Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Совет за затнат нос и кашлица кај 2 месечно бебе? Цела ноќ нема спиено од што не може да диши, можам ли некако да и помогнам до утре, додека ја однесам на преглед?

2. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Инхалација само

На Ambra20 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    A предлог некој за добар инхалатор?

4. Elenche87

Elenche87 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.722
    Mojata ne sakase i gi kupiv mislam site mozni firmi na cucli na kraj mi ja fati edna najobicna na baby nova firma topcalesta e celata..sega mi e polesno so cuclata,nacecer ako se razbudi a ne e gladna i ja stavam i odma prodolzuva da spie

5. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.335
    Допаѓања:
    19.797
    Од Зегин Емед А610 се вика околу 2000 ден. е

На Ambra20 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Како успеа не те разбрав баш најдобро, те молам објасни ми подетално.

7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Колку сте отворени за посети? Јас искрено не сакам да ми идат луѓе по дома. Мајка ми не се брои тука. Везден сум во спаваќа/пижама и не сакам да си рушам комодитет.
    Пред пораѓај некои нон стоп беа зафатени да доаѓаат, сега ептен се расположени за гости. И тоа и да ги служиш, со порачки за пиење, грицки, јадење.. мајка ми кога доаѓа повеќе се уморува оти не седнува. Не и барам, ама таква е жената. Башка дома ко бомба да паднала. Преку ден бебе е нон стоп на цице. 15 мин дали дреме и нема кога да пофатам ништо. Мм средува колку може, ама друго е. Па и пред доаѓање не можам да им се замарам да средувам, мм со бебе, а тоа кенка.
    Доите пред други? Јас освен пред мајка ми и внука ми, не дојдам пред никој. Па и обврска имам побрза да бидам со бебе (небаре тоа знае да побрза, јас го прекинувам) да не излезе сум се скрила во спална.
    Денес не ми се сите овци на број. Само нешто негативно пишувам :)

На pile30, Autumn_, Luna91 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Бебето се штрецнува од време на време, така? И тоа најчесто на почеток, дур не фати убав сон. Издржи да го држиш во раце подолго од вообичаено иако ти изгледа дека е во длабок сон. Нека помине "штрецањето" убаво - 3-4 пати и после во креветче стави го. Дур го држиш може и да шеташ низ станот да има "нишкање" за убав сон. Моето девојче вака неколку дена убаво се успива - еве ја уште нана. Легната кај 10, цицаше околи 3.30, па кај 6.30 и нана уште. :)

На ana-banana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    205
    Како јас да сум го пишувала ова. Воопшто не сакам гости, и барам прво да се јават и да прашаат дали може да дојдат. Мајка ми исто, кога иде не е гостин, помага цело време. Останатите, кога беше мало бебче ми идеа секој ден... без да се најават. Туку еве ги на врата. А кога бев трудна, воопшто не идеа ниту пак ме прашале како сум. Се сеќавам надвор имаше 40 степена, јас трудна 8ми месец, и под клима се ладам. Маж ми не беше тука, и и се јавил на мајка му да ме праша за ручек дали имам дали треба да ми направи. И она ми се јави и ми вика, има ова и ова дојди со колата да си земеш. Инаку бевме оддалечени 10мин пешки и не сакаше ни да ми донесе. А после еве ги на врата секој ден и тоа по цел ден седење, без осет. Јас со царски со бебето во спална, не ни сакав да дојам пред никој. Они уште и нивни роднини си носеа. Тешкиот период ми го направија уште потежок. Со тек на време почнав да покажувам негодување и директно да кажувам дека друштво не ми треба. Сега сме 5месеца и идат еднаш неделно, претходно со најава.

Те разбирам целосно. Можеби јас ете не сум во право, но сепак мислам дека треба да се почитува мајката со малото бебе. Јас со царски, без гаќи, постојано со градите надвор, и да ми идат. Не не...

На pile30, *Лорена*, MarioliMia и 6 други им се допаѓа ова.
  10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Целосно се согласувам со тебе. Во тој период и мене многу ми сметаа гости. Освен мајка ми. И блиски кога ке дојдеа ми сметаа,треба да ги послужиш, треба да наместиш. Па ајде дошло време за доење, оди во спална. Инаку дека од прв ден скроз сама го чував, а бев оперирана и слабокрвна првиот период финкционирав во дневна. Значи на двосед наместени бебе таму спие дење, на тросед постелено за доење, на табуретка наместено пеленки, облека за бебе. Се тоа да се поштедам од рашетување низ станот. И сега кога ке се најави некој морам се да раскренам. Плус треба да принесеш и послужиш.

На Ano, SophiaBella, Sanja1105 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.813
    Море како сакам друштво.. Јас па не им се замарам. Какво е такво е, шо има тоа ќе извадам. Ич не ми чуе.
    За цицање, зависи пред кој. Скоро пред сите си ја дојам(жени де). И чат пат пред некое машко. Си седи понастрана со мм муабет, бебе цица ќе си се покријам малце и тоа е тоа. Ич не се устручавам. А има и такви што мислат дека кога доиш се соблакаш гола....:?: јас си правам се што детево ќе побара.
    И на крај, никој не очекувај да разбере, прај си како мислиш дека треба.

