Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. kristii

kristii Популарен член

Мајки некоја друга крема за бебиња освен павловичева оригинал.Приметив дека од неа се вцрвенува и се прават како мозолчина разранети не знам како да опишам подобро

2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Ако е за пеленска регија, јас на сува и не иритирана кожа не мачкам ништо. По потреба, ако има некое црвенило, крема со цинк оксид. И после миење логона лосион.

kristii likes this.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Има, ама сама не можеш да земеш брис ако не си обучена за тоа. Подобро однеси го во лабораторијата или викни ги дома, бидејќи имаш таква опција.

Klarisaa likes this.
  4. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Пробај со бепантен. И наместо влажни марамчиња да ја пребришуваш регијата на бебето со марамици што се мократ со вода а потоа темелно да се исуши пред нанесување на било каков крем. Кас комбинирам бепантен и витаминска крема. Инаку од болница се вративме со црвенило што се среди со бепантен.

kristii likes this.
  5. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Дома доаѓаат и за упат ако имам или само на приватно ?

6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Јас дома ги имам викано од авицена. Кај нив брисеви одат само приватно, црп приватно исто така, к.слика со упат. Кога ке дојдат дома наплакањето е исто како да си кај нив. Брисевите и црп приватно си ги платив, за к.слика го земаа упатот и плус 300 ден го наплакаат доагањето.

Klarisaa likes this.
  7. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Majkicki dali e period ili da si prevzemam nesto navreme.Malava 8+ od pred nekoe vreme pocna se da saka da bide vo mene vonikojdrug ne ide ni votatko I se rasplakuva koga ja ostavam duri I da sedi da pojdam do wc vreska.Ne pravese vaka.Sama ja cuvam znam deka so mene e privrzana no jazema I tatko I posle rabota koga stasa, baba I dedo I navecer isto od rabota koga dojdat se igrase I so niv ama sega nesaka ni da jazemat se vrti po mene I place.

8. fana

fana Форумски идол

Мaјкички мили кaкви кaпки дa стaвaм вo oчетo имa гурелчињa кaкo лигaвo е и пoдзaтвoренo. Акo земaм брис кoјзнaе кoлку ќе чекaм зa резултaти, a не мoжaм тaкa дa јa oстaвaм. И плус не ми се нoси вo бoлницa сo бoлните мoжи дa нaстине. :hug:

9. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

И на моето беше така. Затворено е каналчето ми рекоа на пефијатар. Честа појава кај бебињата. Некогаш толку и беше залепено што не и се отвараше. Совет, миење со физиолошки раствор. Кај нас за 3-4 дена се среди.

karibian and fana like this.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Само чистење со стерилна газа и превриена вода или физиолошки раствор. Од надвор према внатре ќе го поминуваш окцето. Ако не се повлече за два-три дена, јави се на матичниот педијатар, не мора да го носиш, ќе ти каже што да ставаш. Мене најчесто ми препорачувале Тобрекс капки, ама ако не поминува подолго време.

karibian and fana like this.
  11. fana

fana Форумски идол

Кo дoсaднa сум мaлку a? (facepalm) (aмa пa сите нoвoпечени мaјки се :rofl: )
    Мaјки дaли мoже мaлку нa лиценцетo дa и нaмaчкaм кoкoсoвo мaслo? Имaм кулaу oнaквo oд зегин вo тегличкa oргaнскo е. Суви и се oбрaвчинaтa нa дoпир 8-|

12. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Знам дека многу мајки мачкаат кокосово масло на лиценце на бебе, меѓутоа јас не би го препорачала тоа. Мачкање со нешто толку мрсно може да предизвика кожата уште помалку природно да се измрси, плус што може да ги затне порите на бебето. Моето е со егзема па многу ретко го мачкам со крем на природна база наменет за атопичен дерматит. Совет од доктор имам што и да мачкам тоа да е во најтенок слој, бидејќи кожата мора да дише.

Lolipop23 and fana like this.
  13. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Некоја како да кажа кокосово после 1+ година па и повеќе на бебе (види во темата нега ќе прочиташ).
    Стави Јекодерм, тоа можеш сигурно, мрсно е, не мириса баш фино ама помага :)
    ^ тој на Галеника Јекодерм инаку.

fana likes this.
  14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Од 1виот ден кога дојдовме дома го мачкам само со кокосово. 8+ е и кожата му е свила. Никад нит сува нит се перутала. Никогаш не сум му ставила друго ништо на телото и лицето освен кокосовото. Внук ми 2г исто само со кокосово.
    Другарки ( во странство што живеат ) само со кокосовото ги израснаа.
    Нит од 1+год. нит затнува пори. Зборам за стриктно нерафинирано органско кокосово.
    Земи википедија читни, имаш и за тоа многу истражувања и изјави од дерматолози и педијатри, на јутуб имаш исто.
    Слободно мачкај најубаво и најхранливо за бебешка кожа е.
    Јас и во водата во кадичката кога че ја наполнам со чиста вода ( откако ќе го избањам ) ставам од кокосовото и таман си шлапка 10-15мин и кожата си омекнува.

