1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.771
    Чим си пие нема рано касно, терајте си.

На stevemila, Lolipop23, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    117.596
    @forumce давај и. Блазе тебе секако некогаш чаша ќе мора. Најмногу се нервирам кога деца од прво одделение пијат од шише млеко(јас на пример пиев така (facepalm)) подобро и за вилицата и за се понатаму. Голема девојка е:inlove:

На stevemila, Bebulleee, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.261
    И јас сум една од нив :rofl:
    Мрза:talk:

На stevemila и fana им се допаѓа ова.
  4. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Не се секирај и моето синче несака шише ,а од чаша без проблем пие се .Вода во шише неќеше ни една капка да проба ако ти се верува ,пробував и со лажичка не сакаше ,и еднаш случајно пробавме со чашка и бебе си пие .Два месеци веќе си користиме чашка купив две од томи типи чашки што се си ги прифати и си пие од нив .

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Troi

Troi Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    765
    @forumce ме пресмеа со ова, јас мислев дека само мм е како свекрва некоја ама имало и други :D.

Јас мислам дека добро си направила, нормално следи ситуација како ќе се одвива понатаму, но ако си пие без проблем не гледам причина зашто да не. Сите деца не се исти, како што некои прозборуваат на една - други на три години, така и ова.

На Melinda85, kukla21, pile30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Hahaha luda si zimi majka.Go zamisluvam bebeto so caska u race haha.Poubavo denot nemozese da mi pocne.
    Mojava koga jademe u usta ne gleda.Ako ima cinii po masa ocite gi vrti ko radar.I jas ko tebe gledam saka da jade,i dadov zavcera pire od jabolko si jadese. site me karaa.Najmnogu maz mi.Beter od svekrva.Dr kazale rano e.A ic ne se vodam po knigi,pravila doktori.Samoto dete si kazuva so saka so nejke.Taka stom si sa saka so caska davaj i

На Bebulleee, forumce и Melinda85 им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    @forumce давај слободно, супер штом сака. Само претпоставувам си знаеш, чашата да биде со течност од голтка-две. Полесно ќе е и за неа така да се навикне. И на мт да му кажеш, ако форсира шише, да ја одвикнува тој кога ќе дојде време. Браво за момата, си знае како треба.

На forumce и stevemila им се допаѓа ова.
  8. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.398
    Допаѓања:
    22.643
    Мами, мојава од викендов кака зелено, потечно. Една пелена зелена, една жолта, па нешо измеѓу, па пак зелена.
    Гладна не е...спие, весела е..добро некад кенкава ама нормално бебе е...
    Мајка ми вика настинка, и викам и сеа шо, нишо вика облакај ја потопло.
    Јад мислам заби се... Многуу се лигави, пика прсти у уста до повраќање.
    Совет? Чаре? Мислење? М?

@forumce
    И мојава...по шише, чаша и знае како треба бе...

На eli25 и forumce им се допаѓа ова.
  9. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    14.440
    Исто и моево така, денес еднаш потечно му беше како проливче. Веќе не знам шо да прам, ако го облечам повеќе се поти и му се ладни ноџињата, помалку облечено настинало. Свекрва ми ме пукна облечи му папучиња. Е колку, 3 едно над друго.(facepalm)
    Еве нека кажат поискусниве мајки совет :)

10. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.398
    Допаѓања:
    22.643
    Мене детево ми беше ептен кенкаво. Боди на долги чорапки и шпихозни за по дома. Еден ден вриштеше, ја соблеков само по боди и чорапи и се смири. Од тогаш со боди на кратки илк прерамки чорапи и шпихозни, за спиење во вреќа и малце покриена. Дете стана повесело, се смее вришти пее се закача...
    Со тоа настинато е.. Облечи го, еве мојава почна и вака да се поти.
    Мајка ми запнала уште едно боди, свеки па уште од сега за лето му се секира, демек летоска по хеланки бла бла...абе викам какви хеланки на 40 и кусур по боди само...нек се разболи, мора да се разболи.
    Него ме чуди со какава, стриве викаат настинка, сега читам гладно е...

