Совет од жената во златарата колку помали им ги дупите ушињата толку подобро. Кога се поголемки повеќе мрдаат и потешко е. Кога веќе разбираат рече дека сите дечиња само со едно увце дупнато си оделе. Од страв не давале да им се дупни и другото. Ние инаку супер поминавме повеќе се уплаши од звукот од пиштолот. После тоа немаше никаква мака.
Мајки едно прашање: зошто им ставате обетки на толку мали бебиња? Нели е подобро да пораснат и сами да решат дали сакаат да си ги дупнат ушите или не? Секогаш постои ризик од инфекција, затворање на дупките и трауми од повторно дупнување. Постои можност да си ги извадат сами обетките, не дај Боже да ги голтнат (оти нели се' ставаат во уста од 4 месеци нагоре). Не ви е страв? Јас да имав женско немаше да и ги дупнам ушите, ќе чекав да порасне, до кај 11-12 години. Мое мислење е ова, вие пак може да си терате по ваше, само ме интересира причината поради која се дупнуваат ушите на бебиња.
@Annath Еве јас за мене ќе кажам и ги дупнавме ушињата по заедничка желба моја и на мм. Искрено на почеток ми беше страв да не се гиба таму ама не, супер си ги прифати не ги ни заприметува. Нормално ако јавеше инфекција или доколку јави во иднина одмс би и ги извадилa. Ние така одлучивме дека е подобро сега додека е помала па да си расти со обетки отколку на година две кога ќе и е ново и тогаш мислам дека ќе ги гибаше доколку се одлучевме за подоцна.
Нас педијатарот после полни три месеци не рече да земеме бејбитол црвените д3+омега се тие. Еве месец од тие давам.
Мајки малечката моја која има месец ипол како да крчи не постојано но крчи.Носето не и е затнато ма да и го испирам со физиолошки.Што мислите од што може да е? И главчето и е секогаш топло нормално ли е?
Може да крчи ако ви е сув воздухот дома од греењето. А за главчето, нормално е. Вишокот топлина така го исфрла оти уште не и е развиен системот за терморегулација. Година две не е многу доцна. Ама мене прашањето ми беше зошто. Да, вие сте одлучиле, ок тоа, ама зошто, дали за да се знае дека е девојче, дали затоа што е девојче, дали затоа што мислите дека девојчињата се поубави со обетки. Значи барам конкретен одговор за причината, а не дека вие така сте одлучиле. Секако дека вие сте тие кои носат одлуки за детето, ама обетките не се задолжителни, не е нешто што мора да го има, тоа ми беше зборот.
Моите ем со машинка стрижени ем без обетки. Го делам мислењето на Ана. Едноставно не гледам причина зошто да боцкам мало дете. Кога ќе потпорасне, 9-10-11... ако сака, бујрум. Во туѓи одлуки не се мешам. Ова е мој став за мое дете.
Да те разбирам нормално е дека не е нешто задолжително туку избор на родителот. Искрено мене малата ми беше поубава со обетки. Има доста косиче и обетките и седат баш убаво. Не зборувам генерално дека девојчината без обетки не се убави да не се разбереме погрешно. Никогаш не сум помислила да ставам обетки за да се знае дека е девојче. Иако има обетки затоа што не и ставам машнички на главчето неколку случајни минувачи ми имат речено дека е машко затоа што ја облекувам во најсекакви бои (знаете кај нас ако не е во розево, црвено одма не е девојче)
@Annath тоа е некоја традиција во Македонија Германија не е толку популарно на мали бебиња на пример, јас ги дупнав моите на 20 години и тоа на лето кога бев Македонија по памет братучетка ми хехехе ако не ги дупнев тогаш уште мози ќе шетав без обетки, кој како сака
Добра вечер мајки. Мојот бебуш е 6 месеци и првпат ми качува температура 38.1 му ставив чепче му слегна малку. Инаку веке има 4 апчиња. Совет да ми дадете, можно ли е да е од запчињата. Имајте пријатна вечер
До 38.5 тт не се дава ништо. Се остава организмот сам да се избори. Ако качи над 38.6тт тогаш се дава сируп или чепче. Во спротивно леукоцитите се прават мрзливи и се збунуваат ( народски кажано ) и во иднина нема да делуваат ни при најмала настинка организмот нема да се бори. Да, може од запчиња да е мојот до 39тт ми качи со првите 2 запчиња наеднаш кога излегоа. Крвна слика, мокраа и урунокултура му беа чисти, остана од педијатар дека е од забите што излагаат. Ќе мериш ноќва тт почесто, зашто мавечер ако качува ќе качува повеќе. Најверодостојно мерење не ти е со дигитален толлимер зашти некогаш и грешка е со нив тт. Дигиталниот неколку пати ми покажуваше под 38тт, а дете имаѓе над 38.5тт. Со лесно ќе помине. Напрајте сепак крвна слика, мокрача и уринокултура.
