Здравје ако не дува не врне утре ќе се просетаме 30мин.низ населба и после кај моите а тие се на 5мин.пешки од нас...неможам веќе се е домче или од кола до кај моите неговите на мм и дома...убаво рековте добро облечено 30-40мин.не е ништо страшно..
Ние денес ќе шетавме и девојчето реши да спие. Едвај некогаш спие преку ден, а еве ја сега дуфта трет час. мм вика да ја будам, ама толку ретко спие што не ми паѓа на памет.
Мајки, не се плашете од ладното. Вадете ги децата надвор, соодветно облечени. Не, ако загадувањето е преголемо, или пак дува многу силен ветер. Зошто да не ги шетате на сонце, колку и да е ладно, ако се соодветно облечени, нема да има проблеми, напротив, ќе им годи. Од ладно не се настинува, напротив, ладното му годи на организмот, прегревањето е лошо.
Јас го шетам синко секој погоден момент, односно да не е загадено и да не дува многу. Во сите други случаи искористувам барем половина час прошетка.
Ние денес бевме двапати надвор излезени. Прв пат 10 мин а после пола час. Тука си бевме во двор ама сонце сакавме да фатиме малку, времето е преубаво. Од ладно ништо не е ако се соодветно облечени, ние дури и во ладно спиеме, температурата паѓа во соба до 8 °.
И ние скоро секој ден шетаме. Педијатар ни кажа ако е до -4/-5 темпертура убаво облечени може и по 2 саати надвор.
И ние сме од ,,шетачите по ладно,, е сега се шетаме на тераса од еден крај, во друг со количката, ама секој погоден момент сме надвор, временски не знам по колку, никогаш не мерам и гледам на саат, се додека ни се седи, седиме Облечени сме ,,топло,, склетчија е моево па не го ни гунтам, скафандер немаме, она како мече сега му е точно, па само него врз што и да носиме по дома, памучно капче и со ќебенце покриено, ништо посебно дебело, лице никогаш не покривам, односно само очите едвај да се гледаат (видов завчера на педијатар мајки така ги мотаат бебушки и тоа со волнен шал преку лице ). На минусни температури не е надвор, па и да го фати ладно по лице ништо страшно, нека се јача дечкото а и нека осети чист воздух, па и ветре некое нека го фати Секогаш кога е надвор ми се успива и спие подолго и помирно, не ретко само тогаш не е кенкав/не вришти, заоѓа од плачење што спие во количка/транспортер, а не е во раце. Им годи мајки воздухот, вадете бебушки во секој погоден момент, јас го вадам од негови 5дена па натака, а роден е во доцна есен
И ние шетаме секогаш кога имаме можност, ако не излезиме со количка го вадам на балкун обавезно и одма заспива, само воздух шо ќе го фати. Пазам само да не е загадено, од ладно нема штета.
Ja prosetav denes malava niz dvori kaj svekormiIsto vo dvor ni e..imav plan i do kaj zolvata na minuta mi e ama ne bese doma.
Isto i nie kako vas mila, iako sme maletki , se sme izlezeni, ne sme pamuk seker mnogu sme daleku Negotino -Strumica inaku ke se druzime setajki so malite
Жени како ги пресоблечувате малку поголемките бебиња? Некој трик да ви седат мирни? Од сабајле 2 пати ја пресоблекувам, вториот пат и бодито оти и беше какано, буквално пола саат ми траеше пресоблекувањето. Се врте на страна, сака да стане, се врте некај тв, се околу неа сака да фане, мрда и не дава да ја облечам. Па ако ја скарам се смее. Мислам цело сабајле во тоа ми мина.
Нема трик, ќе биде бетер . Кога почнуваат да стојат, па да ги застанам, да се држи на масиче и јас одпозади да менувам. Инаку тешко. Малово е годинка и уште се врти/бега/изведува акробации
Уште по интересни ке биде кога ке почне да лази и оди и ке ти бега. Зборам, пеам, фаци правам за тие три секунди бар пелената убаво да ја залепам. А облекувањето имам пракса и на главачки да стои да го изведам.
Јас ја легнувам на спална и пуштам цртани ќе се занеси си гледа. Или пак и давам в раце нешто некое мало најлонче или нешто др и си игра со него.
a kako gi oblekuvate za setanje ...gi pokrivate li so kebe vo kolickata.... i kako go cistite noseto,,, zemav pumpicka ama mi place koga ke povlece vozduhot...