Физиолошки раствор го има во разни варијанти спреј или капки. Ќе капниш или ќе прсниш во носето и со кивање ќе се исчисти носето. Има во аптека и поскапи и поефтини. Побарај физиолошки капки или спреј за носе дќза бебе веднаш ќе ти дадат. Јас вакви капам, во зегин ги има.
Дали ви се случило да приметите на бебе да му е вдлабната предната фонтанела??? Сум приметила да му е на бебе рамна и мека нели но денес од пладнето му се вовлече навнатре и ковчињата видливо изразени 4 пати е какан и јаден на секој 3ч.а и ми бљуцкаше на 2 пати по малце а читав тоа вдлабнување било од дехидрираност
I jas znam deka toa e znak na dehidratacija. Davaj voda i caj izmegu obroci pa ako ne biva utre popladne na dezuren neka dzirnat bebe
2 месеци сме... Педијатарот ни кажа да даваме чајче пред подој 50мл.и рече дека не е ништо страшно главчето и плус растело да не сме се плашеле...во понеделник сме секако на мерење па и ќе го види
@pile30 Нели е подобро чајчето да му се дава после подој или измеѓу подои? Така барем ќе бидеш сигурна дека се најало и плус си му дала чајче. Сепак ова е само мое мислење, не тврдам дека така треба .
@pile30 ok e posle podoj da ponudis caj, ama pred podoj e mnogu, mnogu pogresno za tolku malo bebe. Meseto ke mu se napolni so prazni kalorii i najverojatno napredokot vo tezina ke se namali.
Моја грешка во текот на денот да му дадеме рекла зошто со мм збореше Др.извините што имам така пишано...
Еднаш во citymoll ја носев така на подолга прошетка,и во двор излагаме по малце.Вчера ве послушав и излеговме и морав да признам и годеше многу.Одма заспа вколичка и вечерта многу убаво спиеше
Мое мислење е дека чајчето се дава пред подој. Зошто? Затоа што се дава поради грчеви и поради ништо друго. Никој не чека да се најаде бебе од чајче, функцијата му е едноставно да оплакни цревца и да се искака и да олесни на меше, бебе за пола саат е гладно. Еве од вас тргнете, вие пред јадење , во тек или после јадење пиете чајче?
Многу е полошо по молови. Децата не се разболуваат од ладно ако се соодветно облечени. Се разболуваат од вируси и бактерии кои ви моловите ги има доста. Кога не е загадено, обавезно барем пола саат надвор.
Мами сакам да го носам син ми на планина, 5 месеци има. Имам слушано нешто дека не требало да се носи на голема надморска височина дури е мало. Не знам колку има вистина во ова, ако знае некоја нека ме просветли
Ноќното потење е поврзано со хормоналните промени во телотo и со доењето, мене ми се случуваше еден медец откако се породив, сега сеуште се потам доста меѓутоа не станувам ноќе жива вода како што кажуваш и ти. Ако си сигурна дека се хемороиди, тие обавезно бараат третман. Купи си крема од аптека или консултирај се со општ лекар.
Do 3 meseci ne se preporacuva na golemi visini, za prematurcinja i podolgo. Isto za deca koi imaat problemi so belite drobovi i disenjeto bidejki koncentracijata na kislorod e pomala. Nie go nosevme sinko prv pat na 3 meseci na Bel Kamen vo Radovish. Koga trgnavme od doma ne ocekuvavme deka e tolku visoko bidejki prv pat odevme, toa ispadna epten mnogu visoko, na 1700m nadmorska visina. Super pominavme, mu godese sveziot vozduh, uzivase i si otspa ubavo. Posle toa stalno go nosime na Ponikva koja e na 1600m nadmorska visina. Sepak postoi moznost od nelagodnost poradi promenata na nadmorskata visina, taka da imaj na um deka e mozno da ne podnese dobro i da povrakja.