мамаситас колку оброка(млекце) дневно имаат вашите 2 месечни бебуши? Ние имаме скоро 2 месеца, и имаме по 10-12 оброка. Маливе сакаат почесто но помалку да пијат. Синчето стандард пие само по 90 мл. а ќерката по 60 мл или некогаш 90 мл. Мене многу ми изгледа,па си реков да ве прашам вас.

Belabelinakinder likes this.
  9. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Mojot piese 60ml od start pa za brzo nakacuvavme. Samo loso e sto ti jadat na pomalce od 2.5h

Annath, iki26 and ada21 like this.
  10. Seduction

Seduction Популарен член

Мајки моето бебе беше многу лакомо,пиеше по 120мл и некогаш и малку му идеше а и не спиеше дента, ептен малку. Сега неколку денови многу ми спие и не секогаш си го испива млекцето,еве на пр сабајле во 6ипол му остана 50мл :|
    Што може да е? Се мислам да не е слабокрвен како мене,мада кога се роди не беше,а и така оддеднаш стана ваков.

11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Да не сте околу 9та недела, 3 месеци??? На скок во развој ми личи?
    За крвта не се секирај, тој има залихи на железо во црниот дроб кои ќе му траат некаде до 6ти месец, а плус и адаптираното е збогатено со железо па така нема опасност од анемија. :)

joy1 likes this.
  12. lovely-girl

lovely-girl Популарен член

Zdravo mamicki, nova sum vo ulogata na majka... nova i sekako prezagrizena. Me interesiraat vasiniskustva i mislenja. Bebceto mi e staro 12 dena i nekako mnogu ja zategnuva glavata nazad. Patronaznata mi rece deka ne e strasno mnogu e mal i deka so tek na vreme do prvata kontrola ke se popravi toa... no mene mi e sttav, nekoja so slicno iskustvo ?
    ( latinica zosto pisuvam od mobilen i nemam mk font )
    Fala vi mnogu .

13. Seduction

Seduction Популарен член

2+ сме , на 21ви полни 3 месеци. Ме чуди што дента многу спие. Малку ќе си поиграме или ќе го прошетам во раце и после тоа заќенкува и одма се мести да спие :) чуден ми е, имаше денови кога ич нејќеше да заспие, си викам дали дека му се намалија грчевите... или незнам, нормално ли е толку спиење?

14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Нормално е, бебињата стално менуваат.

Seduction and sofi2107 like this.
  15. orhideea

orhideea Форумски идол

Вчера вечерта пред спијање бебево ми поврати малку како водичка.
    Чудно ми е бидејќи не пијаше вода или чај за да поврати како вода проѕирна. Пред повраќањето пиеше АД.
    На некоја мајка да и се случило така и зошто ако знаете?

16. Ano

Ano Форумски идол

Мамички, кога почнавте да ги потседнувате бебушите на 45степени. Бевме на ортопед и во извештајот ни пишува дека може да го седнуваме, а не сме ни полни три месеци.

17. jovana03

jovana03 Популарен член

Рано е на 3 месеци, само ќе си покаже кога ќе сака да седнува.

sofi2107 and Lianna Anna like this.
  18. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Рано е. Многу е мало бебето. Најдобро ќе оцените по него, кога е само спремно за истото.

19. Annath

Annath Форумски идол

Релаксаторот е под агол од 45 степени, не е сосем рамен. Така што ако го ставаш во релаксатор, а ви дале препорака, очекувај да почне да се подигнува самото. Мора да ги јакне стомачните мускули за да може да седи самостојно.

sofi2107 likes this.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

јас од 4 и пол месеци почнав да ја ставам под агол од 45 степени затоа што тогаш почнав со дохрана и не ми идеше да ја хранам со лажица а да биде скроз на рамно легната.Мојата во релаксатор несакаше да седи ич