1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Совет од жената во златарата колку помали им ги дупите ушињата толку подобро. Кога се поголемки повеќе мрдаат и потешко е. Кога веќе разбираат рече дека сите дечиња само со едно увце дупнато си оделе. Од страв не давале да им се дупни и другото. :)
    Ние инаку супер поминавме повеќе се уплаши од звукот од пиштолот. После тоа немаше никаква мака.

На gjoker4e, barby и stevemila им се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.183
    Мајки едно прашање: зошто им ставате обетки на толку мали бебиња? Нели е подобро да пораснат и сами да решат дали сакаат да си ги дупнат ушите или не?
    Секогаш постои ризик од инфекција, затворање на дупките и трауми од повторно дупнување. Постои можност да си ги извадат сами обетките, не дај Боже да ги голтнат (оти нели се' ставаат во уста од 4 месеци нагоре). Не ви е страв?
    Јас да имав женско немаше да и ги дупнам ушите, ќе чекав да порасне, до кај 11-12 години. Мое мислење е ова, вие пак може да си терате по ваше, само ме интересира причината поради која се дупнуваат ушите на бебиња.

На gjoker4e, Ambra20, irena.1 и 7 други им се допаѓа ова.
  3. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    @Annath Еве јас за мене ќе кажам и ги дупнавме ушињата по заедничка желба моја и на мм.
    Искрено на почеток ми беше страв да не се гиба таму ама не, супер си ги прифати не ги ни заприметува. Нормално ако јавеше инфекција или доколку јави во иднина одмс би и ги извадилa. Ние така одлучивме дека е подобро сега додека е помала па да си расти со обетки отколку на година две кога ќе и е ново и тогаш мислам дека ќе ги гибаше доколку се одлучевме за подоцна.

На Luna91, manako1, barby и 2 други им се допаѓа ова.
  4. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Majki do kolku meseci se davaat babytol rozevite d3 kapki?

5. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Нас педијатарот после полни три месеци не рече да земеме бејбитол црвените д3+омега се тие. Еве месец од тие давам.

На Seduction, eli25 и karibian им се допаѓа ова.
  6. ***Lami***

***Lami*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    101
    Мајки малечката моја која има месец ипол како да крчи не постојано но крчи.Носето не и е затнато ма да и го испирам со физиолошки.Што мислите од што може да е? И главчето и е секогаш топло нормално ли е?

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.183
    Може да крчи ако ви е сув воздухот дома од греењето.
    А за главчето, нормално е. Вишокот топлина така го исфрла оти уште не и е развиен системот за терморегулација.

Година две не е многу доцна. Ама мене прашањето ми беше зошто. Да, вие сте одлучиле, ок тоа, ама зошто, дали за да се знае дека е девојче, дали затоа што е девојче, дали затоа што мислите дека девојчињата се поубави со обетки. Значи барам конкретен одговор за причината, а не дека вие така сте одлучиле. Секако дека вие сте тие кои носат одлуки за детето, ама обетките не се задолжителни, не е нешто што мора да го има, тоа ми беше зборот.

Последна измена од модератор: 1 декември 2017
    На eli25, sofi2107, Lolipop23 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.076
    Моите ем со машинка стрижени ем без обетки:D.
    Го делам мислењето на Ана.
    Едноставно не гледам причина зошто да боцкам мало дете. Кога ќе потпорасне, 9-10-11... ако сака, бујрум.
    Во туѓи одлуки не се мешам. Ова е мој став за мое дете.

На gjoker4e, Sexybaby86, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  9. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Да те разбирам нормално е дека не е нешто задолжително туку избор на родителот. Искрено мене малата ми беше поубава со обетки. Има доста косиче и обетките и седат баш убаво. Не зборувам генерално дека девојчината без обетки не се убави да не се разбереме погрешно. Никогаш не сум помислила да ставам обетки за да се знае дека е девојче. Иако има обетки затоа што не и ставам машнички на главчето неколку случајни минувачи ми имат речено дека е машко затоа што ја облекувам во најсекакви бои (знаете кај нас ако не е во розево, црвено одма не е девојче) :)

На eli25, manako1, stevemila и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Sofia777

Sofia777 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    24
    @Annath тоа е некоја традиција во Македонија Германија не е толку популарно на мали бебиња на пример, јас ги дупнав моите на 20 години и тоа на лето кога бев Македонија по памет братучетка ми хехехе ако не ги дупнев тогаш уште мози ќе шетав без обетки, кој како сака :)

На gjoker4e и Annath им се допаѓа ова.
  11. Mama_Mia

Mama_Mia Активен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    162
    Добра вечер мајки. Мојот бебуш е 6 месеци и првпат ми качува температура 38.1 му ставив чепче му слегна малку. Инаку веке има 4 апчиња. Совет да ми дадете, можно ли е да е од запчињата. Имајте пријатна вечер