http://naturalparentsnetwork.com/20-ways-to-use-coconut-oil-on-infants-and-children/

http://mamaglow.com/8-health-benefits-of-coconut-oil-for-babies/

http://www.inwealthandhealth.com/5-effective-ways-to-use-coconut-oil-on-baby/

Еве ти читни, има многу истражувања ќе најдеш на гугле. Еве дел од нив.
    Лично и јас го користам повеќе од 5-6г, па еве и синко :)
    Никад јекодерм не му ставив, веќе и го исфрлаат од употреба повеќето педијатри кој често идат на семинари и се доусовршуваат. Јекодермот буквално ги затвара порите и не дише кожата.
    Кокосовото ете читни .... не ги запушува порите,ја заштитува кожата, ја хидрира, храни, омекнува, дава влажност итн.

Last edited: Dec 14, 2017
  15. orhideea

orhideea Форумски идол

@sofi2107 од каде го купуваш кокосовото?
    И слика ако може :)

sofi2107 and fana like this.
  16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Од Зегин го купувам. Ова со години наназад го купувам.
    На синко и непцата со кокосовово му ги премачкувам од кога почнаа да го болат, чешаат и заби кога му искачаа/искачаат. Имам уште една ( секогаш по две купувам за да не му давам од истата од која брцам прсти/раце ) и обавезно во овошни кашички му ставам или така му давам мало делче и да го лиже :) многу е здраво и за конзумирање ( читни слободно и за тоа )
    20171214_155000.jpg
    Сега брзо беше на попуст во Зегин.

stevemila, eli25 and orhideea like this.
  17. Igle

Igle Популарен член

Софи за мачкање на непцата ме замисли. Не може да се јави алергиска реакција? Од која возраст мачкаш на непца? Помага реално?
    Ако помага подобро да мачкам тоа отколку сите гелови ама па 4 месеци има само...

sofi2107 likes this.
  18. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Ќе те излажам за од кога ама сигурно било после 3+. Мада се дешавало и претходно кога сум му го мачкала лицето да му залетне во усте.
    Нај ама најискрено кога им искача заб и тој период ништо не помага искрено. Океј има деца кој лесно вадат не викам не. Еве јас и килибарно ѓерданче имав ( 2 купив као да не не е океј едното ) мачкав неколку оати со гелови и пак првите забчиња беше кенкав, плачлив, тт крена итн. Ги баталив тогаш геловите зашто читав за нив многу лоши критики и студии ( најди читај има многу ) дека сепак имат хемии кој не се баш океј за бебешкиот организам и дека имаат некогаш и нус појави во иднина. Сега од пред 2недели ни килибарно не сум му стаила, само кокосово што го мачкав некад и оппп сабајле допирам еден ќец горе и двојката излегла. А дете нит кенкаво нит некој симптом дек вади заби.Све пробав првиот пат кога почна маката...сите што се гелови од Зегин ги земав ама искрено не баш користев....сепак е хемија сето тоа.
    Сепак за да не ти е на мисла и страф...читни некој истражувања по гугле имаш доста за кокосовото.
    Да прашаш педијатар не би ти препорачала т.е. зависи кој педијтар, зашто поима до пред 3г немаа шо е ова и за што се користи.
    Ова е сепак органско нерафинирано и природно и ја пред све при чиста разум би мачкала ова отколку гелови. Ене ги стојат геловите шубе ми е да му ги ставам. Јас на себе пробав и чувството е како кога анестезија за заб ни ставаат ( оној грчкион гел за непца ).
    Од кокосот не ми се верува да појави алергија ама немој да ме фаќаш за збор. Ете пробај намачкај на непца малку и види како ќе е барем два дена. Сепак ти нема супена лажица да му дадеш,онака малку премачкај.
    Од 4+ иначе го користат во кашичките овошни, имаш на јутуб рецепти и на гугле и по форуми ( српски, хрватски, бугарски, англиски итн. )

Last edited: Dec 14, 2017
    stevemila, Igle and eli25 like this.
  19. eli25

eli25 Форумски идол

Нас и двете каналчиња ни беа затворени. Примавме и антибиотик оти секретот беше жолто зелен-кога се вративме од болница. Незнам дали ти кажале во болница како да масираш за да се отворат побрзо. Чистење со стерилна газа од надвор кон внатре само еднаш со една газичка .
    Правевме и брис, негативен беше.
    Инаку, можеш и сама да си земеш брис од секретот, насабајле, на немиено окце и да го однесеш во лаб.
    Другото окце дури сега се оправи, на 4 месеца :(. Не даваше да се прават масажи :(

kukla21 and karibian like this.
  20. fana

fana Форумски идол

Не ми кaжaле милa. Кaкoв aнтибиoтик? Сaкaм дa земaм Тoбрекс aмa дa чистaм мaлку сo физиoлoшки пa aкo немa пoдoбрувaње ќе земaм кaпки.