Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Figit

Figit Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2016
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    63
    јас живеам германија нас ни рекоја за релаксатор и за транспортер на наши на германски го викаат maxicose дека повеќе од еден до два часа не смее да седи во него на ден заради грбчето. јас имам и рекаксатор и го ставам само по потреба ако треба да завршам нешто работа низ дома.

Последна измена од модератор: 5 ноември 2017
    На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.743
    Допаѓања:
    40.198
    @Figit Малата седе по пола час најмногу. Не сака повеќе.

На Figit му/ѝ се допаѓа ова.
  3. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Не се секирај мене така ми поврати пред некое време и тоа во 4 сабајле од памет ме извади ама ми кажа докторот дека најверојатно е киселина или можно е да е од капсулите Д3К1 пошто тој ден вечерта му ги дадов .

4. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    1.662
    Допаѓања:
    22.988
    Исти сме и ние. Спиеме еден кон друг како лепенки :) многу е поспокоен подобро си спие а јас уживам. Сум пробала да се поместам на другата страна од спалната кога мм оди на работа ама веднаш се буди се расплакува. Овој период им требаме многу, за некоја година сами ќе не откачат :)

Инаку чудно ми е @Ano и @eli25 што не сакаат да цицаат малите. Иста возраст ни се. Мојов не одбива цицање никогаш. Барем до сега. Не само што не одбива туку и никогаш не се трга од града сам. Во состојба е два саати да си мези и да се мази ако не го тргнам јас. Откако ќе го тргнам има едно триесет секунди афтершок момент кенка зошто е тргнат па му поминува, и нон стоп така :) баш ќе видам како ќе му се манифестира скокот.

На Lolipop23, Ano и sofi2107 им се допаѓа ова.
  5. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    8.451
    Нормално е, јас кај тројца педијатри го однесов и им викам бебето многу спие, ми се изнасмеа сите и ми рекоа да бидам среќна што спие, има бебиња што само плачат, ми рекоа твоето брза да порасне затоа спие. Сега на 13 ќе полниме 5 месеци и на 2 максимум 3 саати бара да спие

На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    И моето синче е спанко од мало си спие по многу ,ние сме 3+ месеци и еве последниве неколку денови навечер почна да врзува дури и по 6ч сон без да се разбуди ,а преку ден обавезно преспива неколку пати и јас исто се чудев и прашував порано дали е нормално да спие волку многу и сите ми го кажаа истото како и на барби ,така да мајка уживај и одмарај си и ти со него секогаш кога си во можност :)

На eli25, barby и Seduction им се допаѓа ова.
  7. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.335
    Допаѓања:
    19.789
    Можеш со картончето од болница што ти го дале за него со податоците ние така бевме првиот пат.

На Elen4e_sonce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    ^Од вчера вечер сакав да пишам тука ама еве одложив до сега...
    Мислам дека јас веќе попуштив нервно...последниве неколку вечери, моето бебе си вришти пишти, де плаче, де само се жали со полу плачлив глас...буквално додека не заспие од замор... го држам во раце,нишкам, смирувам,го играм, бањам, менувам пелена, нудам храна но пак е исто....којзнае колку километри имам поминато натака навака низ станов. Секоја вечер на раб на лудило сум, што од замор што од него. Дури ми е жал и чувствувам вина што на моменти не се ни обидувам да го смирам, го оставам и гледам како плаче :(
    Преку ден е засега супер. Наутро станува, весел, гуга, се смее, си јаде,си преспива...а дојде после 6 до 12 ужас!!! Некогаш се чувствувам како лоша мајка, ме јадат секакви мисли и грижи...
    Дека не цица константно тука не можам да знам дали има промени...ако има може се на малку подобро. Цицнува и некогаш преку ден сонлив, не само навечер во сон, а некогаш одбива и шише...
    Важно и со нахранување мака мачиме после 6. Се буни иако е гладен, додека го излажам да фати шише или цицка поминуват светлосни години...а таманпочнав да се надевам дека ќе се вратиме на цицање...

