Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Мајки ве молам за совет. Бебето ми е 2+ и сум решила ја вадам секој ден бар на 30мин надвор без разлика какво е времето. Еве фати поладно и '' стариве'' кај мене ми викаат да сум и врзела шалче да не дише ладен воздух. Што мислите зар нема да му биде загушливо? А и нигде не сум сретнала толку мали шалчиња

2. stevemila

stevemila Форумски идол

Majki nie vcera bevme vo Remedika na hirurg i pedijatar.Malata ima kila.Dr mi.pokaza kako da i ja vrakam vnatre vo stomaceto.Dodeka se vraka i nema promeni vo boja i poveke da otekuva ne e strasno.Kaza kontrola po nova god.Kaza operacija e resenie.Verojatnosta da se povlece sama od sebe e recisi nevozmozna.So celosna anestezija ke e.Naredniot den ne pustaat doma.Posle bevme kaj Marina, pedijatarot.Malata dobro napreduva.Mislev deka e malku 400gr za dve nedeli. kaza super e.Naviknavme da kacuva mnogu sega malku mi izgleda.Ovde vo Str dr ni vikade deka super e.Za edna nedela imase kaceno 400gr.Marina vika ne,toa e mnogu.Ad se pretvara vo masti i ke predizvika debeleenje.Za kilata na stomaceto mi kaza kako da i go mestam pampersot otkako ke i go vratam topceto navnatre.I da i stavam gakicki za povoj.Da ja stegne da ne se vraka kilata.Da probame kaza, prvo vaka pa posle operacija.Mnogu sum isplasena.Kako da dadam bebeto da mi go secat uste sega:(So spienjeto promeni nema.Uste vo race.Eve sega momentalno mi spie na gradi.Okapav veke:|Ima li nekoja majka iskustvo so kila kaj zensko bebe?

3. joy1

joy1 Форумски идол

@stevemila пак јас ке ти пишам :)
    Мојата беше поголемка (околу годинка мислам) .Сабајле не примија кај 7 во пет напладне веќе беше дома,се смееше,јадеше.Се на се 40 мин ако беше у сала.За една мајка вечност е тоа знам.Но самата операција не е страшна.Од тогаш наваму е супер еве ја има 9 години.

а да не ти плаче кога спие од тоа?
    Или не плаче сака само во раце?

stevemila likes this.
  4. stevemila

stevemila Форумски идол

Nemozam da go zamislam momentot da mi ja zemat od race i da ja odnesat.Mozebi preuvelicuvam,no dusa me boli od sega.Pak li da ja gledam vo bolnica?!Uste ne sum dojdena na sebe od se so se sluci.Go prasav Dr dali ja boli,dali od toa place.Vika se dodeka e vo vakva sostojva kilata ne ja boli.Da se nadevame deka nema da ima promeni,vklestuvanje.Do sega placese.Jadese i zaspa.Spie 5min se budi.Se maci bebeto.Zajduva od placenje.Me grebe,se grebe samata.I davam kapki ako se grcevi.Ama ne se grci,ne crvenee.Neznam veke so i e navistina.

5. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Мој совет е да не избрзаш со одлука , се зависи каква кила е , има како циста со чворови и обична водена кила , кој доктор и да ти дал совет таков килата не смее да се пипа и стегнува , нека лежи што повеќе на грб , поштедувајте ја од плачење и трескање на ноџињата , кај мене и двајцата ми имаа кила поголемото на двете јајциња имаше од раѓање водена кила , ме советуваа операција ама јас чекав и се повлече , потоа на 1 ипол год се појави пак на препони и одма дури и термини ни кажуваа за операција , ама јас пак чекав бидејќи го однесов на ехо и се виде дека е пак водена кила и дека ќе ја снема , и фала му на Господ нема веќе , а на малото исто водена кила во јајциња имаше и сама знаев веќе што е и си чекав како и за големкото , се повлекоа и се надевам нема никогаш веќе да се појават никакви килички ..
    Не се плаши само почекај , нормално е кај некои дечиња пред 12 месеци или поточно до 24 месеци да се појави кила и да се повлече , ама има и такви случаи кај кои не се повлекува па неизбежна е операција , се надевам дека кај вас ќе се повлече .

Да се едитирам : Не ја боли килата , првото синче ми модрееше од плачење до тој степен на губење и во ладно го носев да се поврати или го соблакав, а од дополнителни капки или чаеви за грчеви бетер беше , ми кажа педијатарот дека си е такво детето , сака тишина , само кај мајка да е и никој друг , вруќо не сака и така се прилагодив спрема неговиот совет што испадна вистина , детето ми се смири ама се во раце ми спиеше во тишина и темно .Пробај можеби ќе успее и кај вас , тишина нека биде тивка музика и темно за да спие , макар и ден да е затемни малку кога спие.

Last edited: Dec 6, 2017
    stevemila likes this.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

препонска кила не поминува сама од себе никогаш.Најлошо е ако се вкрсти килата тогаш може да биде опасно и по живот.Затоа хируршки зафат е едино решение .Носење појас може да ги ублажи симптомите но не и да ги излечи.

