мами имам проблем веке 5 дена син ми кака како водено и по 4-5 пати на ден некогаш и 7 нз од што може да е не е преладен значи се е во ред матичниот не ни е во мк моментално а на др место ако го однесам нз немам поверение бидејки веке еднаш ни направија голем проблем ко го однесов му дадоа грешна доза,а и мн ми се вцрвува на газето лом е пелени му менувам на 2 саати и да не е покакан,ама ги сменив од дајперс преминав на кан бебе и порано имаме користено кан бебе немало реакција,користам бекутан влажни и павлдерм павловиќева.а млеко пиеме битолско со 1,5 масленост ама до сеа немало ваква реакција значи се е ко порано ама кака заникаде.совет ве молам!!!
Хев не сте на формула ? Прво види дали овие денови имаш дадено нешто ново во исхрана било што . Друго може да е од млекото реакција го даваш разредено ? Мал е дури и за 1,5 , се разредува на заради мастите туку заради казеинот кој е протеин, казеин има исто колку во 1,5 % и во 3,2 % исто . Зошто не даваш формула до 1 година ?
HEV За црвенилото мене ми помогна кремата на бекутан со цинк оксид, или многу пудра да му ставаш на газето
Не знам дали имате течна столица но пофорсирај малку повеќе банана сепак 7 пати не е во ред , не кака од пелените сигурно , дај му повеќе течности, а ако треба и еден ОРС на хип , пази да не дехидрира , а педијатар да смени ммлеко од формула на кравјо на 6 месеци .... Ако не поминува можеш иеден линекс да му дадеш , за црвенилото јас користев мустела витаминска крема пишува vitamin barrier cream некаде 250 ден мало пакување 500 големо со тоа што кога е мочкана не употребувам за бришење ништо т,е не бришам само нанесувам крема слој врз слој поише така ја штити кожата ,а ако е какана вкажна марамица ама обавезно одмивање под вода после влажната и нанесување на кремот
јас сама на своја глава не сум му давала ниш тој ми рече дека може кравјо од битолско викам ок што е и поефтино но и имав проблем пиевме хип не го сакаше пробав аптимил,нан и нестле мислам бесше последново не го сакаше и пробав кравјо го пиеше,а пробував и овие што се нели вештачкиве да го огладнам не бре нема шанси ко си ја викне нема утрав и затоа продолжив со кравјото,инаку за црвенилото ке пробам и земав и вата ке ги тргнам влажните марамчиња некое време фала ви сепак за одвоеното време.
Mamicki i mene mi treba pomos ....znaci bebuskata moja veke vtor pat mi se prejaduva i mi povraka ne mnogu no eve na pr sega pred malku se prejade valjda i povrna kazi reci se....i dadov malku cajce na bekutan posle toa dali ispi 10 ml bidejki nesakame od sise pa se molime kapka po kapka.....vidov nevidov si go smukase raceto i pa dadov cice no ja gledam deka e polna i saka ppak cice..... minatata nedela od koga ispovraka se cicna malku pak i zaspa i potoa naredniot den bese se ok..... Imame i dr maka mnogi stuckame i sega i od stuckanje i od sto se naprega od grcevi pak po malku si povraka ama toa e ajde normalno.... Lek za stucanje osven cice dr ima li??? Inaku stari sme 2 nedeli
ставај и топли облоги на мешето пелени стопли ги и ставај ги на мешко,а после полни 3 недели набави си саб симплекс капки за грчеви и ке видиш што е благодет.не се плаши само биди смирена сите бебиња минуваат низ таа фаза,давај и да цица колку сака не е стршно што поврака номално е нз колку му е доста,и не дозволувај на цицка да ти заспива така ке биде потешко за понатаму а и најмногу ко ке треба да го одбиеш.позз
Go imam sab simplex i do sega i imam 4-5 pati dadeno po 10 kapki (ne vo isti den ) no me zbuni so ovaa sega posle 3tata nedela.... Tuka gi davaat od pocetokot duri kerka mi primi nekolku kapkinuste vo bolnica prviotnpat koga dobi grcevi....plusvoa vo apteka kazuvaat deke moze od prvata nedela da se davaat..... No kaj nas nema nekoj rezultat zatoa utre ke zemam edni dr sto mi gi isto prepiraca babicata.... I konecno zaspavme placevme za cice dobivme cice cucnavme malku i eve nankame...