И друго сакав да прашам. Детево ми се загледува во тв.... да го оставам или не? Наутро пуштам тв иако никогаш ништо не гледам колку да му создадам галама малку...го фаќам како буквално врти главче за да гледа и тоа по неколку минути може да гледа.. а сум пробала го оставам во релаксатор пред тв и може и 15-20 мин да седи така.. не сакам да гледа тв ако му штети... во секој случај не е поврќе од 20 мон но сепак...

9. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @Igle колку месеци е? Да не е скпк во развој , ние имавме една таква недела ама не плачеше туку беше кенкав и не му се погодуваше ништо . Или пак грчеви се ако плаче многу .
    Тоа за тв по 20 мин не би требало да штети и јас му пуштам некогаш на телефон песнички и се загледува интересно му е .

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.195
    Допаѓања:
    124.778
    Ние гледаме веќе цртани. Се смее гука :) И песнички гледа и слуша, веќе некое време. Кога го држам , пресоблекувам или цица се врти накај тв, се смее. Седи 10-15 мин максимум. Обично насабајле дури да јадам и варам кафе го оставам да гледа .

На cat-woman, LiliBoz и Igle им се допаѓа ова.
  11. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    @ada21 за два дена точно 3 месеци...знам дека е веројатно скок но да се пожалам да си олеснам

@eli25 јас му пуштам бејбитв. Ти?

На Seduction, eli25 и Ano им се допаѓа ова.
  12. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @Igle тоа е , штом не се грчеви . Исто бевме и ние само што храна не ми одбиваше . 1 недела беше така незнаев како да го занимавам . Ќе помине брзо не се секирај :hug:

На Seduction, eli25 и Igle им се допаѓа ова.
  13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    40.513
    Изгледа периодов сите сме во иста каша па тука ќе си се тешиме.

На Вереничка, Seduction, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096

Пробај да пиеш ти компот од суви сливи. Ако има проблем, тоа може да му олесни, иако нормално е да не какаат секој ден.

15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    27.301
    @Igle toa e toa, skok vo razvoj, zatoa taka pravi, isto bukvalno bese i sin mi. Se karavme sekoja vecer so mm zasto sakase da go nosi na bajacki, ama ne popustiv, citav mnogu za tie skokovi i bev smirena, samo go guskav i tivko mu peev i samo taka gi prebroduvavme tie periodi.

Za tv sum mnogu protiv za tolku mali bebinja. Sin mi e 10+ i uste mu nemam pusteno crtan na tv. Do 7 meseci sum pustila nekolku pati pesnicki na youtube koga ne sakase da sedi vo transporter dodeka sme patuvale.
    Potoa pocnav da pustam koga protestirase so jadenje i si navlekov belja, sega ne saka da jade bez muzika. Taka da 3 pati vo denot po 15 min gleda pesni i toa e se.
    Mnogu jaki boi, sliki sto brzo se menuvaat, glasni zvuci.... seto toa e sok za bebeskiot mozok i moze da predizvika samo steta, nisto poveke.

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    На малата и правам инхалации два пати на ден. Премногу вришти и плачи со солзи доаѓаат до зајдување. Некој совет за да не плачи, дали можи со паузи да ја инхалирам и сл.

На Sofronko му/ѝ се допаѓа ова.
  17. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Најди начин да ја занимаваш, цртани, со пауза, играчки било што. Слободно тоа не е нешто што мора цело одеднаш да се прими трауми се за дете :)

На sofi2107, LiliBoz и kiki_riki им се допаѓа ова.
  18. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Ние се држиме за раче и му пеам песнички, ме гледа насмеано и тој повторува по мене а во истовреме му правам инхалација, кај нас така успева

На eli25 и kiki_riki им се допаѓа ова.
  19. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    @wannaBeMomma @Sofronko фала за советите ќе пробам утре на тој начин. Се надевам подобро ќе поминиме од денес :)

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.195
    Допаѓања:
    124.778
    @orhideea вие? Уште вие ни фалите во друштвото :) зи @SophiaBella тука негде беа.

На Ano и orhideea им се допаѓа ова.