Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    1.707
    Мајки некоја друга крема за бебиња освен павловичева оригинал.Приметив дека од неа се вцрвенува и се прават како мозолчина разранети не знам како да опишам подобро

2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Ако е за пеленска регија, јас на сува и не иритирана кожа не мачкам ништо. По потреба, ако има некое црвенило, крема со цинк оксид. И после миење логона лосион.

На kristii му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.184
    Има, ама сама не можеш да земеш брис ако не си обучена за тоа. Подобро однеси го во лабораторијата или викни ги дома, бидејќи имаш таква опција.

На Klarisaa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Пробај со бепантен. И наместо влажни марамчиња да ја пребришуваш регијата на бебето со марамици што се мократ со вода а потоа темелно да се исуши пред нанесување на било каков крем. Кас комбинирам бепантен и витаминска крема. Инаку од болница се вративме со црвенило што се среди со бепантен.

На kristii му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    514
    Дома доаѓаат и за упат ако имам или само на приватно ?

6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Јас дома ги имам викано од авицена. Кај нив брисеви одат само приватно, црп приватно исто така, к.слика со упат. Кога ке дојдат дома наплакањето е исто како да си кај нив. Брисевите и црп приватно си ги платив, за к.слика го земаа упатот и плус 300 ден го наплакаат доагањето.

На Klarisaa му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.326
    Допаѓања:
    2.411
    Majkicki dali e period ili da si prevzemam nesto navreme.Malava 8+ od pred nekoe vreme pocna se da saka da bide vo mene vonikojdrug ne ide ni votatko I se rasplakuva koga ja ostavam duri I da sedi da pojdam do wc vreska.Ne pravese vaka.Sama ja cuvam znam deka so mene e privrzana no jazema I tatko I posle rabota koga stasa, baba I dedo I navecer isto od rabota koga dojdat se igrase I so niv ama sega nesaka ni da jazemat se vrti po mene I place.

8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.299
    Допаѓања:
    119.152
    Мaјкички мили кaкви кaпки дa стaвaм вo oчетo имa гурелчињa кaкo лигaвo е и пoдзaтвoренo. Акo земaм брис кoјзнaе кoлку ќе чекaм зa резултaти, a не мoжaм тaкa дa јa oстaвaм. И плус не ми се нoси вo бoлницa сo бoлните мoжи дa нaстине. :hug:

9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    И на моето беше така. Затворено е каналчето ми рекоа на пефијатар. Честа појава кај бебињата. Некогаш толку и беше залепено што не и се отвараше. Совет, миење со физиолошки раствор. Кај нас за 3-4 дена се среди.

На karibian и fana им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.184
    Само чистење со стерилна газа и превриена вода или физиолошки раствор. Од надвор према внатре ќе го поминуваш окцето. Ако не се повлече за два-три дена, јави се на матичниот педијатар, не мора да го носиш, ќе ти каже што да ставаш. Мене најчесто ми препорачувале Тобрекс капки, ама ако не поминува подолго време.

На karibian и fana им се допаѓа ова.
  11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.299
    Допаѓања:
    119.152
    Кo дoсaднa сум мaлку a? (facepalm) (aмa пa сите нoвoпечени мaјки се :rofl: )
    Мaјки дaли мoже мaлку нa лиценцетo дa и нaмaчкaм кoкoсoвo мaслo? Имaм кулaу oнaквo oд зегин вo тегличкa oргaнскo е. Суви и се oбрaвчинaтa нa дoпир 8-|

12. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Знам дека многу мајки мачкаат кокосово масло на лиценце на бебе, меѓутоа јас не би го препорачала тоа. Мачкање со нешто толку мрсно може да предизвика кожата уште помалку природно да се измрси, плус што може да ги затне порите на бебето. Моето е со егзема па многу ретко го мачкам со крем на природна база наменет за атопичен дерматит. Совет од доктор имам што и да мачкам тоа да е во најтенок слој, бидејќи кожата мора да дише.

На Lolipop23 и fana им се допаѓа ова.
  13. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.525
    Некоја како да кажа кокосово после 1+ година па и повеќе на бебе (види во темата нега ќе прочиташ).
    Стави Јекодерм, тоа можеш сигурно, мрсно е, не мириса баш фино ама помага :)
    ^ тој на Галеника Јекодерм инаку.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Од 1виот ден кога дојдовме дома го мачкам само со кокосово. 8+ е и кожата му е свила. Никад нит сува нит се перутала. Никогаш не сум му ставила друго ништо на телото и лицето освен кокосовото. Внук ми 2г исто само со кокосово.
    Другарки ( во странство што живеат ) само со кокосовото ги израснаа.
    Нит од 1+год. нит затнува пори. Зборам за стриктно нерафинирано органско кокосово.
    Земи википедија читни, имаш и за тоа многу истражувања и изјави од дерматолози и педијатри, на јутуб имаш исто.
    Слободно мачкај најубаво и најхранливо за бебешка кожа е.
    Јас и во водата во кадичката кога че ја наполнам со чиста вода ( откако ќе го избањам ) ставам од кокосовото и таман си шлапка 10-15мин и кожата си омекнува.

