Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.200
    Допаѓања:
    124.829
    Кај нас вистинската беше авент:D

На mariz и Mia.milicka им се допаѓа ова.
  2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.914
    @mal.ecka ти мислам скоро беше породена. Вруќици не се како бубулички. Ако е само околу устето и вратот можно е од градата твоја додека цица. Исто така може и на лице да излезе од истото тоа или пак да е од нешто прлавко. Сепак уште се адаптирате нели? Не се секирај, не се страшни тие, сами од себе се повлекуват. Додуше ако е од цицањето се дур цица ќе излезе по некоја.

Последна измена од модератор: 11 јануари 2018
  3. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Големата на неполни 40 дена почна на лицето да се исипува, на образите и муцето имаше гнојарчиња, па после неколку дена цело тело и се направи со страшни црвени флеки, лицето посебно многу ја чешаше. На лекар рекоа егзема. Со А-Дерма се среди за неколку дена. Има осип и осип, различно е кај секое бебе.

На mal.ecka и Mari* им се допаѓа ова.
  4. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    I mojava e isto uste malku40dena,i se rasprostranija na celo lice i vratceto,majki grev mi e da ja gledam.Doktorkata vika od detergentot e..a vika samo da go smenam nisto da ne mackam.

5. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Пробај, смени го детергентот. Ако продолжи, значи не е од тоа. Некогаш навистина нема потреба од третирање, ама некогаш и докторите незнаат да дадат дијагноза па само се влошува работата. Ако се вруќници или алергија од детергент, поминува. Ако е нешто друго, како егзема на пример, мора третирање за да не се влоши. Јас среќа имав со докторката што постави на сам почеток дијагноза и даде соодветна терапија, инаку лошо ќе беше. Се надевам брзо ќе помине, без ништо :)

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Vanjce09

Vanjce09 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    37
    Дали некој имал слично искуство со крвна слика. Бебуш е 5 месеци, не беше болна ни настината. Правевме крвна слика за ревакцина, покажа леукоцити, лимфоцити, моноцити покачени. Педијатар вели ако ништо не и е носи ја за два дена на вакцина. Ова е втор пат како леиукоцити се повисоки на крвна слика. Леукоцити 19,3
    Лимфоцити 12,9
    Моноцити 1,7

7. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.139
    Допаѓања:
    1.710
    Мајки, имала ли некоја слично искуство, дали се работи за скок или е нешто друго, не знам ама детево ми се промени последниве денови. :( Беше многу мирна, не плачеше, си седеше во релаксатор, сега многу е кенкава, нервозна и на секое заспивање плаче. Се турка од мене, се стега, ржи, како да сака да гризе, буквално со раце и нозе се одбива од мене кога ја држам. Одвај ја смирувам. Секогаш кенкала кога и се спиело и тешка е за заспивање, па и не спие долго, по 15-20 мин 5 пати на ден, ама вака не плачела. Вчера бевме излезени и кога дојдовме ја пресоблеков и дадов да цица, се смееше си играше и дојде време за дремка и почна да кенка, само што ја земав ја легнав, почна да плаче како да ја боли нешто многу, како нервозна, како исплашена (facepalm) одвај ја смирив ама брзо заспа. Ама се разбуди со плачење. Ја земав ајде пак и така три пати се будеше и плачеше. Мижи и плаче. ;( Жално. На крај во раце ја држев и заспа цврсто, се смири и порано продолжи со ноќно спиење, ништо не направиме од ритуали. Еве од сабајле пак се лутеше кога ќе ја легнам да ја заспијам, а и се спие. Па ќе се пикне со лицето во мене, ќе воздивна, па ќе се сврти ќе ме погледне, пак ќе се пикне пак ме гледа (facepalm) ќе си речеш како големо дете да е. Премногу е мала за така да прави :wasntme: И заспа еве ја ама се штрекнува, ги крева рачињата, седам ја гледам се плашам секој момент да не заплаче :|
    Кога цица се лути, плаче, се трга, изгледа како да и се случило нешто лошо додека цицала. Има мака со какање, и најчесто така кака, па кога не може да се искака плаче се лути. Ама веќе скоро на секое цицање така прави, освен ноќните. Морам да ја смирам потполно па во тишина, па некогаш стојам и цица ама одвај ја држам. Некогаш па цица, па ќе ме погледне и се смее, па ќе почне да гуга среде цицање. (facepalm) 8-|
    Синоќа се будеше многу често, цело време немирно спиеше, речиси на саат се будеше, некогаш само со нишкање продолжуваше некогаш со цицање, ама цела ноќ ми се чини бев над креветче. Не знам што се случи, она многу ретко плачела, релативно е мирно бебе, освен што не спие преку ден, инаку е мирна. Дали претходните денови и беа премногу, дека празници па по гости, дома гости, на шетање. Дали е скок во развој дека 3+ сме веќе. Од понеделникот посебно не е како што си беше.
    И многу се лигави и што и да и дадеш да држи го става во уста и шмука стиска. Ако не успее се нервира. Да речеш заби ќе вади, ама мала е и за тоа. :?:
    Дајте некој совет, споделете искуство, срце ми плаче кога ја гледам како плаче. :( Најчесто плачењето е поврзано со спиење, кога и се спие проблематична е. Само со музика заспива, со нишкање, со музика најдолго спие преку ден, ноќе така се успиваме цврсто. И 3м веќе би требало столицата да се регулира мислам, а она има мака, еднаш кака многу, а претходно се мачи додека се искака. Ноќе ја слушам прди, и најчесто поради тоа мислам дека се буди, крева ножиња, се слуша некогаш и цревцата и кркорат. Претходно какаше и по 5 пати, сега најчесто еднаш или два пати, и по една точка само на останатите пелени, од што прднала. Не пие ништо само цица. Претходно пиеше чај на Бекутан. Не знам дали пак да и давам.
    Извинете на предолгиот пост :tmi:

И среќни празници на сите мами и нивните бебчиња и дечиња мечиња :*

На forumce, Seduction, Pepa B.. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.109
    @mal.ecka бебешки акни и мојата ги имаше и мислам секое бебе. Не ги третирав поминаа за 1 месец. Стварно е жално да го гледаш ама тоа е се чисти од хормоните.

9. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Ke smenam detergent ama nemozam da cekam rezultati...kolku vreme im treba da se povlecat ako e do nego?
    maticnata ne ja ni vide po tel se konsultiravme...tvrdi deka e od toa.

На ivi1987 и eli25 им се допаѓа ова.
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.914
    така на ЌОРО кажано ич не верувам.
    може све да е.
    плус ако е до детергентот уште претходно ќе јавело.

На ivi1987 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Ако е од тоа, се повлекуваат за два до три дена. Ама незнам како може докторка телефонски на невидено да дава дијагноза. Аман со докториве. Мој совет ти е да отидеш и да го види детето, дали она или замена нејзина, небитно. Ќерка ми имаше периодично разни осипи по лице и тело и секогаш кога ќе отидевме на преглед, беше различна дијагноза, колку мене и да ми изгледаше осипот исто. Јас од вакви лоши искуства ко твоево со доктори, менував матичен педијатар.

На mal.ecka и LiliBoz им се допаѓа ова.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.914
    јас сменив матичен зошто ми рече на 37.2 температура да дадам парацетамол... :^)

На ivi1987 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  13. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Ke ja nosam nerva me jadi...eve koga spie i se podsmiruvaat.Stom se razbudi vednas se aktivira.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.914
    а кога ќе цица се воспалува?
    може и да почнува оралната фаза и ако се чешка со рачето околу устата и од тоа да е.
    оралната фаза почнува многу порано од првиот заб..

15. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    celo lice i e...i osven koga spie postijano e vospaleno.

16. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Остај, болна тема ми се нашиве педијатри. Имавме ние една, се консултираше за се можно со кожен доктор до нејзината ординација, а тој мислиш чаеви продава, а не е доктор. За осип кај големата ми мешаше ациди борици со незнам какви се не масти, сооднос волку со толку, абе хорор. Друга за пукнат капилар во око и обични настинки се на клиника не праќаше. Шо било сигурно, сигурно си било. Не ги можам веќе искрено.
    @mal.ecka за да бидеш мирна, оди нека го видат бебето. Кај малиот имаше период кога му се појавуваа црвенила и гнојарки околу устето, ама матичната го виде и ни даде кортико маст да мачкаме, инаку така кога го оставав мислејки дека е од што цица и од што се лигави, не поминуваше, полошо стана, се воспали.

На mal.ecka и LiliBoz им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.914
    имав и таква ситуација и не дознавме на крај од што е, тогашната докторка ми даде комбинација од герамицин и хлорамфеникол мастите да мачкам и уште одма се повлече. фактички 5 пати во два дена требаше да намачкам.
    Тркни до лекар сепак, кај нас од што прво велеа ќе помине само од себе испадна на врат да има линија дури ко да се бесело детето. Страшно беше..
    Може да е од млеко, од пот, од адаптација, од прашак, од све може да е.

18. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Ние на 3+ месеци бевме исти и верувам дека е скок во развој.
    Син ми исто беше многу плачлив тој период и плус грчеви го мачеа многу. Не го испиваше млекото и сакаше шетајки во раце да го пие.
    Иначе ние сме 4+ па ги имаме истите маки со стомачето. Има многу гасови и само по 1 кака на ден, а некогаш и преку ден. Најверојатно имаат поосетливо стомаче.
    Ќе помине и тој период, само треба повеќе живци :)

На stevemila и Вереничка им се допаѓа ова.
  19. pamukce59

pamukce59 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2016
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    15
    Nie sme isti,za nekoj den polnime 4 meseci. Denski speme 2-3pati po 15-20 min.,noke speme so 4-5 budenja za cicanje.
    Koga ke dojde vreme za cicanje I spenje place, zalno me gleda, ostatokot od denot e super mirna vesela .
    Ja se nadevam deka e skok vo razvoj

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    17.985
    Мојава беше баш иста како што опиша и излегоа првите две забчиња. Можно и скок во развој да и е. Нас не одмина тој на 3 месеци:whew:. Инаку е 5+.

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.