Снеже мешаш поими.Вашето било хидроцела(водена кила) и тоа се појавува само кај машките.Водената кила не може да се вклешти како препонската

препонската кила може и те како да боли

Ruzica00, Lolipop23, sofi2107 and 2 others like this.
  7. Annath

Annath Форумски идол

И јас тоа ќе пишев, водена кила и препонска кила не е исто. Препонската за жал најчесто се решава со операција, ретко може да се случи да помине само од себе. Ама се работи за рутинска операција, кратко трае, а на клиника во Скопје има супер доктори. За приватно не знам.
    Страшно боли вклештувањето на килата, една од појаките болки е.

@stevemila големово кај мене беше такво, само плачки, само во раце спиеше. Првите месеци ми беше многу тешко. Ама се смири и помина сè, ќе помине и кај малата. Трпение треба само. Јас тогаш и сама бев, мм во странство. Лудница по дома со мајка и свекрва. Сега овој памет да ми е, поарно сама ќе бев.

Melinda85 and stevemila like this.
  8. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

На препони имаше , на ехо се виде дека ќе прсне т.е ќе се апсорбира бидејќи се работело за водена кила без јазли за не пуни недела - две се повлече а за малку операција за џабе ќе се правеше .

Јас во предвид си го земав и тоа што мајка ми ја имаа оперирано во истата болница наводно ја средиле килата , а тие ја потурнале навнатре и ја сошиле без проблемот да го решат , па така се оперираше пак на истото место по скоро од таа операција .

9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се согласувам со постот на @joy1 за истото ти пипав и минатиот пат @stevemila. Внук ми имаше кила сега го оперираа. 2 пати му се вкрсти и таа глетка верувајте ни на душман не се посакува. По самата слика како дете реагираше може слободно да кажам дека и природно раѓање на 5кг бебе толку не боли. Буквално од болка целото тело се грчеше и вкочануваше и без воздух остануваше....буквално не мрдаше ни со очи беше вкочанет и целосно извитоперено телото од болка. Вкрстувањето на кила е најопасно.Внукми имаше и често напади на плачење до степен на зајдување, одма при соблекување на пелената се гледаше оток од десната страна. Го болеше секое спуштање на килата што е многу нормално. Тоа може да го потврди оној кој имал кила. И да плачат зашто ги боли. Им покажаа како да ја стискаат з да ја вратат на место, но тоа не беше решение зашто на секое напињање за какање, поголема активност, вознемиреност, плач и сл. килата се спушташе и дете зајдуваше.
    И не е страшен зафатот самиот по себе колку што е стресен за родителот. Еден ден претходно му ги направија сите испитувања регулар пред операција и откако беа резултатите чисти ги примија нареден ден ( гладен и жеден од претходна вечер ). Го оперираа накај 12ч и утре дента го пуштија. Не ни се веруваше кога го видовме 3ч по операција беше како да не е ни опериран. Децата т.е. бебињата многу подобро и побрзо се опоравуваат зашто не се ни свесни што се десило. Наредниот ден се понашаше и ги имаше активностите како и да немало ништо. Резот е неполни 4см ( ова зборам за кај 2г дете ) од десна страна над препон.
    Конци му извадија за неколку дена ( мислам беше за 1на недела ) и тоа е тоа, ене го како нов е нит стрес зашто плаче нит да го мислиме дали и колку го боли.
    Водена кила е сосема друго како што објасни Џој.

Annath, stevemila and joy1 like this.
  10. forumce

forumce Форумски идол

@stevemila За кила не знам, ама знам за стравот што го има мајката кога и кажат дека треба некоја интервенција да му се врши на детето. Уште во болница, 2 дена ми имаше детето кога ми кажаа дека има папилом на внатрешната страна од обравчето и дека треба да одам во Скопје за да се отстрани. Душата се болеше, немаш појма колку ми беше страв, ама не покажував, останав смирена. Фала богу што самото се повлече и немаше потреба од интервенција. Мој совет ти е да останеш смирена, зашто ако ти си нервозна тоа се одразува и на бебето. Верувај во тоа дека се ќе биде во ред и малата ќе биде добро. Немој да си правиш лоши филмови во главата оти од психата нема нешто полошо. Гушкај бебе и сѐ ќе биде во ред.

Ano, stevemila and sofi2107 like this.
  11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Некогаш воопшто не е во ред да се коментира нешто доколку се нема познавање на истото ниту било каков вид на едукација.
    Ова со примерот на мајка ти ( извини ми на искреност ) ама буквално е неточно. Прво и најосново ваква небулоза несмееш ни да си дозволиш да пишеш на членка која се изјаснува дека е во паника и за кого....за бебе бре се работи и ти објаснуваш смешен исход кој си чула нешто ам не си дочула.

