Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    @Igle Се работи за скок. Како да се читам себеси пред некое време. Апсолутно исто цело време в раце нишање, дремки по пола час, в кола кога ќе ја ставевме како да ја колиме (а предходно обавезно ја заспивавме в кола) в количка немаше шанси да седи повеќе од 5 минути. Еве ја 4 и пол месеци и дури сега можам да кажам дека полека се враќа во нормала. Кај нас успеваше и се смируваше со играчки музички кои имаат звуци приспивни.

На Ano и Igle им се допаѓа ова.
  2. Figit

Figit Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2016
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    63
    мајки ве молам за одговори имам повеќе прашања
    Прво веќе два дена имам обилно биолошки и сме на доење втор пат кај што ми доаѓа првиот пат исто али на третиот ден пијав антибиотик и ми прекина дали е тоа нормално да имам толку многу гинекологот ми рече или ќе немам дури дојам или ќе имам али малку
    Второ дали ќе ми се намали млекото од биолошкиот пред малку прочитав една мајка така спомна уште пет дена ќе правиме четири месеци
    Трето како ќе знаете кога треба да се почни со каши како ќе имам до знаење дека млекото ќе и биде малку и треба да се почне со дохрана?
    Извинете за долгиот пост

3. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Isti sme.Na 16ti pravime dva meseca.Samo vo race spie.I toa setanje.A sednam odma pocnuva vristenje.Na krevet ili vo relaksator nema sansi.Sinoka do 3ipol bez race ostanav.Me nerviraat komentarite od strana,da ne se zalam deka detevo sum go cekala 10godini a ne razbiraat deka e tesko.Bez polovina ostanav.Nemozam ni do wc da odam kamoli da jadam.So maz mi navecer se menuvame.Ama veje koga e zaspana,koga se budi i sprema mleko i ja hrani pa pak ja uspiva.Pomos e i toa,no preku den e tesko.Neznam veke so da pravam,nervozna sum.Utre sme na pedijatar pa ke vidime so ke kazr Dr.Posle jadenje i mi povraka,dali ne i odgovara sega i Hipp:|

На Troi и karibian им се допаѓа ова.
  4. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    8.451
    Како што ве читам не ви е лесно, јас изгледа многу мирно бебе имам, да не го подречам. Преку ден може и 1 саат да го оставам во релаксатор и да гледа baby first, имам играчка како гимнастика и со неа игра некоклу пати во денот, во раце не сака да седи, сака да биде легнат или полуисправен и да му зборам, а тој да се смее. Ептен кога ќе му здосади го земам во раце и го шетам, седната да бидам а да го имам во раце нема шанса, одма се исправа и седнува на газе. Заспива касно, од 11 до 12ипол наккасно, се разбудува за цицање во 4-5сабајле, па во 7-8 и во 10 станува. Утре полни 5м, ама од кога се роди е мирен, не смеам да се пожалам

На Belabelinakinder и elcezelce им се допаѓа ова.
  5. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    7месеци сме на доење и последниве 3 месеци си добовам циклис. Никаков проблем немам поврзано циклус и доење. Млекото може само да го смени за нијанса вкусот, но тоа не значи дека бебе нема да цица т.е. дека ќе се нема млеко. За ова имаш на гугле странски статии од лактациски стручњаци и се е убаво објаснето читни си. Во некој случаеви може само послабо да тече млекото кога бебе цица, но млекото не намалува т.е. прекинува. Колку бебе цица толку млеко надоаѓа т.е. колку е побарувачката толку е потрошувачката. По саат не се дои никогаш, доењето е слободно доење : колку сака,кога сака и каде сака .... само на овој начин ќе се има успешен доенички стаж и успешно доење.
    Со дохрана се започнува кога ќе ти каже твојот педијатар зашто не секое дете е исто. Во секој случај пред 5+ со дохрана не се започнува. Се започнува кога бебе ќе држи цврсто глава, кога со јазикот ќе знае да ја повлече храната и да ја голта, кога ќе може стабилно да лежи на 45°С и нема да се ниша итн. има многу фактори кога бебе е спремно. Во секој случај бебе само ќе си покаже кога е спремно за дохрана.
    Еве сме 7мес и има денови кога ноедна лажичка нејќе во уста па сме по цел ден на доење и си напресува одлично. Млекото во првата година треба да е главна исхрана за бебе. Постепено се воведуваат оброци, но тоа не значи дека до 1на год бебе ќе ги прифати и ќе замени оброк со доење. Ете имам деца од другарки кој се и по 9мес и дали 20-30гр во текот на денот внесуваат кашички...едноставно несакаат уста да отворат. Ене го и мојот има денови кога а види лажичка вришти и бара да цица, све сум пробала и едноставно нејќе и нејќе и бара да цица и не форсирам. Согурно со сила нема да ги раниме освен ако нели педијатар види дека бебе не напредува и сл.
    Во врска со дохраната само со педијатарот ќе се консултираш, сепак е ова форум и секоја од нас различно почнала со дохрана зависно како ни е кажано од педијатат и неможеш да се ослониш на ноеден наш совет : почни од тогаш и тогаш.

