Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Sofia777

Sofia777 Истакнат член

Здраво на сите ми треба совет од некое слично искуство како моето, синчето има 2 месеци се си е ОК, но навечер кога го цицам многу трга и се закашлува, веднаш го исправам и ќе го потапкам по грбчето, но некогаш толку се закашлува што веќе имам страв да го цицам и не знам веќе како да постапам цело време сум под стрес и сега како ближи време за цицање ќе се разбуди јас умирам од страв. Ве молам ако имате некој совет како полесно да се справувам со овој проблем да ми пишете.
    Благодарам однапред

mal.ecka likes this.
  2. pile30

pile30 Популарен член

И ние сме 2 месеци и десната града ми е поголема од другата и таа има повеќе каналчиња отворено и кога ќе ми се полни (ако не цицал 3-4ч.) Кога ќе почне да влече од таа града се задавува исто и јас го подигнувам ждригнува и нонстоп вади стави правиме а со левата града ќе фати цица и ужива и заспива по некогаш...и мене ме интересира зашто е така дали му доага поголем млаз а нема толкав капацитет да подголтне незнам еве поискусните мајки нека кажат

Sofia777 and mal.ecka like this.
  3. Leo_29

Leo_29 Популарен член

И моево се дави, брза, лакомо е, голта на секое. Косо држи го и ти наведни се наназад да не му оди голем млаз дирекно во грло. Баш пред некој ден некој го спомна ова, можеш да побараш во тема доење.

Sofia777, pile30 and mal.ecka like this.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Одмолзи се малку пред да му дадеш да цица, да не му надоаѓа наеднаш голем млаз на почетокот. Исто советот од погоре примени го, малку навалена наназад, а бебето врз тебе легнато да цица.

Sofia777, pile30 and Lolipop23 like this.
  5. kristii

kristii Популарен член

На колку месеци почнаа вашите малечки да ги држат играчките во раце,да се вртат низ кревет и да ја држат главата кога се легнати на меше

6. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

mene sabajlevo mi kazaa bebevo dobilo infekcija nekoja i treba da prima infuzija so antibiotik , deka ja dobilo od mene no imav skroz uredna bremenost so site brisevi komplet napraveni .. iskustva???

7. danichap

danichap Moderator Staff Member

Најпрво честитки за мажето.
    Искуство немам, само што сум читала и за опцијата бебето таму да фати бактерија па им викале на мајките дека е добиено при пораѓај, од нив...

mssuniquee and kukla21 like this.
  8. sofi2107

sofi2107 Популарен член

На Гак се породи?
    Ако да, не се плаши ќе се среди ништо страшно. Очигледно имаат некоја бактерија и се вадат на тоа дека е од мајката фатено. Ова ти го кажувам од лично искуство зашто истото ми се деси ( башка царски породена бев што е невозможно ) со беспрекорна бременост следена од 4 гинеколози ( поради ИВФ ) што значи имав испитувања еден тон. Од 57родилки над 40 ни беше кажано демек од нас инфекција фатиле бебињата. После тоа еве до ден денес се десило на неколку исто блиски мои. Ќе помине не се плаши све ќе е супер. Кога ќе ве пуштат ќе биде чисто без никаква инфекција.

stevemila, mssuniquee and mal.ecka like this.
  9. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Денес бевме на контрола после еден месец од раѓање. Девојката се поправила 850гр :inlove:, сега е 3250. Докторката рече дека е во ред, убаво си напредува. Се надевам дека ќе продолжиме вака.

pile30, Melinda85, stevemila and 5 others like this.
  10. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Lele me poludea uste mi vikaat pa dobro stabilno e nema problemi so disenje ;( puknav od placenje cel den . Za kolku dena ve pustila? Mi vikaat minimum 5 dena .. Baska sto tuka fativ virus i so temperatura sum pod antibiotik puknav uste ova mi falese:(:(

