Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. karibian

karibian Популарен член

И кај нас исто многу гасови

Belabelinakinder likes this.
  2. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Здраво мамички. Бебе е пет плус. Денеска прв пат пробавме банана (од кашичките на лино) 3-4 лажички. Одма после тоа се искака и се беше ок. Сега вечерва се искака темно зелено дури накај црно. Можно ли е да е од бананата или?

3. jovana03

jovana03 Популарен член

Да, можно е.

4. didush

didush Истакнат член

Бебушов ми е 2 месеци и ми настина, матичната освен капки и инхалација со физиолошки ништо не ни даде. Ама од денес почна некако да крчи и да се дави од шлајмот. Ви даваат ли нешто за искашлување некој сируп или мало е? Страв ми е да не му се слива на плуќа па да направиме поголема белја

5. Mayyya

Mayyya Популарен член

Мало е за такви сирупи, само физиолошки и ете ако ви кажала инхалации. Ставај го да спие на повисоко под агол, најдобро под душечето стави перница. И тапкање по грпчето.

didush likes this.
  6. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Спреј за нос,вадење со пумпица,повеќе цицање,и обавезно тапкање по грпчето за да не се лепи,јас пред секое цицање го тапкав неколку минути,и инхалација.

didush likes this.
  7. pamukce59

pamukce59 Истакнат член

Zdravo
    Ima li moznost bebe od 2 meseci koe nema prelezeno zoltica, da se zarazi so zoltica , poradi kontakt so bebe koe imam veke 5 dena zoltica.

8. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Fizioloska t.e bebeska zoltica, ne.

9. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Здраво мамички. Незнам што му е на бебево . Цело време кенка до него сака да бидам ,млекото не ми го допива цело време се врти лево десно и не го допива млекото и плаче и не го сака. Примивме вакцина (онаа на 4 месеца што е ) во четвртокот и незнам шо да направам. Од вчера почнавме пак со дохрана ама си кака му давам пробиотик , ама последнава недела е кенкав ептен инаку сме 5+.
    Заборавив да напоменам се мора да се стави во уста , да може цела рака ќе ја стави во уста.

10. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Мене на запче ми личи. :) Има ли некое на повидок?

11. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Кога бевме на педијатар минатата недела рече уште нема набабрено ,ама кај и да е ќе почне. Набабрено нема ама бело му е долното непце.

12. Igle

Igle Популарен член

Мајки не е нормално едното окце на три ипол месечно бебе да забегува навнатре нели? :( Исто како да има стрбизам личи и се приметува особено на фотографии. Јас имам на левото благо навнатре бегање на окото и еве и на синчево забележувам... :(
    Ќе појдам на педојатар и ќе прашам за мислење ама до тогаш да слушнам вие што ќе кажете...не му беа така до скоро...или немав приметено :(

13. Annath

Annath Форумски идол

Обично до 6 месеци кај бебињата се случува да не можат да го фокусираат погледот убаво, ама тоа зависи од детето. Ако ти е на мисла, прашај си педијатар, види што ќе ти каже. И да е страбизам, не е страшно, брзо се средува ако се реагира на време. Ама твоево мало е, мислам дека само ќе му се среди.

Igle likes this.
  14. fana

fana Форумски идол

Мaјки дaли е нoрмaлнo нa бебе oд 3 недели дa му е кoжичкaтa кaкo перутaвa? :( дaли дa јa мaчкaм сo нештo и сo штo?

15. Igle

Igle Популарен член

Не е нормално. Сува му е значи. Не мачкате со ништо после бањање? Јас на моево му мачкам логона лосион (масло). Кожата му е супер. Тоа или лосионот на еуцерин исто е убав и мислам препорачлив за сува кожа. Земи си и обавезно мачкај го.

Last edited: Nov 21, 2017
    fana likes this.
  16. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Само со еуцерин , ние од почеток го користиме баш од таа причина ,сува кожа.

17. Figit

Figit Истакнат член

не му е сува кожата тоа е нормално после девет месеци во плодовата вода кожата и се обновува. јас не ја мачкав со ништо по препорака од педијатар и еве веќе сме четири месеци и кожата и е супер мазна и мека и да напоменам со ништо не ја капам и не ја мачкам само со вода.

Lolipop23 and fana like this.
  18. Black girl

Black girl Форумски идол

Точно така. Исто така да кажам, кога ја мачкав ќерка ми со масло, повеќе и се вцрвенуваше кожата. А сега не ја мачкам и не и е сува.

pandelka and fana like this.
  19. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Малата неколку дена има мн гасови. Дури се буди од сред сон се витка се мачи крева ночиња испушта гасови цело време. До пред скоро имавме мака со какањето какаше еднаш на неколку дена, а еве веќе три недели како кака секој ден дури некогаш и два пати денот. Дали е нормално да има толку гасови или ја мачи нешто. Од пред недела почнавме со пробување вкусови досега проба морков и јаболче супер ги прифати ама си викам од тоа да не и се ствараат повеќе гасови.

20. joy1

joy1 Форумски идол

можно е.Затоа што организамот и цревата допрва ке се прилагодуваат на цврста храна.Морковот иначе ја стврднува столицата внимавај со него.Јас круша кога давав мојата имаше мн мака и грчеви.Ке видиш и самата што и смета а што и прија

kiki_riki likes this.