На Melinda85, sofi2107, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Мајки во последно време ептен лиги му течат и му се направија ситни брунчиња на брадичката, педијатар ни рече дека не е ништо да ставаме на frezy derm кремче за црвенило од лиги ама не помага , а грев ми е така да му биде . Го одмивам на саат време де со вода, де со камилица . Искуство некое ?

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Не сум била фрик. И јас во дневна имам ствари @irena.1 - тука менуваме пелени, се пресоблакаме. Мајка ми кога иде се си е на свое место и не се замарам, ама другиве се жалат ако нема каде да седнат.
    Првиот ден кога ми се тупнаа од болница само што дојдовме. Јас лежам во спална со спаваќа крената (оти мм ми ја мачкаше раната) и мм им вика да не доаѓаат. Ете ги, железни парички во креветче да стават. Дека не може да почека тоа. После ти лош си.

На pile30, Ano, Sanja1105 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Ма каков фрик, прави си како ти е полесно тебе и не очекувај разбирачка од секој. Периодот на адаптација си бара време. Тој период се устручавав и пред родителите на мм ( сега е веке друго), се ми беше ново. И мајка ми неколку пати понесе со себе баба ми, тетка ми, братучетка. Кој ми се ок и блиски, ама требаше малку време да се сталожат работите. Па и укажав и на неа. Па нагодуваше, демек го изнесуваш на прошетка, па што ако го видат. Ама не се работи за тоа кој го видел бебето, туку да си дојдат работите на свое место со новиот член. На некој му е поубаво со луге, некој ко мене му треба период на осамување.​

На Ano, Mia.milicka и kukla21 им се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.932
    Допаѓања:
    203.196
    Не сте фрикови, сосема нормално е тоа дека не сакате луѓе по дома на почетокот. Особено прво дете кога е во прашање, макар што јас и со второто не сакав. Си треба време за опоравување и навикнување, не за џабе е останато дека до 40 дена мајката е леунка. А и после царски кога одвај се движиш и одвај креваш бебе, стварно нема смисла да служиш гости. Ама луѓето се без осет, тотално. За среќа, немав такви проблеми со второво, со првото така така. Ама поминува.

На Sexybaby86, Ano, Luna91 и 7 други им се допаѓа ова.
  16. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.534
    Мене никој не ми идел, не ми ни иде, море не се ни најавува :rofl:
    Мајка, сестра, свеки идат почесто, мајка најчесто, свеки на 5мин и бега :lol:, сестра викенд на саат-два, татко, свекор речиси ич, а золви еднаш со туто комплето, никого не служам и не се устручавам какво ми е што ми е :emo:
    Дојам пред мајка и сестра, ајде и свеки пред други не би, што знам..

Така да немам гужви низ дома од старт, на бебе сум посветена 100% цело време, ништо не се очекува од мене и кога погоре споменатите дошле. Да би било инаку да би ми сметало, гужви ич не сакам. Сега кога ќе почнат да се најавуваат на повојница (се сомневам и дека ќе се ,,потепаат,, да дојдат :lol:) само викенд ќе примам, ненајавени нема кој да ми дојде :)

На pile30, Ano, Lolipop23 и 5 други им се допаѓа ова.
  17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    А ти дојдат и прават порачки за пиење што ќе правиш? Уште па и мм дете да им занимава, а јас со тазе рана го викам да ми помогне со дете. Ти се погодиле луѓето. Со некои нема разбирање.

На Annath и emkaemka им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.965
    и кога идеа првите недели јас и бебето не седевме со нив.Мм ке ги послужеше јас у спална си седев со изговор дека на бебето му смета галама,дека сака да спие да цица.Така кратко ке поседеа и си одеа.Вториот пат фала богу и не дојде кој знае кој.Откако направи 2-3 месеци веќе полесно беше за се па идеше било кој

На Ano, Annath, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    514
    И јас не сакам нешто мн гости особено сега овој период,кога има вируси...дојдоа до сега само најблиските.
    Дојам само пред моите,свекрва ми а ако има друг во спална ,колку ќе се задржам толку,не се брзам.
    На почеток тоа беше мнноогу долго,сега пократко :)

На kukla21 и emkaemka им се допаѓа ова.
  20. Annah87

Annah87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2015
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    719
    Јас па искрено сакав да ми доаѓаат гости, зборам за блиски, родители, брат, кумови и дел од друштвото сите беа пред да наполи малиот 40 дена или набрзо после тоа. Пред никој не сум се потресувала какво ми е дома, додуша и не ми беше некој хаос невиден. Маж ми беше задолжен за служење, бебе си пазев јас или па го држеа гостите, тие што имаа желба. Ако дојдеше време за доење идев во спална. Мене искрено раната престана да ме боли уште во болница, проблем ми беа градите, неможев ништо да трпам на нив. Што знам мене брзо ме фаќа монотонија и не би можела да издржам 40 дена сама по дома. Ние малото го шетавме уште првата недела надвор, после секоја контрола во Сиситина ние шетавме по саат - два. Сакав да сум меѓу луѓе.

На pile30, Melinda85, sofi2107 и 2 други им се допаѓа ова.