EuHenIa likes this.
  11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Да не ти надоаѓа млеко од тоа исто ложе температура да качиш. Масирај ги градите и под туш со потопла вода остај нека тече над нив. Мене така ми се деси качив 2риот ден тт и као чекај да те боцнеме вирус е. Среќа до мене цимерката искусна со 2ро дете па ми кажа никако да примам антибиотици туку да си ги пипнам градите. Кога градите жежат и болат. Под туш бев по неколку пати во денот и ги масирав. Ми донесоа пумпица за одмолзување зашто бебе небеше со мене и со пумпицата бев најдобар другар на 2ч се одмолзував з да одржам лактација и да не фатам маститис. Ми спадна одма тт. Да не ти е и тебе истово? Провери.
    А за ова џабе ќе се објаснуваш ти кажувам од искуство. Луѓе им викнавме, директорка дојде, хаос направија мажми и другарите и џабе неможеш да се дообјасниш. Чувај нерви и мисли позитивно колку и да ти е тешко. Знам како ти е го поминав тоа. Гледав да не се стресувам за да не си нпрвам стрес и да изгубам млеко. Се надевам идеш дв пати во денот според првилата за да го гледаш. Црп ќе го следат и ќе видиш дека викендов веќе ќе сте дома.
    Знам како ти е,но верувај ми дека со стресот ќе си наштетиш на млекцето. Ќе помине ова за некој ден колку и да ти е тешко, од искуство ти кажувам само биди смирена и со убава мисла. Зашто стресот го осеќа и бебе кога идеш таму и го галиш. Мада мислам дека може и да го остават кај тебе па да го зимаат кога треба терапија да се даде. Ако е кај тебе почни да го ставаш на града и дој го почесто нека спие на града така е зборот. Со самото мајчино млеко кое е полно со антитела, антивирусно, антиалергено и анти анти....ќе се среди све верувај.
    Ти честитам мајчинство, да ти е живо и здраво бебулето и не се секирј викендов ќе се гушкате.

12. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Млеко имаш? Температура јас качив кога почна млеко да ми надоаѓа. Ако нрмаш други симптоми освен тт најверојатно од млекото ти е.

13. bella12

bella12 Популарен член

Ние сме 4+ од пред некоја недела почна да ги држи во раце и да ја држи подигнато убаво главата кога лежи на меше, а за превртување само од грпче на меше знае.

ana-banana likes this.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Океј ти беше водата кога пукна водењакот? Да не какнало малку во водата (зашто знам и тебе надносено ти беше).. и да не се напило.. Мојава се напи од таква заматена вода и поради тоа имаше инфекција, на антибиотик беше 5 дена во болница преку инфузија и уште неколку дена дома пиеше антибиотик. Ке се среди мајче, боље да е на антибиотик, брзо ке се опорави и ке си одите домче :hug:

ana-banana and mssuniquee like this.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

зошто ти даваат антибиотик за вирус?

thatnorma, Troi, mariz and 1 other person like this.
  16. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Neznam jako nastinav prvo grlo strasno kaslanje i glavobolka, sabajleto da se porodam prvo mi stavija provokacija u megjuvreme dobiv silna temperatura stvarno veke ne se ni sekjavam kako izdrzav tolkuu
    lekovi infuzii.. bitno pomina .. mnogu sum slabokrvna i denes mi stavija antibiotik utre pak rekoa off veke aman

17. stevemila

stevemila Форумски идол

Cestitki mila.Da e zivo i zdravo bebusceto.Ne se sekiraj ke pomine.Ova infekcii,bakterii po bolnicite stramota veke.Mojata imase na papoceto eserihija koli.Zakacena tamu.Maticnata mi kaza deka od Sk se pocesto doagaat bebinja so taa bakterija.Ke bide dobro ne se sekiraj

ana-banana and mssuniquee like this.
  18. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

@mariz а ова е почест случај ако е надносено? Бидејќи знам еден случај со предвремено родено бебе и истото го кажаа докторите, дека се искакало и се напило од таа вода па примаше антибиотици. Или нема врска со неделата кога е родено? :wasntme:

19. mariz

mariz Форумски идол

Па нема врска, но почесто е кај надносени мислам.. Инаку бебето кака од некој стрес кој го доживува во стомакот, а најчесто кај надносени бидејки не му е веќе угодно во меше. И првото ми е надносено, но чиста беше водата.. Мекониумот го исфрлаат инаку по раѓањето, тоа е таа темна зелено/црна кака.. може малку да пушти (но и од малку да се напие не е убаво), но може и скроз да се искака (како во мојот случај), па беше и на дупла доза антибиотик и на поддршка кислород само два дена..

*Ench@nted* likes this.
  20. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Ако си слабокрвна, низок хемоглобин (под 90), побарај да ти стават една или две единици крв. Ич не чекај! Види на картонот.;)

mssuniquee and mal.ecka like this.