јас живеам германија нас ни рекоја за релаксатор и за транспортер на наши на германски го викаат maxicose дека повеќе од еден до два часа не смее да седи во него на ден заради грбчето. јас имам и рекаксатор и го ставам само по потреба ако треба да завршам нешто работа низ дома.
Не се секирај мене така ми поврати пред некое време и тоа во 4 сабајле од памет ме извади ама ми кажа докторот дека најверојатно е киселина или можно е да е од капсулите Д3К1 пошто тој ден вечерта му ги дадов .
Исти сме и ние. Спиеме еден кон друг како лепенки многу е поспокоен подобро си спие а јас уживам. Сум пробала да се поместам на другата страна од спалната кога мм оди на работа ама веднаш се буди се расплакува. Овој период им требаме многу, за некоја година сами ќе не откачат Инаку чудно ми е @Ano и @eli25 што не сакаат да цицаат малите. Иста возраст ни се. Мојов не одбива цицање никогаш. Барем до сега. Не само што не одбива туку и никогаш не се трга од града сам. Во состојба е два саати да си мези и да се мази ако не го тргнам јас. Откако ќе го тргнам има едно триесет секунди афтершок момент кенка зошто е тргнат па му поминува, и нон стоп така баш ќе видам како ќе му се манифестира скокот.
Нормално е, јас кај тројца педијатри го однесов и им викам бебето многу спие, ми се изнасмеа сите и ми рекоа да бидам среќна што спие, има бебиња што само плачат, ми рекоа твоето брза да порасне затоа спие. Сега на 13 ќе полниме 5 месеци и на 2 максимум 3 саати бара да спие
И моето синче е спанко од мало си спие по многу ,ние сме 3+ месеци и еве последниве неколку денови навечер почна да врзува дури и по 6ч сон без да се разбуди ,а преку ден обавезно преспива неколку пати и јас исто се чудев и прашував порано дали е нормално да спие волку многу и сите ми го кажаа истото како и на барби ,така да мајка уживај и одмарај си и ти со него секогаш кога си во можност
^Од вчера вечер сакав да пишам тука ама еве одложив до сега... Мислам дека јас веќе попуштив нервно...последниве неколку вечери, моето бебе си вришти пишти, де плаче, де само се жали со полу плачлив глас...буквално додека не заспие од замор... го држам во раце,нишкам, смирувам,го играм, бањам, менувам пелена, нудам храна но пак е исто....којзнае колку километри имам поминато натака навака низ станов. Секоја вечер на раб на лудило сум, што од замор што од него. Дури ми е жал и чувствувам вина што на моменти не се ни обидувам да го смирам, го оставам и гледам како плаче Преку ден е засега супер. Наутро станува, весел, гуга, се смее, си јаде,си преспива...а дојде после 6 до 12 ужас!!! Некогаш се чувствувам како лоша мајка, ме јадат секакви мисли и грижи... Дека не цица константно тука не можам да знам дали има промени...ако има може се на малку подобро. Цицнува и некогаш преку ден сонлив, не само навечер во сон, а некогаш одбива и шише... Важно и со нахранување мака мачиме после 6. Се буни иако е гладен, додека го излажам да фати шише или цицка поминуват светлосни години...а таманпочнав да се надевам дека ќе се вратиме на цицање... И друго сакав да прашам. Детево ми се загледува во тв.... да го оставам или не? Наутро пуштам тв иако никогаш ништо не гледам колку да му создадам галама малку...го фаќам како буквално врти главче за да гледа и тоа по неколку минути може да гледа.. а сум пробала го оставам во релаксатор пред тв и може и 15-20 мин да седи така.. не сакам да гледа тв ако му штети... во секој случај не е поврќе од 20 мон но сепак...
@Igle колку месеци е? Да не е скпк во развој , ние имавме една таква недела ама не плачеше туку беше кенкав и не му се погодуваше ништо . Или пак грчеви се ако плаче многу . Тоа за тв по 20 мин не би требало да штети и јас му пуштам некогаш на телефон песнички и се загледува интересно му е .
Ние гледаме веќе цртани. Се смее гука И песнички гледа и слуша, веќе некое време. Кога го држам , пресоблекувам или цица се врти накај тв, се смее. Седи 10-15 мин максимум. Обично насабајле дури да јадам и варам кафе го оставам да гледа .
@ada21 за два дена точно 3 месеци...знам дека е веројатно скок но да се пожалам да си олеснам @eli25 јас му пуштам бејбитв. Ти?
@Igle тоа е , штом не се грчеви . Исто бевме и ние само што храна не ми одбиваше . 1 недела беше така незнаев како да го занимавам . Ќе помине брзо не се секирај
Пробај да пиеш ти компот од суви сливи. Ако има проблем, тоа може да му олесни, иако нормално е да не какаат секој ден.
@Igle toa e toa, skok vo razvoj, zatoa taka pravi, isto bukvalno bese i sin mi. Se karavme sekoja vecer so mm zasto sakase da go nosi na bajacki, ama ne popustiv, citav mnogu za tie skokovi i bev smirena, samo go guskav i tivko mu peev i samo taka gi prebroduvavme tie periodi. Za tv sum mnogu protiv za tolku mali bebinja. Sin mi e 10+ i uste mu nemam pusteno crtan na tv. Do 7 meseci sum pustila nekolku pati pesnicki na youtube koga ne sakase da sedi vo transporter dodeka sme patuvale. Potoa pocnav da pustam koga protestirase so jadenje i si navlekov belja, sega ne saka da jade bez muzika. Taka da 3 pati vo denot po 15 min gleda pesni i toa e se. Mnogu jaki boi, sliki sto brzo se menuvaat, glasni zvuci.... seto toa e sok za bebeskiot mozok i moze da predizvika samo steta, nisto poveke.
На малата и правам инхалации два пати на ден. Премногу вришти и плачи со солзи доаѓаат до зајдување. Некој совет за да не плачи, дали можи со паузи да ја инхалирам и сл.
Најди начин да ја занимаваш, цртани, со пауза, играчки било што. Слободно тоа не е нешто што мора цело одеднаш да се прими трауми се за дете
Ние се држиме за раче и му пеам песнички, ме гледа насмеано и тој повторува по мене а во истовреме му правам инхалација, кај нас така успева
@wannaBeMomma @Sofronko фала за советите ќе пробам утре на тој начин. Се надевам подобро ќе поминиме од денес