Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Јас пијам фемибион уште. Јадам и мандарини, а кафе еднаш на ден. Некако се одвикнав и не ми иде, не дека пазам да не пијам.

fana and pile30 like this.
  2. spirkovski

spirkovski Популарен член

Мајки помагајте :( сабајлево ме болеше грло и ми беше црвено, бевме на педијатар и др ми рече да земам пантенол пастили. Еве сега веќе крајникот отечен одвај голтам и тт 38. Што да правам многу ми е страв да не го разболам бебето :(

3. fana

fana Форумски идол

Кo шo си имaм aпетит уште витaмини ми фaлaт (facepalm) не пијaм aмa кo шo рече куклa мoже сo тие истите oд бременoстa дa прoдoлжиш :hug:

4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Стави маска кога ќе го доиш. Не бери гајле за доењето.

fana and spirkovski like this.
  5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Zemi propolis najdobar e za grlo. Ima virus nekoj, mene veke 3 dena me drzi, vcera i glasot mi bese faten edvaj zborev.
    Ne se plasi za bebus, koga majkata e nastinata toa dobiva ekstra antitela preku mlekoto i mu se jakne imunitetot.

kukla21, emkaemka, fana and 1 other person like this.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Во млеко оди кафе (кофеин), газирано, луто и никотин, така што овие работи е пожелно да ги избегнуваш барем до три полни месеци.
    Претпазливост со цитруси да не даде пеленски осип. Можеш се' да јадеш, само следи дали реагира на нешто со грчеви.

pile30, kukla21, pandelka and 4 others like this.
  7. enaena

enaena Истакнат член

Женски, да прашам, дали перете вреќичка за спиење и од оние плик ќебињата со патент шо се во машина? На колку степени, и дали можам и да ги сушам во машина? Или си викам на рака да ги перам...

8. danichap

danichap Moderator Staff Member

Сите вреќи за спиење до сега редовно ги перам..а според етикета и упатство и во сушара. Види си што стои на твоите, на колку степени и дали може во машина.

9. BirMelek

BirMelek Популарен член

Јас под 3 кафиња не сум била. Само кога бев трудна не пиев гадно ми беше. А вака сама со бебе, преморена, уште кафе да не пиев :shake: Додека цицаше, цела ноќ ја преспиваше, никакви проблеми немаше. На никаква храна не пазев и по 100 ти пат ќе повторам оти досадна станав да се фалам дека јас не знам што се грчеви.
    Сепак е индивидуално, само да се следи што му одговара, а што не на бебето.

10. eli25

eli25 Форумски идол

@pile30 јас пијам фемибион и педијатарот и гинекологот ми рекоа обавезно дур доиш . Продолжив со истите од бременост.
    3ипол месеци бев само на ориз, компир, мевце, риба... овојше јаволче, круша, банана и ананас. Јадев и тиквица и модар парлиџан зеленчук мислам дека тоа смееш. Кафе по едно и блашко си каснував :$
    Кравјо млеко , краставици и газирано особено ми нагласија не. Домат без лушпа.
    Заради "рестрикцииве" пиј екстра витамини, сепак доиш потребата е поголема.

pile30, kukla21 and Lolipop23 like this.
  11. Ano

Ano Форумски идол

Ги перам во машина без никаков проблем. За сушара едната ја пуштам другата до сега не сум ја пуштила. Прочитај си што ти пишува на етикетите, ама не гледам дека би било проблем дс ги переш во машина.

12. mariz

mariz Форумски идол

Мајки бебушкава некако успана повеќе од ноќеска и мм ја зема и примети дека е топла повеќе. Мерев температура 37.3, па сега има 37.5... вака некој друг симптом нема. Кај волку мало бебе знам до 37 е нормална.. но сируп на која температура се дава? Да знам одма да се обратам на педијатар..

13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Стефан ко беше 3 месеци крена температура еден ден без симптоми други, до наредниот ден траеше и помина. Ноќта ми крена над 38, се јавив кај педијатарот и ми рече парацетамол да дадам. Другиот ден испитавме крв, малку беше црп повисоко, ама не му препишаа ништо дека спадна температурата.

Следи ја, ако оди кон 38 температурата, однеси ја.

mariz likes this.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Шо баксузи сме, се на викенди, празници се разболуваме. Ајде дај боже да не качува повеќе...

kristina.k likes this.
  15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Normalno e da se potopli dodeka spijat, ne e relevantna izmerenata vrednost barem pola saat otkako ke stanat, posebno za taka niski vrednosti koga pola stepen e vo prasanje.
    Sledete situacija, ako kacuva nad 38 togas na pedijatar, a antipiretik ako kaci nad 38.5.

emkaemka and mariz like this.
  16. Marmarin

Marmarin Популарен член

Мајки на синчево ноџињава често му се испотени и ладни, чорапчињата денес дури и водени му беа. Си мислам да не му е наследно од татко му или да си го носам на лекар?

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Жешко му е, се лади преку стапалата. Колкава е температурата дома? И како е облечено? Ако е топло, може и преоблечено да ви е.

emkaemka likes this.
  18. Marmarin

Marmarin Популарен член

Дома повеќе од 22 степени не е, а му облеквам боди,чорапчиња и шпихозни. Стално се карам шо го завиткува свеки во кебе, па и дупло да му било на нозете. Значи од то му е, да не се секирам. Фала
    А мислиш дека од шо му се ладни да му е изметот ко на зелено? Скоро 1 недела така

kristina.k likes this.
  19. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Do 38 ne davaj nisto. Nekoi vikaat 38.5 ama toa mi e mn za malo bebce. Rasobleci ja malce i istusiraj ja ama bez glavce. Moze ne e nisto

Bebulleee and mariz like this.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Па со водени чорапчиња ако бил подолго време, може да настине. Памучни чорапи облекувај, не синтетика. И бодито на кратки да е, шпихозните потенки да се. Ако е активно бебето, поти. И гледај да не го оставаш многу со мокри чорапи. Подобро босо да е. А за свекрвата ќе најдеш начин да и кажеш да не го претоплува многу.

Marmarin and emkaemka like this.