Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.148
    Допаѓања:
    124.521
    @delvi имаме ред да кажам. Он си го воспостави, што ми е мило. Се бањаме околу 20ч, во 21.21.30 заспива сам. Евентуално во последно време сме со гости и активности па се случува 21 бањање , 22,22.30 заспивање. Не го бањам било кога исклучиво тој период може затоа. Двапати во овие 6 мес има заспиено во 23ч. И на нова година на полноќ:lol:
    Синко се успива ептен од 16-19 или 17-20 ч , значи сврзува 3,3ипол саати. Потоа нема проблем да презаспие ама јас го будам за бањање. Веќе не го оставам повеќе од 2часа попладне за да спие навечер.

На karibian, stevemila, pile30 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.848
    Допаѓања:
    202.933
    Не очекувајте од бебе да воспостави ред самото, треба вие да му го воспоставите. Наутро будење, пресоблекување, доење/ад млеко, спиење. После пак, будење, пресоблекување, доење/ад млеко, спиење. Така со ред цел ден. Бањање кога ви е најтопло дома, тоа е обично приквечер, околу 7 е пожелно. После тоа, подој/млеко и спиење. Како што ќе растат, нема да спијат толку, ќе менуваат, ќе се зголемува растојанието меѓу дремките, ќе имаат подолги периоди на будност и активност, ама редот ќе си го задржат, а така отприлика ќе се добие и времето за цврстите оброци кога ќе се почне со дохрана. Бебињата сакаат ред и рутина, така се чувствуваат посигурни, бидејќи знаат што следи.
    Не сакаат бањање во различно време секој ден. Не сакаат отстапки во оброците, не сакаат нагли промени. Водете се од тоа, и држете се до она што ќе го воспоставите, ако е можно. Отстапки ќе има, секако, ништо не може да биде 100% планирано и изведено секој ден. Ама генерално да се држите до редот што ќе го започнете.
    Со двајцата ми е исто искуството, ред од прв ден, и двајцата брзо се навикнаа. Со малово ми беше полесно, не само затоа што е второ, туку не е голем плачко, ниту пак имаше грчеви кои знаат да нарушат секаков ред што ќе се воспостави. Првото си беше по плачењето, имаше и грчеви, беше на дохрана со ад млеко покрај доењето, не спиеше многу преку ден, освен во раце, ама сепак се трудев да го држам редот. И еве, и ден денес си има ред за јадење, пиење, спиење, играње, се знае што кога е на ред. Исто и со малиов. Никогаш не дозволив да им се наруши рутината, без оглед на тоа што секој ден не е ист. Отстапки правам понекогаш, зависно од ситуацијата. Вака можеби звучи диктаторски, а всушност не е.

На karibian, stevemila, Bebulleee и 10 други им се допаѓа ова.
  3. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.129
    Допаѓања:
    40.492
    Ние имавме скоро воспоставен ред.
    Станува најкасно до 7:00. Во 10, во 13 дремки- кога пола саат, кога саат сам си одредуваше. Кога е заморен уште една дремка околу 16, но не секогаш. Во 19:30 веќе кризираше за спиење, се бањавме/миевме газе и на спиење.
    Се надевам ќе си се вратиме во нормала, зошто колку толку ок беше. Ако ништо друго барем за ноќното спиење се надевам ќе го задржи редот.

На karibian, stevemila, pile30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Мамички колку е нормално за бебуш 2+ да не мочка? Ќе си пукнам од грижи, синоќа имаше многу грчеви едвај се успавме накај 2 ноќта. Пелената ја сменивме во 12 ноќта па цицаше и ја успав во 2. Сега во 8:30 ме фати страв оти толку никогаш не ми спиела и ја соблеков да сменам пелена. Во пелената немаше ни мочкано, ниту какано, а почна да кака после 5 мин. За какањето кака по 6-7 пати на ден, ама не е мочкана 8 саати ме фаќа паника. Искуства?

5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.277
    Допаѓања:
    226.767
    во принцип кога така ќе ми направи само што ќе се разбуди една цела пелена полни :) не се секирај ако не дај боже е најстрашното до сега ќе отечеше и ќе имаше температура. спие зашто се уморило од грчеви.

На ana-banana му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Mene mi se slucuvase letoto koga bese zesko i mnogu se potese pa nemase mokra pelena. Toa bese znak na dehidratacija.
    Kaj vas e prv pat, prati ja denes kako ke bide, dali ima smeneto urinata boja i miris, i nudi ja pocesto da cica.

На ana-banana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.007
    mojava pred 1po polnok ne zaspiva.Vcera samo ednas prespa denski mislev porano ke zaspie ama ne i ne.

8. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.944
    Допаѓања:
    111.908
    А до колку ти спие??

9. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.007
    Se budi na 2casa i spieme do 9 eve ja sega pak spie.

mm nesaka da spie vo nego vika kako vo dupka bila,a taa uziva.Kukle stavas nesto za da ja potkrenis?

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Не ставам. Тие се направени грбчето да го држат право. Најмногу им одговара на бебињата бидејќи се ушушкани и се чувствуваат сигурни.

На emkaemka, pandelka, pile30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    @kukla21
    Леле ќути пукнав од мука желудник ме фати од нервоза...
    Еве денес станавме во 10 пред тоа на секој 3ч.се пробудуваше цуцнува малце и продолжува...И дури заспа во 14ч.пред тоа цицан пресоблечен..попосле чајче 30мл.па цицкање и тераме...фонтанелата фала му на бога е по ок не е така вдлабната...
    Утре сме на контрола па ќе видиме вагата што ќе ни каже :)

@delvi Becutan cajce so anason i kamilica davam vo prashak sto e ne kesickite.

Последна измена од модератор: 28 јануари 2018
    На kukla21 и delvi им се допаѓа ова.
  12. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.944
    Допаѓања:
    111.908
    Остави бебе да нана во транспортер ништо не му е, по ортопедот 2ч е сосема ОК, ако се успие и повеќе нека си остане, ама да не е на секое.

Јас до 2м во транспортерот имав ставено подлога, баш поради тоа да не е како во дупка или да не личи дека е седнато, сега веќе му е мала па ја тргна (иако по ортопедов мој секако ми седело бебе :smirk:).

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.261
    Ние имаме три недели, преку ден се знае. Какашки, мочкањее, ручкање и спиење. Се капиме ова време 17-18ч и после ручкање и е буден саат ипол до два. Навечер ми се будеше на 3сати. А сега бидејќи имаме грчеви се буди на 2 или 2ипол.. Веќе и преку ден почнуваме да сме будни некое времее :$

На stevemila и pandelka им се допаѓа ова.
  14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.671
    Допаѓања:
    39.946
    Само за во кола го користиме, по дома не сака да седи, се дига.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Јас дури ја носев и по лекари и викав дека бебето не моча. На крај дојдов до заклучок дека она само во текот на ноќта не моча (многу малку е мокра пелената, ваљда само 1 мочка), потоа нормално си мокри во текот на денот.
    Сеуште така функционира, а сме 3 месеци и 1 недела и нормално си напредува.
    Затоа мислам ништо страшно, но сепак следи ситуација колку пелени полни во текот на денот.

На stevemila, Bebulleee, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.540
    Ред мора да има, јас го фатив само што поминаа грчевите после 40 дена. Бањање во 8 вечер, облакање млеко 9 во кревет, се противеше 1недела ама влагав галев по главче излагав сега на 4++ одма заспива. Како што кажав и во др теми од кога земаме Хипп од германија и давам оброк и ја спие цела нок до сабајле до 8.после облакање оброк играме 1 саат и ја легнувам да спие. Спие 3 часа станува пак млеко пак 1 саат играње пак ја легнувам. До 8 вечер ја држам будна со игра. Спиење секогаш во креветче сем кога шетаме па спие во количка.

На mal.ecka, stevemila, pile30 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.671
    Допаѓања:
    39.946
    Би дале ли на бебе од 4 ипол месеци да пие од чашка?
    Вчера додека пиев кафе и ја држев малата, таа посегна по чашата ја фати со двете раце и ја доближи до устата за да пие. И ставив во помала чаша вода и и дадов , си пиеше убаво. Ама мм ме искара, вика рано било од чашка да пие.
    :$

На stevemila, Bebulleee и kukla21 им се допаѓа ова.
  18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Ако ја прашаш мајка ми, ќе ти каже без гајле! Јас не сум пиела од шише и морале прво со лажиче, па со чашка многу рано сум почнала. Така да, ако детето е спремно и не се загрцнува не гледам ништо страшно :)

На pile30, Igle, Melinda85 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.671
    Допаѓања:
    39.946
    Епа и јас му викам спремна е да пие, не се засркнува, тој вика не биле тие шишиња за џабе измислени. Никако да се погодеме. Во последно време кога јадеме или пиеме пред неа со поглед не следе кога ја доближеме чашата да пивнеме или лажица,вилушка кога јадеме. Во устата ме гледа мислам сака да ми го земе јадењето. Некогаш си помислам да почнам да и дадам кашичка да проба ама не, барем да наполни 5месеци.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Шишињата се за помош. Ако детето си пие без проблем, зошто мора од шише? Баш и мислам пораат ќе си ако не се замараш со цуцлиња, шишиња, миење.. не сум да се форсира со сила, ама ако самото нормално пие што штета од тоа :) Голема девојка е она - не сака цуцлиња :)

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.