Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    22.114
    @Вереничка плаче затоа што малку спие преку ден и навечер е премногу уморна и не може да заспие.Супер е што барем со музика заспива.Син ми е ист, малку спие преку ден а навечер кога треба да заспие некогаш дури ми заоѓа од плачење.
    Тоа со столицата е исто така период.Ќе помине , трпение.

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Лел Вереничка, како моево дете,да го опиша, се шекнав, плус плаче кога прдка. Се шекнав, пишете поискусни мамички. И јас плачам со него.

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    На колку месеци и излегоа забчиња и двете ли одеднаш?
    Син ми сега е 4+ и е мноогу нервозен, раката нон стоп му е во уста или што и да фати го става во уста. Целиот е со брунциња од лигите што му течат, незнам само колку лигавчиња на ден менам. Му ја премачкувам жилебината со гелче но ништо не ни помага.
    И да не заборавам да спомнам дека плаче додека јаде и го трга шишето :(

4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Страница 901 од темава.
    Ме тагнале, касно гледам, ама мооорам да пишам.

Значи колострум е нешто што се произведува пред млекото да надојде кај мајката.

Млекото на мајката надоаѓа како резултат на одвојување на плацентата од матката. Значи додека хормоните сигнализираат може да потрае 1-3 дена.
    Кај некои мајки млекото надоаѓа побрзо, кај некои мајки (најчесто со царски но не е правило) нешто подоцна.

Колострум што трае 21 ден не постои.
    Да нема забуни.

Знам дека е касно со муабетов ама на некој може ќе му помогне.

На Lolipop23, sofi2107, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.914
    Истото го поминавме тоа а прв заб ни излезе на 10 месеци.
    На моменти поизразена беше оралната фаза (баш како што ја опиша) а на моменти не.
    Иако бев огромен скептик и зошто веќе се пробав а ништо не помогна, зедов килибарно ланче. Како му го ставив автоматски осипот околу устата се повлече. Да се чудиш!
    Гелот нам сега ни помага, пред избивање забче. А тогаш не.

На Seduction му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Абе намачкај малку бело винце на жлебчињата навистина смирува и тоа прави го коа навистина е многу нервозно со чешањето, нас гел не ни помогна ама ич

На Seduction му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.914
    ама и тоа трае 20 мин ... :(
    едноставно мора таа фаза да се пројде..

8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ако не помага гел (што е анестетик), јас не би мачкала вина и чуда. Издржи - ќе помине. Јас тогаш не мачкав ни гел од што ми беше шубе дека е мала. Гелот почнав после година да го мачкам. Ама и од тоа фајде немаше.

Оние играчките со вода што се за во замрзмувач за глодање? Да пробаш со нив?

9. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Абе знам ама ќе го потсмири колку толку

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Troi

Troi Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    765
    Обично планирам излегувања па измеѓу подои се измолзувам и го чувам млекото. Пред да излезам и давам да цица, тоа ја држи 2ч и после тоа и го давам др. млеко у шише +2часа. Евентуално ако треба уште, а нема услови , тогаш на паркинг у кола.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @kukla21 слободно доење во јавност. Затскриј се со марама ако ти е незгодно, одбери некое поинтимно место.

Запролети и немав намера да седам дома. Излегував и шетав со количка по цели денови. Раат беше со доење. После пак кога требаше кашички, па прибор, па ај домашна да била, па не стоела долго, ... така да од цело навраќање доењето ми беше најлесен период. Секако, ако ти е згодно и можеш да се опуштиш надвор. Моето бодрење е дека супер функционира ако си најдеш начин да ти е комотно.

На Lianna Anna, Sanja1105, kukla21 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Troi

Troi Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    765
    Како знаеш дека се од жешко?

Мојава цело време и се појавуваат на лиценцето, па се повлекуваат, па пак се појавуваат. Никако да откријам од што се.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.139
    Допаѓања:
    1.710
    А кога ви излегоа запчињата? Јас мислам многу е мала за тоа на 3м иако знам дека процесот за запче почнува многу порано. Не знам што е ама се мачи и она и јас. :( И ноќе не ми спие овие две вечери цела ноќ се буди, на саат време станува, претходно прво станување 2ипол сега одвај 00ч (facepalm) @V.odolija и како го смируваш? Она почна овие два дена да спие и по пола саат некогаш, ама 5-6 пати спие на секој саат два, не знам дали е нормално така, сите ми викаат зошто така, барем да спиела два саати па да била будна два-три саати, а не на секој саат почнува да и се спие, ама како да го променам тоа кога не можам :| пробав многу работи ама повеќе од 20мин -пола саат не спие денски и тоа е. Она што најмногу ме загрижува и не ми е јасно е зошто кога ја заспивам си заплакува, ќе ја легнам ја нишкам и она се пика кај мене во пазуви и ќе заплаче, ќе воздивне, како натажена е :( а и се спие, очињата и се затвораат, ама отвори затвори прави, воздивнува и заплакува. :whew:

14. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    17.985
    Пред 3 дена и излегоа двете истовремено. На 5 ипол месеци. Инаку од 4ипол некаде почна да станува понервозна и да гризе се агресивно. Мислам дека и кај вас ќе биде скоро.
    @Вереничка знам блиски случаи кога и на 4 месеци им има излезено. Не е невозможно. Убаво ти пишале погоре од што е преморена не може да заспие. И кај нас е ист случај. Преку ден е речиси без спиење.

На Belabelinakinder и Вереничка им се допаѓа ова.
  15. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    @Kaetana немам таква глодалка со вода внатре, но ќе земам. Јас цуцлите и Софи жирафката ги ставам во фризидер па му ги давам но додека се ладни е ок, после тоа пак иста песна.
    Гелче мачкам FrezyDerm но не му помага.
    @Luna91 синко сега е 4ипол месеци :| баш ќе видиме дали ќе му излезат и нему.
    @LiliBoz од каде го купи ланчето?

Душички, се нешто ги мачи :(

16. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.341
    Допаѓања:
    19.821
    Емед 610 како што ми објаснија кога купував е дека тој за разлика од А200 капките што излегувале преку пареата биле поситни и полесно се апсорбирале. Јас го имам А610 задоволна сум до сега.

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.914
    Јаа од Зегин го зедов 2000 ден. Гелот помага кога ќе почнат да излагаат. А во орална фаза не. Истиот и јас го коритам од старт.

18. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Луѓе од нова година навака бебево ми кашла, особено насабајле и до некаде попладне што е чудно бидејќи нели кашлицата станува интензивна навечер. Мрсулав е, матичната кога го носев тогаш рече си ги голта мрсулите и затоа кашла или евентуално вади заб (грло чисто, плуќа исто). Добро извади заб вистина, дури и со голтањето мрсули држи вода но уште ли??? Се мислам да го носам пак да го слушне...не е онака болна кашлица туку суво ко да го иритира нешто на грло... не знам од што може да е...друго си е весел и најнормален како секогаш ама жал ми е да го слушам како кашла (инаку навечер скоро и нр кашла а откако ќе заспие не прокашлува воопшто се додека не стане сабајлето).... Некој со некакво мислење :/

19. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    17.985
    Денеска само се пронаоѓам во постовиве.
    И мојава кашла така. Пред празниците ја однесов на лекар и истото ми го кажа. Дека и се слеваат мрсулите, особено кога е во лежечка положба и затоа кашла. Сега поретко, ама знае да се закашла.

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.200
    Допаѓања:
    124.829
    Мене ми рече од плунката кашла. А и глуми некогаш :^)

Последна измена од модератор: 12 јануари 2018
    На Seduction, Igle и kukla21 им се допаѓа ова.