На emkaemka и stevemila им се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Не е гладно, преладена е. Само топла пелена на меше (да не е жешка), и нозе да се топли, не испотени. Значи на тоа што си ја облекуваш, само една пеленка стави на мешето. Ќе се стопли.

На Troi и Цвет88 им се допаѓа ова.
  12. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    7.933
    Мајки, прашокот линекс форте во колку вода се раствара? И дали цело наеднаш треба да се испие или постепено во текот на еден ден.

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Linex forte се капсули за возрасни, за бебиња се Линекс бејби. Една ќесичка дневно, во чаша вода или млеко, а бидејќи во оваа тема прашуваш, твоето сигурно нема ни 6 месеци. Ако даваш ад млеко, растворен во млекото, ама внимавај да не е жешко, пожелно е млако да биде, оти ништо нема да остане од пробиотикот.

14. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    7.933
    Не давам ад затоа со вода ми рекоа, ако треба измолзено од мене ке и давам само во колкава количина

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Малку треба, колку да се раствори, неколку лажички молзено млеко, па со шприц дај го.

На bella12 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    8.738
    И ние да се приклучиме на темиве за бебе. Имаме 3 недели и се храниме комбинирано се молзам и додавам ад. Овие денови имам малце повеќе мое ама и грчевите се почести појаки а внимавам што јадам. Имаме проблем и со какањето, кака на три дена во мегувреме има гасови и како точка искакано. Вчера се мачеше цела ноќ и сабајле се искака пола погусто зеленкасто и пола златно жолто, инаку супер напредуваме скоро 1кг од родила тежина качи. Се прашувам дали моето млеко нечини зошто таман имам малце повеке каката смени на зелени?

17. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    117.596
    Твоето млеко е најубаво, тоа да си сигурна. Друг показател дека млекото ти е одлично е килажата на бебето. Уживај :)

На stevemila, Bebulleee, Trufe и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Како да натераш заспано бебе да ждригне? :whew:
    Многу често, да не речам скоро секогаш заспива на цице. Е после тоа ако се исправиме да ждригнеме се буди и дреме, или не се ни буди и не ждрига, спие.|-) а ако ја легнам, после некое време бљуцка. :puke:
    Има ли некоја мајка да знае некој начин за полесен ждриг. Грчеви има. Вртам на меше за да ждригне. И се тоа ми е познато. Само не сакам заспано да го оставам и да знам дека ќе поврати и да трчам на 5 мин да го проверувам.:doh:
    И уште нешто: некогаш цицаме и по повеќе од пола саат/ 45мин. Дремни-цицни. Ако ја тргнеш-војна. И за саат,саат ипол, два, зависи, пак бара. Мало е, еден месец, ама да не го учам погрешно?! :?:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Мамички до пред 2-3 недели бебушка преку ден спиење, ноќе цело време будна, е после тоа следеше оправање денски будна, ноќе да си спие. Сето тоа „оправање“ траеше до пред 1 недела кога ни ставија вакцина. После тоа дали е поврзано со вакцината или не, не знам но, еве ја заспива со цицање и ја држам в раце некое време за да ждригне и ја оставам после тоа в кревет и за 5 до 15 минути таа се буди. Цел ден нема спиено од сабалје од 8саат и еве ја пак е будна. (Цела недела така се мачи). Заспива и спие дури е во раце и штом ја оставам во кревет се буди. Што може да е, како да го решиме тоа? Во очи и се гледа како е изморена и дури и кенка колку и се спие, па ја земам в раце, ја шетам и заспива и после оставање во кревет станува. А и ноќе спие по 5-6 саати со 1-2 будења. Незнам стварно што да правам. Совети?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Да пробаш да ја легнеш до тебе и после 1ч да ја префрлаш во креветче. Кога се мачи да заспие вака правам. Или во раце ја држам да поспие 1ч и после во креветче. Ја чекам убав сон да фати па после ја префрлам.

На Bebulleee, pile30, ana-banana и 1 друга личност им се допаѓа ова.