Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се согласувам со @emkaemka најдобро и најубаво за шетање на бебе е Рамстор. Па Сити Мол. Џамбо не баш. Капитол не доаѓа во предвид за мене.
    Рамстор е на прво место за топлина, нема гужви, смирено, собата за бебиња е соодветна споредбено со другите особено онаа во Џамбо на крај во смрсилиштето. Уште не ги сфатив. Се за бебиња деца а немаат нормална соба за бебе. Државо.

Ambra20, kukla21 and emkaemka like this.
  2. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Девојки ова мое бебе само спие. Се буди за јадење, на 3 3,5 часа си го пие шишето, кога цело, кога не, и пак презаспива. Кака, мочка, ја бањаме секој ден. Ама многу малку време е будна. Нормално ли е тоа. Има 12 дена.

mal.ecka and kukla21 like this.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Да, мојот така спиеше, немаше жолтица. Понекогаш по 19 часа дневно тераше... со тек на време почна да намалува и тоа тек после 3ти месец и пак многу спиеше..

EuHenIa likes this.
  4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Уживај чим е така. мојава кога спие е празник :)

mal.ecka, duffi, stevemila and 3 others like this.
  5. forumce

forumce Форумски идол

И мојата така беше. Со тек на време намалуваше со спиењето ама уште си е спанка. Добро е чим ти спие, барем и ти ќе си одморена.

EuHenIa, kukla21 and stevemila like this.
  6. Ambra20

Ambra20 Популарен член

@emkaemka @gjoker4e фала за советите. После вашата поддршка, ние вчера одма излеговме и супер поминавме. Научи бебе од мали нозе кај е Зара и Енци Менци :)

pile30, gjoker4e, kukla21 and 2 others like this.
  7. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Имаше нешто ново во Зара?

gjoker4e and Ambra20 like this.
  8. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Не, попусти има само. Сеуште нема нова колекција.

kukla21 likes this.
  9. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Пишав во соодветна тема ама ај и тука, гледам таа не е активна.
    Мами, ептен сум загрижена. И јас забележав влакненца на дундето накај газето, бели одвај видливи ги приметувам само кога ќе ставам крема и на јако светло. Вака не. Не сум приметила да се шират ама како подолги да растат. Многу се нервирам, душа немам. А тек во понеделник сме на контрола.
    Само на цицање е.

10. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Нормалма појава. Некој се раѓаат со многу видливи и црно влакненца по телото,, некој со посветли, некој со минимално и некој воопшто немаат влакненца.
    " лануго " влакненцата се појавуваат уште додека се во утробата на мајката и се еден вид на заштита. Паѓаат во текот на првите месеци или првите 2-3год. Ништо загрижувачко не е и е најнормална појава.
    Не чепкај ( зашто едно време актуелна дебата по фб групите беше дека во некој села и мали гратчиња ги бричеле, триеле со пепел, со ракија и што ти ја знам .... примитивност и жално и осудувачки..на Женски Домаќински Муабети лани беше актуелна тема :D ) остави сами ќе паднат или ќе се изретчат па со тек на време ( во пубертетските денови ќе си потемнат ).
    Ако заприметиш еве летово ќе видиш дека многу деца и поголемки од 4-5г имаат тук/так светли влакненца по ноџињата, а некој и на рачињата.

Kaetana likes this.
  11. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Какво бричење бре луди ли се. Ја се загрижив да не е хормонски дека на дунде.

stevemila likes this.
  12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Ете ако си на фб и ако не е избришан постот најди го :D
    http://roditeliideca.bbgraf.com/t3313p25-topic
    Еве читкај и смеј се, свашта има и колку е и смешно толку е и патетично жално ;(
    Уживај таман работа да е хормонално пореметување. Доколку станува збор за тоа верувај ќе треба да е делумно покриена на делови со темни влакна. Имаш на гугле читни за " Лануго " влакненцата дека нема место за загриженост, нормално е и ќе си паднат со тек на време.

13. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Фала ти многу, иначе читам во групата ама за ова сум скокнала, баш свашта се пишува таму, па не се ни дрзнувам нив да ги прашам. Може ќе ме советуваат со депилатор да ја поминам хахахах.

sofi2107 likes this.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Ауууу....што се' не ќе прочиташ. Влакненца што не се гледале, ама ги боцкале, па требало да се избричат :worried: сироти деца... Не ми се верува дека има во денешно време луѓе што веруваат во ова (facepalm)

Kaetana, stevemila, Luna91 and 3 others like this.
  15. forumce

forumce Форумски идол

Кога ги слушат старите така ќе биде. (facepalm)

Annath likes this.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Ауу со бикче, сешто. Па и какви има свекрви со прости размислувања, тоа е чудо едно :x

sofi2107 likes this.
  17. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Во време кога постои интернет каде може да се научи нешто и педијатри кој може да се контактираат за било што.....жално е што сеуште некој го спроведуваат она примитивното кога немало ни книги, нит знаење, нит доктори па богами ништо и се слушаат па најжално и спроведуваат советите кој може на било кој начин да му наштетат на бебе.
    Лани кога се постави ова прашање во Женски Д.М. беше хорор филм што све можеше да се прочита. Штета што немаме закон како во други земји за одма одзимање на тие деца. Буквално имаше жени кој пишуваа демек : Тоа значело дека сатаната и ѓаволот се во детето или со детето ( не паметам ) и дека за да не иде по ѓаволот и да не го фаќале уроци ги бричеле, триеле со весници, со ракија, со топол восок од свеќа итн. Незнам дали сеуште постои тој пост зашто имаше рекордни над 1000коментари со осуди па и со одобрување. На крај излезе и кај Ина Многуфина постот па и по некој сајтови и новини. Па она со пердуви за шлајмови што им бутаат во грло, па мачкање со калови, па бањање во вода во која има крв од заклана кокошка итн. Свашта да се изначита човек и да се запраша дали воопшто тие луѓе имаат грам мозок и дали имаат било какво основно знаење и совест.
    Жално за децата највеќе кој биле и кој се изложени, па верувам и сеуште тоа се применува и страшно е.
    Незнам дали го памтите сега брзо беше по сите фб портали па и по групи за онаа жена/мајка која убедуваше ( она го спроведила на своите деца ) дека за да те слуша и да е умно и да си го знае кај му е местото....над него се колело кокошка и се мчкало со крвта :D(facepalm):hai:;(:rofl: Незнае човек дали на вакво нешто да се смее или да плаче.
    Извинете офф топик ама ете морав :D

Kaetana, stevemila, Luna91 and 2 others like this.
  18. Black girl

Black girl Форумски идол

Абе мила што ќе ни се педијатри, ортопеди и слично кога се тука свекрвите за се :rofl::rofl:

VDT2906, Kaetana, Marmarin and 2 others like this.
  19. fana

fana Форумски идол

Е ова најточно ти е :doh:

20. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Не се сите стари со вакви размислувања верувај :D
    Еве не дека се мои ама па никогаш не сум слушнала некоја било каква баналност поврзана со некој адет или обичај. Едноставно незнаат.
    Додека мојата свекрва е друга прича....она кога и да дојдеше имаше муабет еден и ден денес и е....дека доилка несмее да испраќа гости зашо така ќе и секнело млекото демек му вика ај чао хахахахха. Па кога и да дојде за инат ја испраќам па и до паркинг и ја зезам дека
    Хаххаха ми залетна од смеење кафето хахаххахавха
    Мојата ден денес е со ист муабет : Гости немој да испраќаш зашо ќе ти секне млекото, доилки несмее да испраќаат. Па као несмеело до 40дена да се излага, па да се пружат алишта,па гости да доаѓаат и дрн дрн.
    Секогаш и се смеев и ден денес кога ќе дојде ја испраќам дури и до паркинг. Па се смејам и викам дека мене па напротив така ми надоаѓа млеко кога испраќам луѓе.
    А еве па не дека се моите мои ама поима немаат ни од обичаи нит од адети како паднати од Марс се.
    Али некогаш кога че се прочита нешто на Фб или по форуми е навистина да се чудиш, смееш или плачеш.