Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.534
    Ааа и за земање од болница немам примедби :D дојдоа мајка, татко, сестра, свеки, културни беа се до моментот кога не ги извадија мобилните да сликаат во холот, па и бебе го местеа :?: врвот беше кога мајка даде предлог пред Клиника да се наредиме да не сликаат(facepalm)
    Дома не накитија со бејби, па отварав поклони што носеле на мекици 8-| а јас толку бев фит што и ручек имав сила да станам да направам :emo: секако седев што седев, гостин во своја куќа се најдов, фино ми дојде и беба во раце и во детска :inlove:

^^со гости уште немаме искуство, ама бебе заспива било каде само да е на цице и креветот му е во рацете на мама :angel:

На Belabelinakinder, karibian, pile30 и 6 други им се допаѓа ова.
  2. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Kolku eftin.Ocekuvav poskap.Mene mi donesoa od Ch.Meri na glavce i vo uvo.60fr

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Мајки да прашам еднаш кога сечев нокти на бебка ја сецнав малку течеше малку крв и и помина. Денес многу ми мрдна и течеше доста крв бааги и сецнав од кожичето на прстот. Цел ден сум ;( ми е страв да не и повредив нешто си го мрда прстот ама сешто ми поминува низ глава. Ви се случило ли такво нешто

4. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.761
    Допаѓања:
    40.229
    Ми се случило ама малку само ја поткачив и скоро и да не течеше крв. Ништо не е, штом не плаче и си го мрда прстето. Бргу ќе ѝ помине

На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Мајки син ми е 4+ и до пред 3 недели го заспивав во 9/9ипол и си стануваше во 4 за млекце и продолжуваше до сабајле со спиење до 7ипол, некогаш и 8. Сега го заспивам со исто време но ми се буди неколку пати во текот на ноќта и сака да го нишкам :wasntme: . Не издржува до 4 часот, му давам порано млеко и откако ќе го испие не продолжува со спиење, кога го оставам во креветчето се врти и се буди :(
    Незнам што му стана, преку ноќ почна вака да ми прави и си тера. Сабајле во 6 станува и тогаш го зимам до мене и така уште малку поспива. Инаку дента си спие неколку пати.

6. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    ^ И јас имам проблем со спиењето на малово повторно. Станува и во време кога не му се цица, плаче и бара да го нишкам и шетам низ соба...вака барем два три пати и плус станувањата за цицање на три часа...сон немам сврзано повеќе саат ипол.... да не епак некој скок во развој? :О
    Вчера не ни преспа преку ден ни еднаш...вечерта веќе немав нерви, му викнав еднаш па цела вечер имав грижа на совест...а заспа во 1 по полноќ иако немаше преспиено :(
    Плус почна да се превртува,страв ми е до мене на спална да спие...па журка е работава...

На karibian, stevemila, Ano и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    2.860
    И кај мене бебе само еднаш стануваше навечер ,сега станува по неколку пати и неможам да го успијам , ќе стане за јадење и после буден е неможам да го заспијам , кенка , сака да си игра. Ја папсана сум вие неколку дена ,имам само среќа што преспива преку ден па дремнувам со него. Инаку 6+ сме , може да е скок во развој?

На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    17.982
    Немојте да ги играте во никој случај. И мојава знае да се буди и да се смее, прета, ама јас цицката во уста и не ја погледнувам. Ја враќам во креветче и си легнувам. Првите неколку дена кенчеше по 15 минути, сега одма заспива. Ако ги научите на играње и нишање навечер, кај ќе ви биде крајот? :worried:

На Belabelinakinder, Annath, karibian и 8 други им се допаѓа ова.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.994
    Допаѓања:
    13.788
    Се сложувам со @Luna91. Бебето треба да знае што е ден, а што ноќ. Ноќта е за спиење и не треба да палите светло кога ќе закенка и да играте со него. Мојата кога ќе промрда не и зборам ништо. И ставам цуцла и продолжува. Има денови кога се буди често и баш така правам.

