Мајки бебчево денес заспа и само што го оставив во креветче се разбуди. Кога отвори очи, трепна неколку пати отвори затвори и ги спои очињата ги доближи до носот и така и беа неколку секунди. Се извадив од памет! И така направи уште два пати. Не знам дали и дојде светло, дека поспана па фокусираше поглед, ама па ова се случува прв пат, месец ипол има. Досега не се случило. А баш супер следи движења, шара со погледот кога и поместуваме предмети и ние кога се движиме врти со глава и со очи. Зошто така направи? Се преплашив Можно ли е да има некој проблем?
Не се плаши мама и ние така правиме ќе заспие ќе го легнам ќе се разбуди и после пак ќе заспие без да плачи
Тоа со очињата е нормално до 6 месеци не грижи се и моето често го правеше тоа, дури мислев дека очите му се криви.
Мајки, ние сме супер. Скок во развој. Ни рече да си ја потрпиме. За цицањето рече ок е така треба, нема ред тука. Има бутки, образи напредува убаво дури и малце над просек. И така. Иначе 21.09 родена 2740гр Денес 4440гр. Излеговме од болница за 1 ден со 2640 и дома сме намалиле, така да супер сме.
Немој да се секираш и моето правеше така кога беше 2 месеци ,синко мој си ја доближување раката и така си ги доближување очињата накај носот ,моето дури и едната зеница му се ширеше а другата не јас исто од памет се извадив и бев на лекар да прашам ми рекоа ништо страшно не е тоа се нормални појави кај толку мали бебиња .Сега сме 4 месеци и зениците нормално му се шират и на двете очиња и не ги криви веќе така очите кон носето .Уживај си и не се секирај мајка .
@orhideea @elcezelce Се надевам дека не е ништо страшно, знам дека уште фокусираат со погледот, ама се зачудив дека денес прв пат. Претходно не се случило, а помало беше. И не е воопшто пријатно глетка Еве сега пак така направи. @joy1 не шетаат лево десно, туку ги спои кај носето, ги доближи. Како страбизам. Неколку пати денес туку така одеднаш. Вчера да ме прашаше некој ќе речев супер и се фокусирани очите и прати што се случува со поглед.
И ние сме иста песна, има денови кога е мирен, ама има денови како овие и кога јаде вришти, никако не му се погодува
Зошто бе паничар? Одлично напредуваат. До 6ти месец треба да ја дуплираат родилната тежина, а нашиве на 3ти ја дуплираат.
Вероватно така мора, мене не ми е нешто посебно тешко, само срце ми се кине кога зајдува. Е ајде де зошто. Ми се увртело нешто у глава. Знам дека на 6 треба да дуплираат. Јас мислам ако 1 ден не ми цица убаво дека ќе ослабне.
Да те прашам: дали ти ако не јадеш еден ден ќе ослабнеш? сигурно не. Така и бебето. Не му се секирај. Штом напредува убаво, немаш гајле.
И јaс истo. Мoетo е еден месец нo нa кoнтрoлa пoсле првите две недели беше пaднaтo нa килaжa и сегa сaмo му дaвaм дa јaде и ми бљуцкa. Мoже гo прејaдувaм oд стрaв дa не е глaднo. Сaмo шo ќе зaплaчи веднaш му дaвaм дa јaде a мoжи не плaчи зa јaдење
Моево на саат и пол максимум два јаде, како темпирана е. Штом и се пријаде почне да праве а, а, како некое кученце и знам дека е за јадење. Кога ја ставам да цица тресе и се на цицката мислам и мене ќе ме изеде.
И ние бевме на првиот преглед и немаше доволно тежина. Сега ја будам на 2 саати да јаде. Проблемот е што јаде само на една града и потоа заспива, а докторката рече дека мора да јаде од двете за да изеде количински колку што треба.
Прoбaј пoчестo менувaј ги грaдите штoм oсетиш декa пoмaлку влече тргнијa и смени јa нa другaтa( јaс мaлку и сo вoдичкa и гo пoминувaв лиценцетo ) . Амa мислaм декa мoже дa се нaјaде и oд еднa бе мoже сум грешкa не тврдaм.
I jas ko sto znam moze od Edna da se najade... Mene tuka vo Cheshka sestrive mi vikaa prvite 10tina dena da cica od dvete (po 15-20min na grada) za da se vospostavi I razraboti dobra laktacija, a posle veke Eden podoj na edna grada.
Абе се си знам јас, ама дали од хормони, дали од замор, се си мислам нешто не е во ред. Зошто цица на 2 саати, и сега кога ќе се погоди да цица на 3 некој ден се мислам гладна е. Ете така ми се увртело во глава. Башка да напоменам, мене никој не ми објасни и покажа во болница што и како треба, патронажната дојде еднаш на сокче си напраивме муабет, нит бебе виде нит ништо. Од муабет заклучи дека све си знам, воодушевена од мене што сум знаела да ја држам, што ми било чисто дома, не сум спиела, торбицата ми била во секое време спремна, абе ќе ме урочи. И јас буквално се сама си учам, на домашните и не им дозволувам многу да се мешаат. Ќе се свестам за второто ваљда.