http://naturalparentsnetwork.com/20-ways-to-use-coconut-oil-on-infants-and-children/

http://mamaglow.com/8-health-benefits-of-coconut-oil-for-babies/

http://www.inwealthandhealth.com/5-effective-ways-to-use-coconut-oil-on-baby/

Еве ти читни, има многу истражувања ќе најдеш на гугле. Еве дел од нив.
    Лично и јас го користам повеќе од 5-6г, па еве и синко :)
    Никад јекодерм не му ставив, веќе и го исфрлаат од употреба повеќето педијатри кој често идат на семинари и се доусовршуваат. Јекодермот буквално ги затвара порите и не дише кожата.
    Кокосовото ете читни .... не ги запушува порите,ја заштитува кожата, ја хидрира, храни, омекнува, дава влажност итн.

Последна измена: 14 декември 2017
    На eli.karameli, stevemila, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    @sofi2107 од каде го купуваш кокосовото?
    И слика ако може :)

На sofi2107 и fana им се допаѓа ова.
  16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Од Зегин го купувам. Ова со години наназад го купувам.
    На синко и непцата со кокосовово му ги премачкувам од кога почнаа да го болат, чешаат и заби кога му искачаа/искачаат. Имам уште една ( секогаш по две купувам за да не му давам од истата од која брцам прсти/раце ) и обавезно во овошни кашички му ставам или така му давам мало делче и да го лиже :) многу е здраво и за конзумирање ( читни слободно и за тоа )
    20171214_155000.jpg
    Сега брзо беше на попуст во Зегин.

На stevemila, eli25 и orhideea им се допаѓа ова.
  17. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Софи за мачкање на непцата ме замисли. Не може да се јави алергиска реакција? Од која возраст мачкаш на непца? Помага реално?
    Ако помага подобро да мачкам тоа отколку сите гелови ама па 4 месеци има само...

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Ќе те излажам за од кога ама сигурно било после 3+. Мада се дешавало и претходно кога сум му го мачкала лицето да му залетне во усте.
    Нај ама најискрено кога им искача заб и тој период ништо не помага искрено. Океј има деца кој лесно вадат не викам не. Еве јас и килибарно ѓерданче имав ( 2 купив као да не не е океј едното ) мачкав неколку оати со гелови и пак првите забчиња беше кенкав, плачлив, тт крена итн. Ги баталив тогаш геловите зашто читав за нив многу лоши критики и студии ( најди читај има многу ) дека сепак имат хемии кој не се баш океј за бебешкиот организам и дека имаат некогаш и нус појави во иднина. Сега од пред 2недели ни килибарно не сум му стаила, само кокосово што го мачкав некад и оппп сабајле допирам еден ќец горе и двојката излегла. А дете нит кенкаво нит некој симптом дек вади заби.Све пробав првиот пат кога почна маката...сите што се гелови од Зегин ги земав ама искрено не баш користев....сепак е хемија сето тоа.
    Сепак за да не ти е на мисла и страф...читни некој истражувања по гугле имаш доста за кокосовото.
    Да прашаш педијатар не би ти препорачала т.е. зависи кој педијтар, зашто поима до пред 3г немаа шо е ова и за што се користи.
    Ова е сепак органско нерафинирано и природно и ја пред све при чиста разум би мачкала ова отколку гелови. Ене ги стојат геловите шубе ми е да му ги ставам. Јас на себе пробав и чувството е како кога анестезија за заб ни ставаат ( оној грчкион гел за непца ).
    Од кокосот не ми се верува да појави алергија ама немој да ме фаќаш за збор. Ете пробај намачкај на непца малку и види како ќе е барем два дена. Сепак ти нема супена лажица да му дадеш,онака малку премачкај.
    Од 4+ иначе го користат во кашичките овошни, имаш на јутуб рецепти и на гугле и по форуми ( српски, хрватски, бугарски, англиски итн. )

Последна измена: 14 декември 2017
    На stevemila, Igle и eli25 им се допаѓа ова.
  19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.194
    Допаѓања:
    124.741
    Нас и двете каналчиња ни беа затворени. Примавме и антибиотик оти секретот беше жолто зелен-кога се вративме од болница. Незнам дали ти кажале во болница како да масираш за да се отворат побрзо. Чистење со стерилна газа од надвор кон внатре само еднаш со една газичка .
    Правевме и брис, негативен беше.
    Инаку, можеш и сама да си земеш брис од секретот, насабајле, на немиено окце и да го однесеш во лаб.
    Другото окце дури сега се оправи, на 4 месеца :(. Не даваше да се прават масажи :(

На kukla21 и karibian им се допаѓа ова.
  20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.299
    Допаѓања:
    119.152
    Не ми кaжaле милa. Кaкoв aнтибиoтик? Сaкaм дa земaм Тoбрекс aмa дa чистaм мaлку сo физиoлoшки пa aкo немa пoдoбрувaње ќе земaм кaпки.