preeska dojde pedijatarot rece od belo pranje sto sum imala ja dobil infekcijata no nisto strasno za nekolku dena ke si ideme doma inace sve e super od utre pocnuvam da go dojam i taka
Мамички како го научивте вашето бебе да се вози во количка? Мојот син има 3 ипол мсеци и до сега немавме количка па не шетавме надвор. Сега добивме количка и пробавме да се шетаме. Времето беше убаво, се наоблековме добро и се шетавме цели 10 мин и потоа почна да си плаче. Утредента пак исто. Нз како да го научам да сака да се вози...мн ми е мака нон стоп сме дома....
Малку е голем за прв пат во количка да се вози. Ново му е необично. Рачунај помалку гледа што се случува наоколу отколку кога е во рака. Веројатно затоа плаче. Со тек на време може да се научи. Ако не кога ќе ви дозволат да потседнува ќе може повеќе да гледа па ќе сака да се вози. Во меѓувреме можете да се шетате во кенгур.
Никако не го научив, сам се научи. Гледај да биде одморен и не нервозен кога го спушташ, пушти му и некоја музичка играчка и спушти го кровчето за да си разгледува и на секое закенкување не го кревај
Од 3 месеци ако има добра контрола на главчето може да биде свртен нанапред. Затоа го спомав како опција.
@pile30 @Annath @Leo_29 Благодарам многу за советите два вечери е добар без закашлување. Поздрав и се најубаво
Моето уште не, се врти малку на страна, напнува за да се сврти, ама скроз сеуште не. Кај да е очекувам. 5 и пол месеци е.
Уффф добро е ме опушти загрижена бев оти не се врти, а Ева е месец и пол помала од твојата девојка. Бог да чува сум за два месеци можи ќе ми текне и азбуката да ми ја кажи
Хахахах ти мош сакаш и да почне да оде. Чекај има време. Пред неколку дена кога ја фаќав за раце се дигаше со газот а сега почна со главата. На страна се врте, ама на меше уште не. Исто и кога ја ставам на меше не може да се сврте на грб. Не се сите деца исти. Битно е само да не се присилуваат, тие самите ќе си покажат кога ќе бидат спремни за се.
После 3ти ако убаво држи главче може да се стави обратно свртено. Ако не си сигурна консултирај го педијатарот. Од 4ти месец ќе може и на првото ниво од количката (поткренато да го возиш), па би требало да сака. Имаш опција транспортерчето да го закачиш на количката?
Мојата е 7 месеци па уште не знае. Се врти до пола ама не знае да падни на стомаче. Си се враќа на грпчето пак. Со моја помош можи. Инаку си седи самостојно стабилна е ама ете да се сврти не знае.
Си ја седнувала пред да почне да се врти, затоа не знае да се врти. Самостојно седење не се смета потпрено на перници или слична подлога, туку баш самостојно без никаква потпора и држење. Фазите во развојот на моториката си имаат редослед, не е наше да ги прескокнуваме. Остави ја на земја, да почне да се врти, за да почне повеќе да се движи.
Ја оставам цело време е на земја се врти до пола ќе се навали скрос ама последниот чекор да се сврти скрос да легни на стомаче не можи. Ако се држи за мене за раче се врти ама сама не можи.
Јас и ставам играчки во висина на главата, малку оддлечени за да ги земе, на тој начин мислам дека ќе научи да се врте и на страна повеќе и на меше.