Хев бебето мора така да кака од некоја причина. 5-7 пати е премногу за какање.Убаво ти кажа Пепуш да си направиш ревизија на јадењата кои му ги имаш давано овие денови...дали нешто ново си му дала,или недај боже да не јадело нешто расипано...? Водест пролив не е убава работа. Мој совет ти е сепак да си појдеш на лекар, и давај му малце поцврста храна да видиш дали ќе има ефект. Пази мнооогу на дехидрирање, обавезно после секое какање или повраќање давај му вода да пие колку може. Се надевам дека не е ништо и дека брзо ќе му поммине... Сабатинке почнаа секирациите а? Немај гајле,сите бебиња повраќаат...додека се мали немаат осет за ситост и затоа без контрола цицаат цел ден. Врти ја на страна кога спие и тоа е. Мора да се пројде и тој период. За мешето ставај топли облоги, испеглав тетра пеленка и стави и ја (само пази да не е врела), или имаш термофорчиња во аптека па можеш и со тоа. Пробувај со чајчето така топличко да пивне за да и го стопли мешето, а за капки ги фалат тие Есфумисан, Еспумисан или како и да се викаат ама незнам од кога смеат да се даваат. Баци ми ја Леони
Ах sabatini моето бебувче еве го има веќе два месеци и седум дена па уште си повраќа не е ништо страшно. Ние на почеток незнаевме да подригнуваме, сега еве и тоа го правиме и тоа по повеќе пати и тоа со сласт како кога голем да подригнал ама пак си повраќа, и тоа онака засирено млекце , а некогаш нема да стигне да го голтне тоа што го исцицал и цело ке го исповрати така течно како што е млекото Се извинувам на детали. А за икањето ке му подаваш малку превриена водичка или од чајчето неколку лајчина ако е ладничко немора да топлиш колку да му престане јас така правам и со тоа имаме проблем скоро на секое второ повраќање следува икање многу ретко го ставам награда за да престане да ика поготово кога е веќе јаден. И секогаш кога даваш чај гледај барем пола сат да има поминато од како цицал или да му дадеш да цица
Ti blagodaram mila tebe i na Silk Inaku eve ne deneska sme si normalni pak peperutkata mamina si nanka sabajle vo 6 i 30 mi cicase i si pospavme ubavo do 12h....do sega najdolgo spienje potoa se borevme malku niz krevetot se ljutevme deka ne sme bo raci cicnavme pak vo 14h i eve ne sega nankame so raceto pod glava hahhaha..... Deneska zemavme dr kapki za meseto za grcevite ama ne gledam i od niv nekoj napredok valjda ke sme si na cajce i topla pelenka .....a da i da pozalam zemavme cucla ista kako na siseto imitacija na pupka sto e t.e na pupka od cice i pak ne ja sakame bre hahhaah....se pomiriv so toa deka mojata bubamaricka ke bide bez cuce sega za sega Kako i da e najadeni sme presobleceni i uzivame vo popladnevniot odmor ....imajte ubav den
Mamicki koga ja primivte prvata doza na dtp vakcinata,mislam so kolku navrseni meseci? Mene nesto me buni,vo kalendarot za imunizacija pisuva deka se prima na 4 meseci,a nas ni ja zakazaa na 3ti juli,a togas ke sme 2 polni meseci i 10dena?
веке го решив проблемот со банана денеска само 1 ми какаше до сеа ама не му е била водена каката туку мн какаше пролиф ама не воден сакам да кажам немаше мн количински,давав банана,се јавив на матичниот инаку тој е на семинар во русија му го најдов скајпот ми рече дека и новите забчиња можат да предизвикат пролиф со првите 2 немавме никаков проблем ама со овие таратори.и во понеделник пак за секој случај ке го однесам на доктор.
ние пак проблеми со спиењето детево нејки никако на поручек да спие второ преспивање кај 5 или 6 сато зависи како му се приспие, ке дремне малку и се разбудва и после досаѓа сака во раце држење и шетање околу соба па се малтретираме еве денес баш до 9 ипол одвај заспа дури со плачење и тоа со солзи Проблем е што сака и враце да заспива па а го ставам во креветче веднаш се буди
Што преземате кога бебињата ви поткашлуваат?последниве два дена некако почесто кашла а и навечер еве сега баш спие и на два пати се закашлува.не скам да ја носам на доктор зошто нашиов педијатар бил познат по тоа што директно давал јаки лекови без предходно да проба со нешто послабо а ние касно разбравме за тоа и сега се мисллам да го смениме.кажете ми што да и дадам да престане кашлицата а да не мора да одиме по доктори?
Таурус моево си кашла одкако е родено,секој ден редовно. Се плашев на почетокот,ама го носевме по прегледи и ни кажаа дека е нормално тоа (секако не и најдоа ништо на грлцето), ни рекоа дека бебињата често кашлаат или од млекцето им се враќа или од носето ако им се слева надоле, а најчесто кашлаат од што им се суши устето т.е грлото.Исто како твоето и моево кашла кога спие, ама така суво си кашла, по два-три пати. Мене ми рекоа дека воопшто не треба да се плашиме освен ако не осетиме дека кашла од плуќа. Сега во последно време и од глупирање се закашлува,на пр. ако нешто си збориме со маж ми и неа не и обрнуваме внимание и почнува да кашла за да ја видиме. Јас мислам да не се секираш. Хев мило ми е за малото дека е подобро,давај му пак бананче и ќе му помине како на кутре. Каталина и ние на 3 месеци ја примивме,ама јас мислам дека тоа не е врзано со месеците, во календарот е дадено одприлика кога треба да се примат, има родители кои покасно го однеле детето за првата вакцина и автоматски си се поместуваат сите понатаму. И јас знам бебиња кои се колку нашето па различни вакцини примаме кога ќе се сретнеме на лекар. Немај гајле.