Мајки како да и го исчистам носето? Хрчи има мрсулчиња, а за жива глава не дава да и ги шмукнам со пумпата (имам обична рачна, не од онаа што се шмука со уста). Плаче, тажна е и нерасположена
@fana Ист проблем, не дава со вакуум јас денес со многу меко марамче го свиткав како спирала и во иста насока еден круг во носето се исчисти, кивна после зошто можи го скокоткаше, ама битно се излезе од внатре
Мене од Швајцарија ми е поклон и ич незнам цена. Ама навистина е мислам најдобриот кенгур за новороденче и бебе. Чим и Бијонсе го има значи е најдобар . Ние максимално го искористивме од 3недели кога беше. Најубаво во него спиеше и така шетавме со сати секаде. И лесна опција е и за доење да го наместиш бебе. Само кога натежна синко над 7-8кг искрено ми беше веќе тешко да го носам во кенгурот сепак сум ситна. Да си уживате во кенгурот и да си шеткате со мерак
I nie go imame Sinomarin.od ampulite.Kapnuvaj i dva tri pati dnevno po edna kapka.Ili praj inhalacija.Nemam inhalator no zatoa vo edno tengere staviv vrela voda,i edna lazicka mast za bebinja Mucoplant.Da dise od toa i se ke istece od noseto.Samo toa ni pomogna.Vlecenjeto so usta mislam uste poveke mrsuli ni napravi,kraj nemase.Maz mi me napna da kupime inhalator.Ke frlam pari i ke trupam doma posle trakatancii.Prakticna zena
Јас сеа за второ ќе го чувам Ај ќе ги темпираме заедно вториве па ќе се дружиме на прегледите во Њуборн Бакни ја љубовта најубава од нас
Од маста во водата да ставам? Оф бре како не пишав порано,нема дежурна аптека требало во брза помош да се оди па тие да им јават на "дежурната" аптека да отвори
Od masta srcka.Ona ke se rastopi i pusta preubav miris.Ti pisuva na samoto kutivce deka e za inhalacija.Nemorasskroz nad tengereto dovolno e da e samo blisku.Cela soba ke vi mirisa na ubavo
Ke kupite mast utre, vecer stavi i seckan kromid do glavceto, se ke otpisi. Inaku i jas mnogu cesto stavam vo tendzere so vrela voda po 1 lazicka mukoplankt vo spalnata i e super inhalacija.
И ние имаме бејби бјорн и сме 3+ но не сака да седи свртен со главчето накај мене...дали може да го ставам со главче нанапред или мал е? А инаку има одлично држење на главчетп уште од раѓањето...
Ортопед не ви кажа толку долго да не седи мало кога е? @Ownage дур не ја држи само главата свртено накај тебе и 15 мин само.
Кукла незнам дали зависи и од кенгурот, во овој може да е и подолго. Е сега...не 4-5ч зашто реално греота е да виси толку. Тони истото го кажа зависи од кенгурот и да не е цел ден во него. Сепак кенгуров е адекватно и ортопедски приспособен на положбата на бебе и во него е како да го држиш во раце. И на самиот линк за кенгурот е за ова пишано. Јас горе-доле сигурно највеќе сум го носела 3ч кога сме шетале или сме биле на пазарување. Со паузи сум го вадела за доење и сл. https://www.babybjorn.com/when-is-it-safe-to-start-using-a-baby-carrier/ https://babycarriersaustralia.net.au/faq/faq-babybjorn/#1490270743683-34788627-5d30 Искрено све зависи и од бебето. Треба да не му се клати главчето т.е. да не паѓа. Внимавај мн на тоа. Мада самиот кенгур горниот дел можеш да го подесиш да му го држи главчето, а напред кај лицето тоа спушти го ( свиткај го ) за да му е лицето отворено.Синко кога ја држеше веќе главата цврсто го имав свртено нанапред. Ако не се лажам беше 3ипол месеци. Сепак види и со ортопедот.
Не е поврзано со брендот на кенгур, туку со растот и развојот. Кога држи глава, може колку сака. Мене секако језиви ми се и не планирам да ја носам. Мм изрази желба, ама кога чу на ортопед се откажа до момент дур не може да ја носи неограничено.
