Бањај покасно малку , не во 6 изнеси го обавезно надвор ( за вчера не важи ужас беше времето ) и нас така ни праеше изнесија ништо не и е внеси ја се корне од плачење заоѓа затоа сега ја бањам на 3 дена кај 8 саат 5 мин пред спиење надвор сме од сабајле од 8 -11 па потоа од кај 5 -6 до кај 7-8 и некогаш и надвор и го давам млекото да заспие па на раце ја носам дома, нема борби нема плачки ако е дома вриштење колку ти сака душа
Мамички ај малку помош малово мое ме спобудале неколку дена значи си спиеше најнормално секој ден од 22 до 10 сабајле со будење во 5 за цицкање и накај 9, ама овие денови се тепаме со него за да заспие одвај некако накај 1 или 2 успеваме да го заспиеме и пак си станува исто накај 10, ама па и цели денови ми е нервозно само вика, незнам дали има мака со заби или е нешто друго, за пикање во уста си ги пика рачињата или цуцката, и многу си се лигави, го нишкам му пеам пробувам да го занимавам со играчки ама ништо не ни помага, незнам што му стана, а многу мирно бебуле е.
не не го бањам никогаш во 6 од ко е роден го бањам навечер кај 8,9 пред легнување ама како да се расонува тогаш и незаспива одма, ( имав пишувано демек ке го избањам и ке му дојди сонче дека претходно не заспало детето, оа и тогаш од ко ке го избањам кај 9 ете вчера и незаспа одма) рано го бањам ептен ако сме за излегување вечерта некаде
Znae nekoj po kolku ml mlekce od cicka ispivaat bebuskite, odnosno kolku treba da ispijat na eden podoj za da se zasitat.Iako treba da sisa na 2 casa,mojava sekoj saat e na siska,ama malce sisnuva i se trga.se mrsti,place.So sila i ja pika da pocica poveke,ama ete nejke.
Давај и секој саат ако на толку сака и мери ја редовно да видиш како напредува не значи дека ако цица често не е најадено може ете такаи е ритамот или може си има грчеви па се теши со цицето или ете така си сака секој саат по малце
Здраво мамички, денес бевме на педијатар... Се е во ред со нашата ќеркичка. Без потреба сум се плашела. Напредуваме како што треба. Не ни треба дохрана тука треба што повеќе да и давам да цица.
Мамички колку пати на ден треба да кака бебенце од месец и пол?. Моево не какаше ден и пол, неможе да спие само кинка.
Во првите денови од раѓањето кака по неколку пати на ден или скоро на секое мењање на пелената, после месец дена почнува да се регулира и кака по 2,3 пати на ден отприлика, кај мене сега е 4 месеци и кака 2 пати на ден, насабајле и навечер, ама секое дете си е различно и не мора да значи дека е ист метаболизмот кај секое бебенце
моево првите денови не цицаше и се немаше искакано, и претпоставував дека не цица заради тоа,кога почнав со ад почна да си се кака, е сега незнам во вашиот случај! цица, доволно му е????ако мислиш дека не му е дај му ад иначе мислам дека не е нормално да не се искака толку време
Kолку што имам читано доенче кое само цица може и до 7 дена воопшто да не се искака. Нас еднаш ни се случи 3 дена последователно воопшто да не се искака и бидејќи талентираните околу мене ми испопаничија , купив чепче за да се олесни бебето. Потоа пак се случуваше да си кака на 2-3 дена, се` додека не почнав со кашички, тогаш му се зачести бројот на столици. Искрено не се сеќавам колку беше голем, ама сигурно не беше постар од 2 месеци, само цицаше. Не паничи, не е страшно ако не се искака, евентуално ако се грчи, ако плаче тогаш пробај со топломерче малку брцнато во павловичева така на врвчето од газенцето да му брцнеш...2-3 пати и нежно, пополека и би требало да се искака. Ама, ако плаче и ако се грчи , ако си е весело, ако си спие мирно, тогаш ок си е бебето.
да во право е јас на мојата со сардела т.е со дршката пошто е многу тенка и со нејзе и ке се искакаше
Sе искака вцера ноќта и си јаде сама си се буди на 3 саати ама ноќеска изгледа имаше благи грчеви и сакаше само на цицка па свекрва ми и стави трици и се смири..после цицаше и еве ја спие. ај белким е се во ред.
nekade na int procitav deka samo so vitaminska mast da mu stavis poveke na bebusko vo gazeto i odma ke se pokaka, i jas ednas taka probav i navistina e uspesno, probajte i taka (Se izvinuvam ama nemam mk podrska )
и ставам ама ај ке ставам повеке.. ми казаа зенски деца само надоле се брисат. а внатре во дундето да не и брцкам така? или само кога се бања?
^^A бе ќе си ја чистиш нормално, полека и внимателно да не ја повредиш. Мораш и дундето да и` го исчистиш инаку ако на пр. е покакана па не ја исчистиш ќе се инфицира. Ќе бришеш со марамица/мокра пелена од горе надолу полека и нежно. Потоа ќе видиш дали и во внатрешноста на дундето има какашки и ако има нормално дека ќе ја зачистиш.
Форко и во дундето обавезно ќе си бркаш, како што ти кажа Лолита полека и нежно, се влажна марамица,пошто таму секогаш влегува од каките и несмееш да го оставиш така, недај боже може инфекција да добие.Тоа од горе надоле се однесува на тоа да не и бришеш од газето нагоре па да пренесеш бактерии, туку од дундето надоле и не се враќај назад.После чистењето (јас бришам се додека марамицата не ми стане скроз чиста) ќе и намачкаш дебел слој на павловичева, и на дундето и на газето и делот околу нив. П.С Ако на дундето сега додека е мало има како бело прање (бел исцедок кој се лепи околу усничките), ќе ја поминуваш со чајче од камилица, на натопено стапче за уши, само многу многу нежно.
фала ви многу ај малце од малце да ја опраам свекрва ми уште не кака од вчера навака ќе чекам уште 2 дена
moram na lat nemam mk podrska nie veke 2 dena jadime kasicka od jabolko i morkov , i bebu[ko pocna da mi se kaka po 2 na den, i kakuskite ne se samo zlatno zolti, kako porano, tuku i kako portokalovi verojatno toa e normalno taka??