На Belabelinakinder, Melinda85, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    @Luna91 @Black girl и јас му ставам цуцла и ништо не му зборувам ниту пак палам светло но сепак почнува да плаче а освен да го гушнам никако не заспива повторно :/ Се надевам дека само период ќе му биде и ќе се врати на старо :|

11. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Мајки на син ми му излегуваат ситни брунчиња од што многу лигави, но се повеќе и повеќе му се шират по цело лице :( Имате ли искуство, со што да го мачкам ?
    Еве слика
    20171228_115544.jpg

12. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.330
    Допаѓања:
    119.272
    Сoнце тoa убaвo сo буцкaсти oбрaвчињa, мaшaлa ќе ги ручкa тетa фaнa. Сo кoкoсoвo мaслo мaчкaв јaс му пoминaa нa ќеркa ми. Прoбaј штетa не мoже дa имa:hug:

На sofi2107 и Seduction им се допаѓа ова.
  13. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Фала тета Фана, ќе пробаме.
    Гушки од баткото за твојата принцеза. :hug:

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Бебе ме побудалеа овие три дена. Кулминацијата ја доживеавме синоќа со кенкањето од кога заспа во 12. За пола саат се разбуди и буден до 4:30 утрото. Го нишкав речиси цела ноќ . По заспивањето се разбуди во 7!!! Тука веќе не можев, му викнав и плачев. Мм го зема. Ја дремнав до 8 и нешто а бебе весело гугало 8-|Ова бебе не спие и е уште понервозно поради тоа. Од кај 9-11:30 истеравме саглам дремка и тоа беше тоа. Еве нема уште заспано од тогаш. Ја си чувствувам грижа на совест дека вокнав и дека не ме бива како мајка;( Луѓе цело време скоро сака во раце овие три дена. А убаво спиеше и самси играше со играчките барем малку. Дали заби се ама мачкам гелче не гледам дека е помирен. Дали затнато дека носето не знам ама обеле косава мислам...скок во развој читав има на 4ипол 5 месеци ама не ми е тоа утеха. Капак со цицањето хаос..плаче а сака да цица, бара па фаќа и пушта со плачење....бара почесто од обично...не ми изгледа гладен полни пелени...и кога нешто не може да фати и стави во уста плаче до вцрвенување да не речам помодрување...;(:sweat:
    Чаре?
    Нема знам ама да си прашам....

На stevemila и karibian им се допаѓа ова.
  15. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Исти сме и ние овие 2 дена кенкави само во раце сака плаче почна мн нервоза да ме мава. Ќе и подвикнам па после ми е криво. Се тешам дека брзо ќе помине друго чаре нема

16. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    Ај ве молам линкче ако има на фемина група пуштете ми за исхрана дозволена за време на доење.Знам дека се поделени мислења за ова а и се зависи од дечињата но сакам да прочитам зошто се еднолично јадам ем ми е жал за бебе а и ми се здосади и мене (facepalm) :sweat:

17. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.713
    Допаѓања:
    5.680
    кој ти кажа да јадиш исто едно што се мачиш само себеси
    Линк- Јади СВЕ што ти душа сака бара , газирано кафенце итн све ко и пред беба конзумирај си без гајле нормал гледај да не се прејадиш гравче зелка праз зачинето што и тебе бе ти сметало прво
    јади си се без гајле душо и ние сме на доење 7 ипол мес е и све си јадам од старт.

На Melinda85, pile30 и sofi2107 им се допаѓа ова.
  18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ќе следиш дали бебе реагира на некоја храна. Нема правила. Викаат само чоколадо, газирано и кафе да се избегава. Друго е индивидуално.

На fana, pile30 и Igle им се допаѓа ова.
  19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.330
    Допаѓања:
    119.272
    Јaди си шo ти душa сaкa. Јaс не јaдaм грaв зaрaди грчеви, нo грaв иoнaкa не јaдaм, и гaзирaнo избегнувaм. И пoртoкaли јaдaм и чoкoлaдo и кaфе и јaткaсти плoдoви и рибa се aпсoлутнo и бебе е супер. Не се плaши јaди си се.

На Troi, kukla21 и pile30 им се допаѓа ова.
  20. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    Ох фала ви на сите :*
    Ми кажа патронажната да не јадам портокали а пукната сум по портокал и мандарини...само банани јаболко ананас можам...леќа,грашак,боранија никако гасови правеле...еве и кафенце нес со млекце пиев слабо бебе немаше гајле но ајварче каснав и плачеше...а вчера тостче со вратче каснав еве и денес е кенкав и ги крева нозете и запискува но тоји кога му се јаде така прави ќе го ставам на цице и се смирува одма...

Што викате ќе пробам еден ден да видам како ќе се однесува...се само месо,ориз,компир,суво мачкано нешто,супа домашна,шпагети со сиренце,јаболко,банана,сокче фруктал јаболко бистар е тоа јадам секој ден а и на секој 4-5 дена по 2 ледени коцки...и ми се смучи од еднолично дури апетит снемувам...
    Дали пиете витамини некој?