12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    До 38.5 тт не се дава ништо. Се остава организмот сам да се избори. Ако качи над 38.6тт тогаш се дава сируп или чепче. Во спротивно леукоцитите се прават мрзливи и се збунуваат ( народски кажано ) и во иднина нема да делуваат ни при најмала настинка организмот нема да се бори.
    Да, може од запчиња да е мојот до 39тт ми качи со првите 2 запчиња наеднаш кога излегоа. Крвна слика, мокраа и урунокултура му беа чисти, остана од педијатар дека е од забите што излагаат. Ќе мериш ноќва тт почесто, зашто мавечер ако качува ќе качува повеќе. Најверодостојно мерење не ти е со дигитален толлимер зашти некогаш и грешка е со нив тт. Дигиталниот неколку пати ми покажуваше под 38тт, а дете имаѓе над 38.5тт.
    Со лесно ќе помине. Напрајте сепак крвна слика, мокрача и уринокултура.

На gjoker4e, Lolipop23 и Mama_Mia им се допаѓа ова.
  13. Mama_Mia

Mama_Mia Активен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    162
    Не живеам во Мк,овде не даваат лесно да се земе крв на дете особено не на бебе, само доколу утврдаат тие дека треба да се прави крвна слика. Сепак благодарам, се надевам нема да качи повеке ;(

На sofi2107 и Mari* им се допаѓа ова.
  14. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    И јас не би дала ништо дури не е над 38со5
    Можеби расте ново забче
    Ако температурата не слегува ни после 24часа би одела кај педијатар

На Mama_Mia му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Ќе гледаш во собата во која спие бебе и во која го поминува денот, да не е многу затоплена. Да не е ни ладна нормално. Да не ти е и наоблечено за да не ја задржува топлината и да не качува повеќе. Ќе го расоблечеш и да е во почесно облечено за да си ја регулира телото тт. Ќе го бањаш ако крева тт со не многу ладна нит многу топла вода и запамти...ако има тт главата никако да му ја миеш. Можеш само со рака лицето да го замиваш за да го освежуваш. Исто така нема ни топли напитоци и храна да даваш. Ќе спадне сама од себе тт немај гајле. Може да качи и до 39тт но, не паничи примени го она погоре што ти го пишав. Над 38.5тт само ќе даваш сируп или чепче и ќе се препотува и че го пресоблакаш. Ќе даваш повеќе течности. Ако е на доење ќе форсираш повеќе да цица. Ако ти одбива храна ( често кога се со тт нејадат исто како и ние ) ќе форсираш млеко и со сила каши нема да даваш.
    Со лесно да поминете.
    Можно е да се заби, а може и вирус да е ќе следиш. Ако качи над 39тт ќе направите на приватно крвна слика и мокрача за да отфрлиш можност дали е од заб или вирус/настинка.
    И пак да се пофторам...под 38.5тт не давај ништо зашто може и да направиш беља да му ја симнеш многу ниско тт и она кое ти го објаснив погоре со леукоцитите.

На gjoker4e, Mama_Mia и stevemila им се допаѓа ова.
  16. Pepa B..

Pepa B.. Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2017
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    677
    zdravo. nie sme pusteni doma so bilirubin 16.3... e sega mene uste mi deluva zolenikava i spie. moram da ja budam barem 10 min da cica. prasanje mi e dali e dobar rezultatot i so da pravam. pozdravv

На Ivan4eeeee му/ѝ се допаѓа ова.
  17. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.297
    Допаѓања:
    119.127
    Мoетo сo 20 беше пуштенo и сo ништo не се будеше дури ни сo кaпење. Акo си цицa буди јa нa 2 и пoл чaсa дa цицa aкo не сoсилa зaспaнa дaвaј и мoлзенo млекo сo шприц ( не сo шише :!: ). Зa жoлтицaтa дневнo дoбрo е дa пие 100 мл рaствoр нa гликoзa (знaчи 100 мл зa 24 чaсa рaспoредени некaкo исклучивo пoсле пoдoј). Немoј дa јa oстaвaш кaкo мене дa спие oти ќе пaдне нa килaжa. МOРА дa јaде aкo требa и сoсилa. Ќе пoмини без гaјле сaмo трпение и упoрнoст. :hug:
    Едит: oвa зa гликoзaтa ми гo нaпoменa дoктoркaтa oд неoнaтoлoгијa при испис oд бoлницa.

Последна измена: 2 декември 2017
    На kukla21 и Pepa B.. им се допаѓа ова.
  18. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    И ние бевме со толку пуштени дома.
    Нормално е ќе и помине жолтицата поле месеци или 40 дена.

На Pepa B.. му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ***Lami***

***Lami*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    101
    Мајкички од колку месеци почнуваат децата да следат движење со очињата?Ние сме месец ипол и некако уште не следи .

20. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Рано е. После два месеџи почнуваат, а врќе со полни три убаво следат работи. Вежбај го по малку со некоја привлечна играчка : )

На stevemila и kristii им се допаѓа ова.