На Figit му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    27.301
    За циклусот нема правило кога ќе ти дојде без разлика дали доиш или не. Јас добив после 6 месеци, дојам, циклусот ми е со иста јачина како пред да родам, исто ми доаѓа на 28 дена како порано и трае 3-4 дена.
    Промена во количината на млеко не сум приметила, а ни кај бебуш немам забележано знаци дека нешто не е во ред.
    Препораките на СЗО за почнување со дохрана се со полни 6 месеци. Јас почнав со пробување на вкусови една недела пред да наполниме 6.

На Figit му/ѝ се допаѓа ова.
  7. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Нејќам погрешно да ме разбереш, но морате да смените навика на легнување навечер и станување сабајле. 23ч е премногу касно за бебе да си легнува. Научно докажано е дека најбитен развој за бебе е кога си легнува порано и делот кога е 2-3 сон негде после 23ч е најбитен за развојот на детето. За ова опширно че си прочиташ истражувања и излагања од стручни лица од целиот свет. Пак ќе повторам дека несакам погрешно да ме разбереш, сепак си е твое дете но, во очи ми падна часот кога си легнува што е навистина непрофатливо за едно дете. Исто така и 10ч да станува е премногу касно, па самиот доручек се прескокнува во иднина т.е. еве сега ако зпочнувате со вкусови пробување. Најадекватно време и воспоставување еден ред на спиење и станување е најглавниот фактор за развој и за ред кај едно дете. Доколку по некое непишано правило си се бањате 19-19.30ч па си цица или пие од шише и до 20-20.30ч си легне е нај убаво. Ќе стане за млеко неколку пати во ноќта,а може ниеднаш и негде околу 06.30-07ч ќе си стане сабајле. Таман да се расони, да пие млеко, околу 09-10ч доручек, па ќе отспие, па ќе пие млеко, ќе игра па дошол ручек, па пак че отспие, па ќе пие млеко и ќе игра, па дошол сатот кога че се бања и така се воспоставува еден ред кој е правилен за развој и раст на едно дете. Со исклучок на оброци доколку бебе сеуште не јаде цврста храна тогаш е млекото но, редот е тој.
    Озвини на забелешка.

На Annath и eli25 им се допаѓа ова.
  8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.195
    Допаѓања:
    124.780
    @Igle јас веќе месец дена ништо не давам за грчеви. Секако имаше нејќев само да го полнам хемија. И јас пазев на исхраната зошто многу работи му сметаа. Кога исфрлив се беше бааги помирно. Пробај види, ама ова им е некој скок 100 посто.

@Figit само трпение. Кога добив бебе нејќеше да цица цел ден , ќе скренев ќе повлече еднаш и вришти нејќе. Бев до аптека по ад, викам ај уште еднаш да го помолам пред да му дадам и фати дури во 19 ч.Поминавме без ад. Цел ден гладен. Педијатарот ми рече дека ми било коинциденција со добивањето нејадењето, зошто само минимално се менувал вкусот на млекото на покисело. А и потешко влечеше. Наредниот ден ко ништо да не било.

@LadyR како е бебуш?

@stevemila колку злобни коментари. Глупости живи. На маж ми баба му се осмели исто да ми пререче такво нешто. Потоа дрдорела на сите околу :envy:
    Ич не се замарај. И моево цело време во раце спиеше . Еве сега. почнува во релаксатор , па си лежи сам си игра ,0сега не долго ама да завршам некоја обврска. Еден период не одев до веце од него тоа беше рикање ако се остави да легне 1 минута. Еднаш останав гладна и жедна дури не се врати маж ми од работа :(
    И ме нервираа коментарите-не го учи во раце! Ко ја намерно тоа. Им се погодиле мирни деца па солат памет. А и срце не ми дава тоа да рика а јас да не го земам во раце. Нешто најубаво на свет ми е кога го гушкам. А и бебе е си сака топлина :)

