Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    587
    фаала срц

2. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    јас му давам на синко 2-3 капки лимон со вода во лајче, ама тоа еднаш во денот не секогаш, а исто го тапкам по газето и тоа е ефикасно ;)

3. anata

anata Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    41
    женски малава неможам никако да ја наранам,пред некое време убаво јадеше,а сега едвај само додека спие,скроз ми намали со јадењето,јас и давам,она мрда,се врти,се сме па и цела се витка,дајте некој совет како да почне пак да си јаде како претходно

4. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Истото и кај мене е, еден ден супер си јаде, еден ден не, потеглува 2,3 пати само и после се врти, се смее, гука , брмчи и едвај јаде, по пола саат до 45 мин.јадеме на оброк, а по 120 мл.јаде, повеќе не јаде, ретко по 150 му правам, ама ретко е гладен толку, инаку си е се така ...

5. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    и кај нас е иста ситуација,ама мислам дека помалку млекце сега пијат, нели му даваме и по малку кашичка па има нормално промена. ние си пиеме некаде по 130мл на 2,5 -3ч, некогаш знае да испие и по 170мл па 4ч да сме раат, ехеххе ама навечер кај 23 почнав да му давам по 200мл ги шмукнува во сон , е тогаш е најлесно да се нахрани инаку збеснат е , ехеххех
    инаку си пиеме и плус околу 100-150мл чајче, вода
    така јас тргнувам од тоа дека и ние не јадеме секој ден исто, па и тие така ;)

6. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    anata може сум досадна ама ќе те замолам пиши колку млеко пие на колку саати и колу сок кашички прашувам зашто когание почнавме со дохрана тие 840 мл млеко паднаа на 600 мл за 1 ден па се покачија на750 па со вториот оброк сега сме на 500 -600 мл

7. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас му водам дневник веќе 1 месец, запишувам секој ден во колку часот по колку мл млеко пие и на крај од денот ги собирам и секој ден ми е различно, се движи околу 700 до 950 мл дневно,значи за 24 часа пие толку, ама секој ден различно ми пие, некогаш помалку, некогаш повеќе и кај нив не им се јаде исто секој ден. Вода по 20,30 мл ќе пивне, не сака да пие и тоа не секој ден, исто и чајче, не секој ден пие по 50,60 мл дневно, повеќе не сака. Е сега, јас кашички сеуште не сум почнала да му давам, да му замени оброк, само бананче му давав 3,4 дена, до пола банана стигнав и гледам дека ја обожава , ја пасирам и му ја давам со лажиче си ја јаде, ама после пола саат ми е гладен пак и му правам млекце околу 100 мл и си г кркнува. После почнав со морков варен и пасиран ама не го сака, 2,3 пати му правев така и не сака се мршти, после му изрендав пола морковче и нe го сака ни така, па јаболка му изрендав и таа не ја сака многу и сега сокче му правам од морков и јаболка, од пола морков и пола јаболка ми излегува околу 30-40 мл чист сок, му ставам исто толку и вода и си го пие многу, ете веќе 5 ден му давам секој ден измеѓу оброк сокче и многу го сака, си го пивнува во еден здив
    Готова кашичка или сок до сега не му имам купено и планирам и натака така да му приготвувам се домашно, додека може нели, па ако нешто треба да се купи, а да не може дома се подготви би му купила, ама сега за сега само home made :)

А да ве прашам сокчињата како им ги давате на вашите бебушки, ладни или ги подгревате? Јас ладно, т.е. како што го приготвувам така и му давам , не топличко и си го пие, не прави проблеми, додека пак за млекце сака стрикно само топличко, малку да е оладено или млако не го сака, е ај сега де :tmi:

8. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    лелеле и јас исто си запишував колку пие млеко па кога станала, па кога плачела, а кога почнев со дохрана и за тоа запишував колку ,какао што и сега ги гледам и си се смеам :lol: :lol:

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  9. anata

anata Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    41
    пепус она пиеше оќолу 750-850 мл.е сега дали и пола пие,сега и правам по60 ,едвај и тоа и го давам,па после ке ја заспијам и и додавам уште малу,незнам дали да ја оставам само со 60 мл

10. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    еве ме и мене од време на време не сме добри малиот е настинат јас со алергија се борам,имам едно прашање мами дали има лек за лигавењето кај бебушките бидејки немаме др проблеми со никанувањето на забчињата веке имаме 2 нели се пофалив за првото но мн лигави и целиот е мокар ни лигар не не спасува,позз до сите мамички и нивните мили дечиња. :D

11. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    нема лек тоа тие и мојата се лигави ко од чешма

На HEV му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dreem.Girl

Dreem.Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2012
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    119
    мамички малата и качи темература вчера речиси 39 а има само 2 месеци ја носев на педијатар и вцера и денес ми дадоа апченца фенобербетон да давам по половинка на 12 часа и сирупче еферелган на секои 6 часа но ставивме и чепче ама сега сме нон стоп 38 37 постојано варира :doh: се изнамачи душичката не знам што да правам повеќе...

13. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    ко и мереш темп во газето вади 1 степен,земи избањај ја ако не сака да симне температура.пробај и со сируп далерон.37 нема а и ко од 38 извадиш еден степен нема темп.ако не е вознемирена не се плаши.ако има рекација на вознемиреност носи ја на доктор.

14. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.140
    Допаѓања:
    43.704
    ние кога малата има температура над 39° и даваме ЧепЧе
    Сега во понеделникот каЧи исто температура од 38,9 па сабајлето беше 35,9 намалена :(

По лекари не сме ја носеле од приЧина што ништо не ми ни помогнале , те советуваат над 40° температура тек да дадеш Чеп или сируп
    А да го оставиш детето така омалаксано и не иде

15. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Dream. Girle od sto temperatura? Od vakcinata li?

16. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    anata ислам дека почнувате со кашички сега ајде вака направи нека бидат 750 мл вкупно и тоа сабајле на пример направи и 120 мл после дај и нешто кашичка да проба за околу 3-3,5 саати значи онака пробување лажичка -две, потоа чекај сама да бара и пак направи 120 мл , потоа терај на 4 часа по 120 мл и последниот нека биде 150 мл пред спиење . На пример имаме интервал 6 саат млеко , 9 саат лажичка каша ,10 саат млеко , 2 саат млеко 6 ,саат млеко 10 саат млеко и потоа во ноќта во 2 саат пак млеко , со тоа што во 10 саат имаш 150 мл вечерта ( секако ова ќе го приспособиш кон нејзиното јадењеи не отстапувај барем еден ден нишпај ја шетај ја надвор земи шишенце пробај надвор нарани ја и пиши дека сте се опраиле, (провери цуцли вкус на млеко начин на подготовка ) :)

17. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    806
    Мамички вие што ги носите бебувките во јане сандански на вакцина дали знаете до колку работат дека јас го носев по сабајле во 8, ама он си станува накај 10 па сакам да го однесам накај 11/12, бар да си се наспие, да не го будам.

18. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    До 15 саат работат Мравче (барем последниот пат така прочитав на врата) ;)

На Mravce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    777
    Mami bevme na pedijatar za belata naslaga na jaziceto i ispadna deka e soor.Ni dadoa Nistatin kapki, go pominuvam jaziceto 3pati dnevno so cepkalka za usi,posle cicanje.Nesto ne gledam efekt za sega...da ne e mozebi poefikasno ako mu sipam kapki vo usteto?

20. Dreem.Girl

Dreem.Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2012
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    119
    јас на мојата и давав по трипати на ден по 10 капки право во устето и помина ;)

На katalina му/ѝ се допаѓа ова.