Јас од шубе сепак рацете ги имав под газето негово, незнам зашто ми беше некако неубаво мислејќи да не нему е згодно или да не падне. Мада мослам дека најубаво му беше така па ни грчеви не осети и многу убаво спиеше во него. Инаку да поврзано е и со брендот на кенгурот,овој е наменет за буквално и од болница да го изнесеш во него. Положбата на бебе во него е приспособена и самиот е ортопедски. Не е како кај другите кенгури да виси бебе и цела тежина да е на колкови. Ако имаш можност некој близок да го има земете пробајте го. Мислам и во Грчка во Солун го има. И нема разлика од временски колку ќе седи во него пред и по држење самостојно на главчето. Незнам зашто ти кажале 15мин бидрјќи нема никаква логика. Дур го закопчав и наместив и дур дојде лифт и излезам од зграда и стигнам до парков ми е 15мин само. Во кенгур ги носат подолго, самото бебе ќе покаже кога му е нелагодно во кенгур. Верувај на бебе му е најубаво во кенгур и со самата близина на гради што е кај мама спие поубаво и се осеќа заштитено, ем мама може убаво да прошета и во исто време да се гушкаат. Мене ми е криво што не го искористив подолго, негде пред 5ти месец веќе не го ставав. Едит: Еве мила во моментов ова го најдов и сепак најбитна е положбата на бебе ( газе/колкови ). Незнам за други кенгури, но овој за кој збориме погоре во постовите ја има баш онаа правилна положба и помага за колковите на бебе и затоа се препорачува од 0+ и да е подолго нема проблем. https://www.mamanatural.com/babywearing/
И за овој кенгур препораката е нанапред детето да се носи по навршување на 5 месеци кога се јаки вратните муслули (прв линк). Вика исто кај мали бебиња да не се носат многу заради оптоварување на рбетот. Не пишува ограничување, ама сепак 3ч не се малку за мало бебе.
Да да многу јасно. Сепак самото си покажува кога му е налагодно. Мојот ќе почнеше да мрда и да кенка и го вадев одма. Сепак не е ок ни 3ч без пауза да е во него. Исто како ни во транспортер. Али за до натака/навака ептен завршува работа. Да ради претпазливи мерки е стаено да е после 5+ зшто имало многу лоши случки кога мајќи ги ставале порано и пр нагло клекнала, се сопнала, се сецнала во брзање итн зашто го нема оној заден дел кој е повисок и позатегнат. Кога ја држи веќе цврсто главата може нанапред ( јас од 3+ го имав нанапред ). Ама кукла сепак зависи и од самото бебе. Еве мојов беше 8ипол кила на 5мес и таман работа во кенгур да го стаев. Ем ми тежеше, ем неговата тежина не беше за кенгурот кој го стегаше и цела тежина му беше насочена на колкови. Да не се занемари и фактот дека некој бебиња се со многу поцврста и појака мускулатура уште на 3+. Зависи многу од самото бебе. Чиста компарација е...некој бебиња и на 9+ неможат самостојно да седат и тек почнуваат со вртење од стомак на грб и обратно, за разлика од некој кој уште на 5+ го прават тоа. Ова Тони го објаснуваше подетално и стручно. И самиот кажува дека неможе ни на своја рака во кенгур да се стави, нит на положба полуседната па ни седната. Дека све зависи од прегледот и бебето. Мојив беше и еве сеуште е како супер лепак за мене и само да е со мене, многу ми заврши работа кенгурот и низ дома. И да зготвам и да потсредам можев.
Сепак препораките се горе-доле исти. Секој за себе одлучува, ама не би игнорирала совет од лекар, па и производител. Производителите се советуваат советуваат со педијатри/ортопеди. Пишува и на линкот кој го постираше.
Да да така е. Неможе без консултација на ортопед. Ние бевме на 10дена на ортопед и може да кажам буквално за секоја нејаснотии идев кај Тони на консултација ( во комшии ми е ) и ден денес се консултирам со него за она што не ми е јасно. Не се ослонувам на форум и на гугле ( може како совет да ) ,но без консултација не применувам ништо. Ете го пу пу да не го подречам супер си е и еве од 9ипол мес си стои сам со придржување минимално. Затоа и нагласив дека јас од тогаш и тогаш го носев и по колку време, со консултација на ортопед. За да не некоја од членките од погоре се наслони кон мое искуство. Сепак све зависи од бебе и од ортопед што ќе каже.
Кога ја носев малата на ортопед на 2м ни кажа во кенгур свртена кон нас да биде, истото го кажа и кога бевме на 4м кога убаво си ја држеше главата. Така било најдобро за колковите.
Јас зедов маст мукоплант за инхалација ама на пакувањето пишува дека за мачкање можи кај деца над 4 години, а за инхалација за деца над 6 години. И сега?