Последна измена: 13 ноември 2017
    На Belabelinakinder, karibian, Seduction и 4 други им се допаѓа ова.
  9. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    @Igle кај нас викендов па е подобар На ноќе само еднаш се буди. Сношти во 9 си заспа и во 3 стана му дадов јадеше и сега во 8 јадеше и еве го пак заспа. Ама моето бебе е на ад можеби затоа на ноќе спија бидејќи е сит. И на дење јаде на 3 часа и си поспива меѓу секој оброк. Вчера бевме излезени и мирен беше В количка само во транспортер не сака да се вози. И В раце не го држам многу само на вечер бидејќи тогаш почнува само да кемка.
    Кај сите овај скок трае различно баш не знам која членка ја читав кај нив им траел 3 недели кај некој помалку. Кај нас имаше промена само 4 дена се надевам тој бил скокот или можеби се допрва ќе почне незнам ќе видиме. Ние грчеви немавме му давав само био гаја ама ги прекинав пред месец дена. Нормално си испушта гасови ама не се грчи.
    Мило ми е што пак цица бебето тоа е добро за скокот трпение ќе помине.
    :hug:

На Belabelinakinder, eli25 и Igle им се допаѓа ова.
  10. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    @Igle како јас да сум го пишала тоа :o Исти сме, една недела беше многу смирен, на спиење го тераше цело време после тоа пак иста песна, нервозен, плачлив, лиги му течат, никако не му се погодува, само среќа што вечер си спие. Денес е малку по мирен, се надевам дека било период и дека за најбрзо време ќе се смири.

@stevemila не им обраќај внимание на таквите! Сите знаеме колку е тешко и колку изморуваат кога цело време се кенкави и само во раце заспиваат.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Јас сега му давам по 150 ики а за 2 месеци мислам 120 а откако ќе се најадат и плачат давај им повеќе моево плачеше а не смев да му давам ама сега фала богу е добар до скоро пиеше по 120 ама не можев да поднесам кај што плачи и сега повеќе му давам тој плачеше и јас плачев

Мами со што ги мачкавте на главчето за да му се исчисти од корупките што му се прават

Последна измена од модератор: 13 ноември 2017
    На stevemila и iki26 им се допаѓа ова.
  12. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Ulje bekutan pola saat do saat pred banjanje. Pred da go izmijam so cesel ceslav i isto na mokra kosa po banjanje. Za 2 do 3 pati iscezna skroz ama imase mnogu malce. Srekja zosto povekje kosa od mene ima :)

На stevemila, Igle и Belabelinakinder им се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.911
    со ништо. мојов не ни имаше корупки туку малце ко перут. бањав само со веледа и то је то.

На Belabelinakinder му/ѝ се допаѓа ова.
  14. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    После бањање чешлај го со чешелче со запци, ама од горе (од кај челото) на назад. Само така се исчисти кај нас.

15. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    205
    Имаме на вратчето нешто што почна како лишај но никако да помине. Го мачкав со cold кремата на Мустела но без ефект. Во четврток сме на преглед, но да прашам дали сте виделе нешто слично.

Прикачени фајлови:

16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.078
    На малата и се појави слично на истото место, вратчето.
    И се заплеткало некако привезокот од цуцлата и каде што ја допирал држачот од истиот се направило раничка. Нежна и е кожичката и одма реагирала. Помина за некој ден.

17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.195
    Допаѓања:
    124.780
    На малото му се појавија лишаи на ножето. Ни дадоа aderma x-omega. Ама не е вакво црвено. Ако се лишаи треба да се третира неможе со мустела да мине

На Mia.milicka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Здраво мајки. Две вечери со ред имам еден проблем. Малата многу нервозно спие вришти во сон, спие и плачи, цело време удира со нозете врти со главчето лево десно. Така цела ноќ. Не знам што е проблемот моментално е настината ама мислам дека не е до тоа. Кога ќе ја фатам за раче малку ќе се смири и пак исто. Дали се плаши не знам од секогаш спие во креветче. Исто помислив да не вади заби па од тоа да е нервозна не знам има 4 и пол месеци. Преку ден си е супер и кога преспива е супер, ова се случува само навечер. Некоја со слично искуство?

19. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.744
    Допаѓања:
    40.200
    Мајка и мојава е таква, 2м е. Врте со главче лево, десно, со раце и нозе прета, а кога ја фанам за раце или ѝ дадам цуцла прекинува. Мојава има мн гасови, мислам дека е поради тоа.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Можеби да е до тоа баш мм ми рече некни кога прднала се смирила. Не ми ни паднало на памет тоа затоа што сме немале досега проблеми со гасови, сега кога спомна се потсетив на муабетот на мм. Даваш нешто против гасови?

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.