Не ништо нема да ставаш тоа е сосема нормално кај скоро 90% бебиња да се позади без коса Мојот се роди со многу коса, негде после 4ти месец почна да му паѓа и позади си имаше ќелав дел од триење. Еве го 8+ сеуште позади е смешен и му расте нова коса. И внук ми па и повеќето деца што ги знам беа така позади без коса и после некој месец отприлика 10+ кога им се обновува и они самите веќе функционираат со движење на глава ( поткревање ) во спиење си се нормализира. Не го стегај со никакви стегачи остај нека му дишат котикулите и самата кожа. Едит : бебе од некој си 2+ па и порано обавезно мора на стомак да се става во текот на денот (обавезно под надзор на родител ) за да зајакне врат, грб, стомак и раце. За да има цврсто тело и да може да се затега и развива мускулатурата на телото. Па после иде фаза на вртење од стомак на грб и обратно итн по ред како си иде моториката на развој. Ова секој ортопед го препорачува како најбитен дел за мускулатура и развој.
Ти направив едит на претходниот пост мој во врска со лежењето на стомак. Читни. И само да додадам....доколку не се практикува лежење на стомак тие бебиња покасно почнуваат самостојно и цврсто да си ја држат главата/вратот и покасно прават вртење од стомак на грб и обратно, седење, лазење итн. Ептен се смешни без коса позади мојов башка има бајаги коса ( 2 пати како го имам ишишано ) а е 8+ и само ппзади нема коса и ептен е смешен Некад го викаме " ќељчо " . Ај среќа е зима па со капче се шетаат. Ќе им порасне. Не ставај стегачи не и стегај главче беспотребно, па и да и ставиш во споење пак ќе и се измести па и ќе се трие самиот стегач и ќе и ја кине косата. Фризерка сум па ете од искуство.
Не се изразив и јас убаво. Ја ставам на стомак далеку од тоа дека не, туку таа постојано е со крената глава, не знае да леже со спуштена. Си го крева главчето, рамената, еднаш и на страна се сврте. Главчето и е скоро стабилно. Многу се нервира кога е на меше и почне да плаче, ѝ ја легнам главата на креветот ама веднаш ја подигне. Многу е интересна, дига главче, раце, нозе, како желче е.
Мајки, ве молам за совет. Откако почнавме со каши, бебево ми кака почесто. Еве денес петпати се искака, а не дадов ич каша зашто мислев од тоа дека е. Првиот пат наполни памперс убаво, а другиве четири пати по малку. Загрижена сум од што така. Да не е запче? Зашто сум читала дека тогаш почесто какаат бебињата.
Ima brz metabolizam deteto, nema zosto da se grizis. Ubavo e da si kaka. Sinko kaka od sekogas po 5-6 pati na den, koj sto cini samo pampers menuvame, mieme gaze, se presoblekuvame....
Хх, а колку памперси потрошив и тоа за малку извалкани, срце ме боли Инаку, фала за одговорот. Секогаш си тука за совет
Ке и падне и таа малку што ја има чим и паднала и таму позади косата. Синчето се роди со катран црна коса и од старт кај лежеше, таму коса имаше... баш како што кажуваш позади најбрзо падна, но веќе на 3,4м беше скоро келаво бебе А еве и на девојчево многу и паѓа, цела е исчупана дека она па со малку подолга од него се роди.. она па прво прокелавува напред горе, како некој чичко ке стане
@forumce ќе почне и таму да расте коса, мојот исто беше со круг без коса од мрдање лево десно. Сега таму има најмногу коса, како женско е со витки цел долги. Не ставај ништо, нема потреба. @Black girl може и запче, а може и забрза метаболизмот со воведување исхрана. Малиот има 2 години и уште така кака, 3-4 пати дневно обавезно, многу брз метаболизам има.
Mojata uste posle krstevanjeto i opadna napred cela.Za den dva.Sega ima nova kosicka.Ko svila i e.A nazad ko mali opavcinja i stoi od raganje
На моево ѝ падна првата косичка, ова сега што расте е нова. Тоа ме загрижува што и новата ѝ паѓа во тој дел.
Здраво мајки,ми треба помош и ваши искуства.. бебе е 41 ден,веќе 5 дена нема какано,постојано се стега и плаче,само на доење сме..што да му дадам да му олесни? Страв ми е од напнување да не си направи друг проблем..ако не е прашањево за оваа тема,преместете го. Фала ви,ве гушкам
Прави масажа на меше, врти му ги ноџињата нагоре, стопли тетра пелена на радијатор или со пегла и стави му ја на мешето.. доени бебиња може до 10 дена да не какаат. Дај му чајче Бекутан анасон, тој олеснува на меше и може ке го испровоцира да се искака. Мешето тврдо е многу?
Не ги многу учите децата со топломер да какаат оти после нема да сака нормално да кака. Не знам за вашите бебиња ама мојава кога ја ставам во релаксатор обавезно се искака.
Се правам и чај давам. Некогаш е тврдо многу меѓутоа често испушта гасови па му олеснува веројатно и тогаш не е толку тврдо..
Почекај, кај мене првото детенце 6 дена највеќе еднаш.. таман се решив да земам топломер зашто многу тврдо беше мешето, алчно големо бебе беше и многу цицаше.. он си се покака пред да ставам топломер. Топломер ептен во краен случај, зашто со него може да се направат само мрзливи црева и после да не кака никогаш само бебето, ке мора да го предизвикуваш на секое.. почекај уште некој ден ке си се покака
@forumce и на нас исто му опадна , порасна нова и позади на тилот пак има како голичко . А не лежи никогаш на тилот , главчето се му е свртено.
Нема врска дека ќе се научи така зошто еве го сам кака 3 месеци сме ние 4дена не беше покакан и педијатарот му стави катетар мал и таа ми кажа кога ќе има мака да му ставам сега кога се мачи ножината му ги мрдам како точак да вози и се олеснува