Не живеам во Мк,овде не даваат лесно да се земе крв на дете особено не на бебе, само доколу утврдаат тие дека треба да се прави крвна слика. Сепак благодарам, се надевам нема да качи повеке
И јас не би дала ништо дури не е над 38со5 Можеби расте ново забче Ако температурата не слегува ни после 24часа би одела кај педијатар
Ќе гледаш во собата во која спие бебе и во која го поминува денот, да не е многу затоплена. Да не е ни ладна нормално. Да не ти е и наоблечено за да не ја задржува топлината и да не качува повеќе. Ќе го расоблечеш и да е во почесно облечено за да си ја регулира телото тт. Ќе го бањаш ако крева тт со не многу ладна нит многу топла вода и запамти...ако има тт главата никако да му ја миеш. Можеш само со рака лицето да го замиваш за да го освежуваш. Исто така нема ни топли напитоци и храна да даваш. Ќе спадне сама од себе тт немај гајле. Може да качи и до 39тт но, не паничи примени го она погоре што ти го пишав. Над 38.5тт само ќе даваш сируп или чепче и ќе се препотува и че го пресоблакаш. Ќе даваш повеќе течности. Ако е на доење ќе форсираш повеќе да цица. Ако ти одбива храна ( често кога се со тт нејадат исто како и ние ) ќе форсираш млеко и со сила каши нема да даваш. Со лесно да поминете. Можно е да се заби, а може и вирус да е ќе следиш. Ако качи над 39тт ќе направите на приватно крвна слика и мокрача за да отфрлиш можност дали е од заб или вирус/настинка. И пак да се пофторам...под 38.5тт не давај ништо зашто може и да направиш беља да му ја симнеш многу ниско тт и она кое ти го објаснив погоре со леукоцитите.
zdravo. nie sme pusteni doma so bilirubin 16.3... e sega mene uste mi deluva zolenikava i spie. moram da ja budam barem 10 min da cica. prasanje mi e dali e dobar rezultatot i so da pravam. pozdravv
Мoетo сo 20 беше пуштенo и сo ништo не се будеше дури ни сo кaпење. Акo си цицa буди јa нa 2 и пoл чaсa дa цицa aкo не сoсилa зaспaнa дaвaј и мoлзенo млекo сo шприц ( не сo шише ). Зa жoлтицaтa дневнo дoбрo е дa пие 100 мл рaствoр нa гликoзa (знaчи 100 мл зa 24 чaсa рaспoредени некaкo исклучивo пoсле пoдoј). Немoј дa јa oстaвaш кaкo мене дa спие oти ќе пaдне нa килaжa. МOРА дa јaде aкo требa и сoсилa. Ќе пoмини без гaјле сaмo трпение и упoрнoст. Едит: oвa зa гликoзaтa ми гo нaпoменa дoктoркaтa oд неoнaтoлoгијa при испис oд бoлницa.
Мајкички од колку месеци почнуваат децата да следат движење со очињата?Ние сме месец ипол и некако уште не следи .
Рано е. После два месеџи почнуваат, а врќе со полни три убаво следат работи. Вежбај го по малку со некоја привлечна играчка : )