На самиот оперативен зафат т.е. оперативен зафат на кила е и самото тоа за кое си пишала дека докторите " наводно ја средиле килата ". Не девојче...докторите ја средиле баш убаво килата,ја вратиле внатре кај што треба да е и самата ќесичка т.е. потпора ( народски кажано ) ја зашиле. Како што е и самиот оперативен зафат.

Ноооо, за да попушти самиот конец ( зашиеното внатре ) значи мајка ти не се придржавала кон препораките од докторот. А тоа се : несмее да се прави напор, немее да се дига тешко, несмее да дојде до запек ( одреден период ) , активностите да се сведат на минимум. Доколку не се придржава пациентот на ова...е богами ќе попушти конецот. Тоа е исто како и со царски рез и било кој оперативен зафат.
    Затоа фер е да не се коментира нешто доколку се нема знаење зашто сепак овде се работи за мајка која е у паника за своето бебе. Што би било кога мајката ( која ете приватно ја знам и знам дека за ова бар е доста упатена ) би поверуваа дека доктори си играат мајтап при операција на кила?

Ruzica00, Lolipop23, Annath and 2 others like this.
  12. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Немам што да објаснувам и докажувам , искуството наше и не беше баш убаво , а мајками Господ ја чувал од преплет заради таа лажна операција , секако докторот го тужевме и повеќе не работи тој никаде и си плати казна , такво нешто верувај на никој не посакувам , а за доктори и те како постојат мајтапџии само за пари ...
    @stevemila не и дадов лажен совет т.е лош совет кога знам колку долго се бореше да си има чедо , туку само пишав за да си почека и побара уште едно мислење од друг деттски хирург , ипак има премногу мало бебе не е толку се едноставно само за операција да се реши , секако дека хирург треба да следи до годинка како ќе биде килата , дали ќе продолжи да расте или дали ќе се повлече исто и дали се работи за водена или со јазли , не е болна секоја кила , јас не се ставам како пример бидејќи сум возрасна и имам кила над папок од пораѓај , хирург ми има кажано ни второ ни трето дека нема да родам природно и нема да доносам бременост само за пари да земе , следам ситуација секако ама не кај него повеќе , што така и за децата тогаш бебиња ме имаше излажано за дека мора операција а по 1 недела им се повлекоа , друг доктор хирург од друга болница ме советуваше да чекам и да следам дека било нормално кај машки дечиња така да се појавува и повлекува до 3 год. секако пред тоа мора да се утврди за каква кила се работи .
    Јас не солам памет нит па сакам , споделив искуство и не реков дека секое дете или возрасен е исти организам ,туку дека на денешницава не се верува баш толку во се од прва што ќе се каже или еден што ќе тврди , секогаш мора да има и второ и трето мислење додека да се реши .

sofi2107 and stevemila like this.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Зошто некој би лажел за нешто што му се случило на родителот? И те како има доктори за пари лакоми. Мајка ми во Ремедика ќе ја отераа на операција за тироидната жлезда без никаква причина. И после отиде кај двајца други лекари и со терапија си ја одржува.

stevemila, fana and ❤️Sneze❤️ like this.
  14. Black girl

Black girl Форумски идол

Мајки, едно прашање, може е глупаво, но ќе си прашам :) Од полни шест сакам да и воведам на ќерка ми оброк. Значи, наместо во 12-12 и пол да и дадам ад, ќе и дадам каша. Е сега ме интересира после тоа исто да продолжам да си ја ранам на 3 саати како што правам или?

Ruzica00, eli25 and ada21 like this.
  15. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Значи се исто си продолжуваш. Само тој оброк што го даваш го заменуваш со еден оброк млеко. И после си даваш млеко на колку си даваш , после 3 часа. Е сега и зависи дали ќе го изеде цело, за да го рачунаш како оброк.

Black girl likes this.
  16. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Јас откако и давам каша, тој оброк и држи повеќе од млекото. Млеко бара и и давам на 3 часа ама после оброкот следното млеко и го давам на 4 , 4.30 часа зависи како ќе побара.

Black girl likes this.
  17. Black girl

Black girl Форумски идол

А што и даде досега како оброк? Гриз воведе?

18. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Не гриз немам воведено. Како целосен оброк досега и имам дадено комбинации од ориз праска и јаболко, јаболко и круша, тиква и компир, и чист морков. Инаку како вкусови имаме воведено јаболко, круша, слива, праска, кајсија, морков, тиква, компир и ориз па сега правам комбинации од нив.

Black girl likes this.
  19. ada21

ada21 Популарен член

Мајки има ли некој буден за совет . Малиот качи температура 38 сега се намали на 37.6 , имаше и како течна столица . Нема никакви знаци на настинка ,а и не е омалаксан .
    Можно ли е од забче да биде ?
    Инаку 4+ сме. Ќе дежурам вечерва а утре ќе го носам на педијатар.

20. eli25

eli25 Форумски идол

мислам да е можно.
    не му давај ништо ако не качи 38.5.
    еве му се намалила

ada21 likes this.