Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    И јас се препотувсм и се тресам како да ми е ладно. А цело време со ист јорган се покривам и пред да родам и сега..... Читав дека поради тоа што доаѓало млекото.... незнам. Можеби некој веќе знае. :)

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.212
    Потењето е од надоаѓањето на млекото, поточно од хормоните кои уште не се убаво регулирани. За хемороидите, нешто на природна база. Со првото ставив чепче Факту, од едно ми помина, после второво ништо не ставав, се мачкав со крем на база на невен. Се смирија одма.

На Leo_29 и delvi им се допаѓа ова.
  3. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Majki malava cela nok se budese na recisi pola cas...malku cicak i zaspi..posle pak na novo..edvaj vo 6izutrina zaspa...eve sega spie se budi ama zagrizena sum nekako mnogu mrzelivo cica i mnogu kratko.

4. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.034
    Допаѓања:
    5.544
    Мајки малата од кога ми е родена на десното око и се појавува жолто и цело време и солзи. Ја масирам да се среди каналот земав и брис нема ништо, ама еве веќе 4 месеци не престанува. Цело време и е насолзено окото. Некој совет?

5. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Истиот проблем го имаме и ние. На лекар ми кажаа да масирам и да измивам со камилица или физиолошки. Ако нема подобрување ми рекоа капки тобрекс.
    Сеуште не сум земала капки, пробував без нив, но изгледа ќе морам да земам, бидејќи вака не поминува, а за брисеви ништо не ми спомнаа.

На pile30 и eli.karameli им се допаѓа ова.
  6. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Ние стававме и маст хлорамфеникол и помина.

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мојво девојче скоро па 4,5кг е и навечер пелената и е преполна. Не ја будам да не се расонува, па не знам дали е време да преминеме на 2ка пелени? 2 дена по ред и протекува пелената не затоа што лошо е наместена, туку преполна е :) Да менувам во 2ка? Си велам не ме кошта да пробам, секако ќе ср искористат, ако не сега, за некој ден. :)

8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.159
    Допаѓања:
    40.521
    Слободно земи си. И ние менуване пред предвидената тежина.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Odi na 2ka. Jas 1ca koristev samo edno od najgolemite pakuvanja, ama mi se budese navecer pa menuvav.
    Po kolku casa svrzuva?

10. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Веќе сте за 2јка слободно почни со 2јка. Ем покомотна, ем ќе ја стегнеш кај струкот. Кога ќе ја залепиш кај струкот треба да имаш еден прст луфта ( за да не ја стега при полно меше ).
    Има еден трик за да не пропушта..... ( на јутуб го имаше ) ќе ја отвориш пелената и ќе ја превиткаш наопачки ( се надевам ме сфати ) значи пред да ја ставиш нанадвор ќе ја превиткаш па ќе ја ставиш, па околу буттчињата со прсти убаво ќе ја наместиш да дојдат нанадвор како карнери што се. Со самото тоа превиткување нанадвор, внатрешниот ластик кој треба да ја држи пелената ќе го наместиш и ќе ги опфати бутовите. Пробај ќе видиш, па ќе пишеш дали ти успеа и како ќе си задоволна со трикот :D.

На stevemila, eli25 и kukla21 им се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Во 8 ја легнувам. Прво будење 12, 1, цица и продолжува. Се буди кај 3-5 иста шема и следно кај 8. Не и менувам пелена да не ја расонувам. Секако со затворени очи цица и продолжува.
    @sofi2107 не е до местењето. Последниве 2 дена само е така. Пелената е преполна. Поголема е, повеќе јаде и мочка :)

На sofi2107 и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    @kukla21 те сфатив дека не е до местењето, сепак горе објаснетиот начин верувај многу повеќе ќе ти користи кога ќе почне и да се превртува, постанува, лази итн.

Во однос на величината на пелената.....јас секогаш по препорака од поискусни другарки, практикував пр. доколку 2ја започнува од 5кг, а бебе има 4кг+ одма идеш на 2јка. Така и понатака терав и терам со величините.

На mal.ecka, kukla21 и eli25 им се допаѓа ова.
  13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Добро што не купив 1ца пак. Ќе шетавме мочкани до гуша :)

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Дефинитивно сте за 2ка. Моето маже со 3800кг ја преполнуваше пелената и беше прокиснат секоја вечер. Од кога земавме поголеми, навечер сум раат.

15. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.682
    мн е ситна разликата измеѓу 1/2 нема да згрешиш у никој случај у буквала сите користиме по пактче две единица и одма на 2 се оди па на 3 тие бројки мм брзо се менуваат и не е некоа разлика голема у големината .. по килажата на пелените никад не се води гледај по беба како и стоат дали има луфта дали а затегаат и у краен случај ко сеа пропуштено тоа значи одма нова бројка ние 4ка а користиме од пред да е 8 кг она а веќе одиме на 4+ а 4ката се до 14кг а она нема ни 9 :D па сеа види се е до бебушките конструкција и др раб килажата на пелени е една обична бројка по мене .. :)

16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Друштво, како се организирате кога излегувате околу доење/дохрана?! Моево често цица, значи не е опција надој ја и оди :) Ако земам ад, треба некаде да го правам, па да мерам температура на вода за растварање на млекл, па за пиење.. Некако ми се чини комплициранк, а ми се скита :)

На fana и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Комбинирано искуство од двете деца.
    Секогаш измолзував од сабајле и си пробував среќа дали ќе фати флаша, па да и понудам.
    Доев во кола, на паркинг, со надеж да држи барем два часа, иако де знае дека со деца нема секогаш ред, одев таму каде има опции за доење... температура на вода за млеко никогаш не сум мерела. Ставам топла, не жешка, во термос, па не менува многу температурата за 2-3 часа, и така давам. Предходно спремно дозерица, флаша при рака, термосот...поедноставно здравје.

На karibian, Melinda85, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Annah87

Annah87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2015
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    719
    @kukla21 јас обично мое молзено носев.

На karibian и kukla21 им се допаѓа ова.
  19. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Ние сме на ад. Кога излегуваме ставам во термос млака вода да можам да растворам,(искрено не мерам температура на вода). Си ставам мерици во тие пластичните од џамбо што се. Го растворам млекото и и го давам. (затоа ставам во термос млака вода да можам одма да и го дадам, да нема потреба од ладење)
    Имам купено и од аптека како термос чанти што се за да ја чува температурата на веќе направено млеко но џабе воопшто не се ефикасни. Вака со термос ми е поедноставно.

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    А не внимавате на која температура го растварате млекото? Дека пишува на кутијата да се раствара на 40-50, а се пие на 37. Јас пазам на ова кога давам.

На eli25 и mal.ecka им се допаѓа ова.