Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.213
    Од сув воздух од греењето. И јас така кашлам понекогаш кога ќе станам наутро, како да имам нешто во грлото, а тоа ми е суво.

Последна измена од модератор: 12 јануари 2018
    На kukla21 и Igle им се допаѓа ова.
  2. Melinda85

Melinda85 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2016
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    5.815
    Prv pat slusam za ova..Dr.Rozita pedijatarot od Remedika mi kaza da koristam biogaja ednas na sabajle 5 kapki , a infa calm po potreba 20 kapki maksimum 2-3 pati na den. Ke ja baram deneska doktorkata , bas ke prasam... sega veke i ednas dnevno po potreba davam infa calm.bi blagodaram sepak na informacijata mamicki:)

На Ambra20 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.353
    Допаѓања:
    119.385
    Мајкички бебо ми нанка многу некако. Последен оброк (комбинирано ад плус доење) му беше во 01:30 заспа во 03:00, а се разбуди во 09:30. На советувалиште ми рекоа ноќе да не ја будам. За точно две недели полниме 3 месеци.
    Да се радувам или да се грижам?

На emkaemka, Mia.milicka и kukla21 им се допаѓа ова.
  4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Raduvaj se :)

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Радувај се. Моето помало од твоето, па има вакви серии и не на будам. :)

На emkaemka и fana им се допаѓа ова.
  6. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Радувај се :) И мојата беше таква тој период па наеднаш смена. Се надевам нема да смени твојата :)

На fana и emkaemka им се допаѓа ова.
  7. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Исти сме на возраст, од 1,5 месец навечер спие по 7 саати и не ја будам.

На fana, emkaemka и kukla21 им се допаѓа ова.
  8. ena*sweety

ena*sweety Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    1.561
    Радувај се мајка.. И ние си нанаме навечер супер.. Синока пиеше млеко во 8 заспа кај 9 и нешто се разбуди дури во 5 сабајле за млекце и пАк продолжи до 7 ипол.. Некогаш знае и до 6 да не се разбиди. Ние сме 3+ да не е многу спиење оваа?

На karibian, fana и emkaemka им се допаѓа ова.
  9. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.978
    Допаѓања:
    112.592
    Е сега сум љубоморна :envy:

Моево повеќе од 2-3ч не спие повеќе, цица и одма презаспива, ама се буди и бара јадење, еднаш му се деси да се заборави и спиеше 4,5ч па цела бев паники, цело време го проверував дали диши :tmi: па кога се разбуди цица ли цица не запираше ни воздух да зеде, прегладнело мажето, па се дојадуваше и од другата града за да не изгуби некој грам што утнал еден оброк :D

^^може толку сврзуваат дека се на АД или плус и на АД вашите што знам, тоа викаат повеќе ги држи :?: додуше моево и лакомо е :$

На Peperutka-bt, tincemajmunce, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Моево спиеше од 2 и пол месеци по цела ноќ. Тогаш помина жолтицата, а и многу килажа ставаше па не го будев. Еве го 2 години и 2 месеци уште спие по цела ноќ без будење, да не го урочам сега да почне да станува. :lol: Ако си е такво детето да не се буди ноќта, радувај се и тоа многу. :D

На Kaetana, emkaemka, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.353
    Допаѓања:
    119.385
    @emkaemka :P 8)
    Твоето бебче е помало ќе нанка повеќе со тек на време. Држи вода муабетот дека може повеќе ги држи ад. Нека си ручка за да порасне големо јуначето :hug:

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Да да ова со млеково е баш тска. Моево со ад спие 3-4 ч без да мрдне. Ама нацицано максимум 2 ч. Можеби дека сме уште мали, па лактацијата не е убаво воспоставена.... малку му е, слабо му е, нз колку исцицува од задното млекце.

На delvi и emkaemka им се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.413
    Допаѓања:
    37.608
    Само на доење 6 месеци без вода и чај. До 40 дена спиеше сабајле од 7 до 11. До три месеци спиеше од 9 до 7 значи 10 саати ама се будеше од 3 до 5 ноќта не му се спиеше. Од три до 6 месеци заспиваше во 23.30 стануваше во 9 цицаше само во 6. Од 6 до 8 месеци не се знаеше кога заспива кога се буди. Можеше да заспие во 20.00 до сабајле до 9.00 или во 2 ноќта до 8 сабајле различно секој ден. А сега во 9тиот месец ХАОС. Де во 7 вечер де 4 ноќта што ли се случува. Дали има некој скок во 9ти месец???? Ако има треба да е некој ФАМОЗЕН СКОК бидејќи јас полудев!!!

На stevemila и emkaemka им се допаѓа ова.
  14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.792
    Допаѓања:
    40.301
    Јас дојдов да се пожалам.
    Малата на 15ти полни 4 месеци. Од мирно бебе на кое глас не му се слушаше одеднаш сака сѐ во раце да биде и плаче за во раце. Цица на секој саат. Во релаксатор ќе поседе малце и ќе почне да се мрште и со градите напред се исправува сака да ја земат. Доброто е што почна да се ја преспива ноќта без да стане за цицање. И преку ден некогаш, вчера на пример спиеше 3 пати по пола саат, а некогаш па ќе отспие 3 часа без прекин. Рацете и рамењата ме болат од што скоро цел ден ја држам. Преска десет пати станав од јадење од што плачеше за во раце. Скок ли е што ли е, не знам.

На karibian и gjoker4e им се допаѓа ова.
  15. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Женски многу сум испаничена.
    Денес и правев крвна слика на помалата ќерка (4 месеци) се е во ред освен Тромбоцитите и ЦРП покачени.
    Настината е,затоа и правев крвна слика, но Тромбоцитите треба до 250 да се, а нејзе 657 :(
    Од што може да се покачени?На нет причитав нешто поврзано до леукемија... не ни сакав да дочитам.
    Може хелп која знае

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.978
    Допаѓања:
    112.592
    Тромбоцити кај леукемија се од ниски пониски, не читај свашта и тоа што читаш барем дочитај за да не се паничиш безпотреба :)

Инаку кај возрасен покачени тромбоцити може да има при настинка, инфекција, ама за бебче прашај педијатар :)

На iki26 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    До кај 500 се нормални за бебе, имам дома листа од Адриа Лаб со референтни по возраст. Не се многу повисоки.

На iki26 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    I mojata si spie cela vecer.Devojka e veke^_^Sinoka zaspa vo 11 ipol,spiese do 9 ipol.Jadese i pak zasoa.Stana vo 12 ipol.E prrku den e makata.Saka da spie a inat ne i dava.Mize i place.Svrzuva po pola sat vo race spienje.Inace se isprava da sedi.Si mislam mnogu e rano

На karibian, mal.ecka, forumce и 4 други им се допаѓа ова.
  19. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Не сум во Скопје,кај моите сум, и да на педијатар во Понеделник обавезно ќе ја носам.
    Ауу ме смири,читам на нет повишени тромбоцити побрзани со триста болести на крвта..леукемија и слично.Абе мир да се нема. А што убаво празнициве ги истеравме,сега паники :(

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @iki26 обично референтните се за возрасни, ретко даваат по возраст, а за бебе се сите граници поместени. Плус и настината ако е и тоа има влијание.
    Јас престанав да читам на интернет, што и да напишеш најлошо излегува.

На Lolipop23 и stevemila им се допаѓа ова.