Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Мамички да ве прашам бебчето ми има 12 дена, на јазичето му се појавија како бели точки вчера понеизразени али денес повеќе, претпоставувам дека е од цицањето па дали и вам ви се случило ова? Дали е нешто опасно?

2. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    761
    ана не се плаши туку речи сите бебчиња имаат такви наслаги на јазичето само важно е да му го чистиш редовно пример можиш со нистатин капки да ставиш на една газа која ке ја замоташ преходно на прстот и со самиот прст земи јазичето избриши му го не се плаши неможиш да го повредиш ако неможиш сама некој нека му го држи устето отворено а ти бркни со прстот внатре клај јазичето и лево десно помини со прстот

На Cliona и ana.tinkerbell им се допаѓа ова.
  3. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Ако сакаш да не му даваш капки мене ми помогна сода во превриена вода. Во едно филганче превриена вода едно лајче сода и со газичка или пеленка ке го чистиш на устето на точките бели и ти исто така ке си се одмиваш. Јас повеке си ставав намене пред цицање и не се бришев ке му дадев да цица и тоа ке си се нанесеше само повнатре и брзо му помина ;)

На ana.tinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  4. amanta22

amanta22 Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    2
    ана не е страшно и на син ми му излегоа исто така со нистатин капки и газа го цистевме и му поминаа за 2 дена иако докторот ни реце да не го цистиме внатре само да даваме нистатин на јазицето

На ana.tinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    И јас сум за нистатинот, само уште ќе дополнам да ги мачкаш и брадавиците со нистатин, значи и устето и брадавиците, да нема јојо ефект повторно да му се појавува во устичката. Мене така ме советуваа ама кај нас не се има појавено белко во устето. Поздравче мила :*

На ana.tinkerbell и SimonaTino им се допаѓа ова.
  6. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    777
    Mami koga prv pat gi odnesovte malite na ortoped, mislam na onoj ultrazvucniot pregled za kolkcinjata?

[mod-kirilica:qgayp0a0][/mod-kirilica:qgayp0a0]

7. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    јас мојата на два месеци во букурешт поликлиника се закажува и во мајчин дом есто се закажува

8. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Јас на три ипол месеци ја однесо првпат и веќе не ни планирам да ја носам (барем не по државниве). Лудило е,џабе имаш закажано, по 1 минута го гледаат бебето, снимка и толку.

9. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    И јас не сум го однела никако до сега на ортопед откако е роден, ниту еднаш, па планирам во најскоро време да го однесам.

10. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    ние бевме еднаш на 2 месеци, па сега ке одиме уште еднаш наредната недела, ни рекоа уште еднаш на 5, 6 месеци

11. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.140
    Допаѓања:
    43.704
    Нас ехо на колковите ни правеа вториот ден од рагање и потоа кај педијатарот на старост од 10 дена и толкууу ...
    После само на обиЧни прегледи

12. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    ние бевме сега на два месеци, па одиме на три ипол така ни рекоја па понатаму ке видиме ;)

13. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    абе и нас ни рече патронажната сестра на 2,4 6 месеци, ама ние само на 2 го однесовме и ете сега кај и да е к одиме ;)

На anule88 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Ние бевме на ортопед на еден месец, мислам дека и на отпусниот картон од болница пишува ама не сум сигурна. Јас првиот месец не и ставав широк повој, кога бевме на ортопед ни рече да ставаме, некое здружение на ортопеди на југоисточна Европа препорачува обавезно носење на широк повој, и ни кажа после третиот месец никој не гарантира дека ќе биде се во ред со колковите затоа мора да се носи широк повој, па мене ме фати шубе и и ставав.

Потоа бевме и на контрола на 3 месеци тогаш ни кажа дека колковите се во ред и не мора веќе да носи широк повој, а ни рече да одиме и на 5 месеци пред да почне да седнува и потоа кога ќе почне да оди. :^)
    Па сакам да прашам дали има потреба и дали ги носевте или ќе ги носите на ортопед и пред да почнат да седнуваат?!

15. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    ^ Маја да ти кажам јас немам намера да ја носам веќе на ортопед. Еден преглед направив да не ми е шубе, штом е се ок нема потреба од мафтање по доктори. Јас до 4 месеци ставав широк повој, еве неколку дена веќе не и ставам иако ниедна мајка (што ја сретнав на ортопед) не ставала повој,па супер беа сите. Сега само си вежбаме со ноџињата, си правиме масажи и тоа е.Нас ни рекоа на 8 месеци да идеме на контрола, ама нема да идеме.
    Иначе моево веќе седи, само станува и си седнува, неможам да ја легнам веќе. Знае и навечер да се фати за нешто па се тегне и на крај ќе седне, а на ортопед ни рекоа уште еден месец да не ја седнувам,ама што да и правам кога сама седнува...

На Mayyya му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Абе не ја однесов ни јас на 5 месеци, ама ете се отвори муабетот па да прашам, да не грешам. :)

А за седење и мојата сака многу да седи, ама некако шубе ми е да ја оставам долго да седи, ќе поседи и ја враќам назад. Од полулежечка положба се исправа и седи, а од лежечка уште не.

17. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    и синко мој цело време се крева, едвај го пиеме млекото легнати, или почнавме сега во транспортерот да го пиеме, ехех, а широк повој и јас му ставав до 4 месеци

18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас не му ставав ни широк повој ни ништо на син ми откако е роден, тука во Гр. педијатрите препорачуваат само еднократна пелена, боди и шпихозна, ништо повеќе , мене така ми го облекоа уште од болница кога се роди па така и си продолживме. Кога прашав за широк повој ме погледнаа чудно и ми рекоа дека веќе многу години не е во употреба за бебињата , така да, еве сме до сега супер, за ортопед сакам да го однесам оти не сум го досега ни е еднаш однела, никој до сега не ми кажал од лекариве овде дека треба и на ортопед и секој месец кога одиме на контрола и вакцина ништо не ми кажале :o ама јас сакам да си го однесам еднаш чисто да си видиме како сме со колкчињата.
    За седење и ние вече месец ипол се дигаме, сакаме да станеме, сега вече 2 недели се обрќа сам на мешето па ја дига главичката , си ги вади сам рачињата и гука, па сам пак ќе се обрне на другата страна. Кога е во релаксатор сака да стане и ајс некогаш таму му давам млекце, а повеќе го легнувам на кревет му ставам перница и така во полуседната положба си јаде, во раце нема шанси не сака веќе одамна :tmi:

19. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    587
    Што да и давам после цицање да не ика?

20. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    777
    Forko jas i davam malce od cajceto da se napie i prestanuva da mi ika :)