Леле и ние сме уште без заби а лом се направивме. Се могуче се става у уста ... Дури гледам кај едново бебе почнеле како афти или пак со нешто си го изгребало квалитетно јазичето Они од старт си беа ќенкави, ама сега крај не им се фаќа- Сакаат во раце, после 5 мин не сакаат; Сакаат во количка, па не сакаат; еден ден јадеме, другиот не - аман. Нас ни килибарно герданче ни помага нит ништо.
и ние сме такви крајот неможам да му го фатам на синко, еххе и јас забележав дека еден ден јаде многу нависитна на секој саат, ама пак затоа наредниот не јаде ич и нас од многу што се лигавеше ни се направи како лишај некој на вратчето па на лекар ни дадоа пантексол, го мачкав и ете му поминува
Од ден на ден сме се покенкави и веќе збеснав. Луѓе ова не е нормално! Ни килибарно герданче, ни Дентинокс, ни бело вино, ни ладни глодалки- НИШТО! Само ќенкаат и ни јадат ни спијат! Оф а што е најтрагично непцата се набабрени, но никаде ни малку не грепка - значи ова ќе биде долг процес.
Zdravo feminki veke panika me faka Mila ima skoro 6 meseci i mnogu slabo jade znaci mleko si pie super na 3 saati po 150 ml no kasi ne saka ke proba 2,3 lazicinja i zatvara usta nejke da proba duri pocnuva da place koga ligavce ke i stavam prvo i davav Hipp kasicki so molenje pa zemav doma i pravam vareni, svezi nikako ne saka da jade koga ke ja vide lazickata odma pocnuva da mava uspevam nekako so lazenje da i dadam do 6,7 lazicki bebeski i toa 1 na den da se izlaze no poveke nema sansa kazete mi kako da ja nateram da jade da ja ostavam li den dva bez kasicki pa posle da i dadam ve molam za pomos posovetuvajte me kako da ja nateram da jade inaceima 7 ipol kila rodena e 3060 znaci super napreduva mnoguu e aktivna pocnavme i da lazime nanazad poveke vesela e gomceto ne i e zeleno ama za jadenje maka dali ova dete ke projade se plasam i davam po 2 pati na den vo 9 sabajle i nakaj 6 porucek ve molam za sovet da pocnam sekerce i sol da i stavam po malce of
Ќе пројаде. И треба време да се навикне на новите вкусови, шеќер и сол не ставај, нема потреба. Нуди ја почесто, ама не форсирај, ќе се среди.
Мајки ние сме веќе 11 месеци и уште не ја преспиваме вечерта. Бебуш мој се буди по двапати навечер, ќе се напие малку млеко и продолжува. Е сега сакам да ве прашам колку треба да спие на оваа возраст. Знам дека секое дете си е само за себе и нема правила ама се ми се чини моево ич не спие . Значи преку ден спие само по еднаш, во просек по сат и пол, некогаш саат, некогаш два. Потоа си играме до 22 30, некогаш 11, имам пробано се, никако несака порано да заспие, а се гледа дека е уморно. Е наутро спие до 7. Плус не заборавајте се буди сеуште. Тамам сме или да инсистриам на уште едно преспиивање преку ден?
До 10 месеци мали мој преспиваше по 3 пати на ден. Сега веќе му кратам т.е си крати едно спиење и имаме спиење од 9 до 10“30 или 11 па играње и кај 14“, 14“30 заспива ко кај 16 и се заспиваме 19ч. Не се буди, освек накај 6 наутро кога му давам млеко и продолжува со спиење до 7„30. Пробај убаво да го нараниш со жина каша од прилика 30мин пред спиење, искапи го, толо облечи го, млекце(пробај да наголемуваш мл ако ги пие) и можеби ќе почне да си ја преспива цела ноќ. Сега син ми е 11 месеци и 2 недели и баш синоќа почна немирно да спие и му ставив покрај јорганчето екста ќебенце и си продолжи да спие. Пробај и кажи ни како бидна.
Син ми синоќа не спиеше цела ноќ, се будеше на секој 15-20 мин. и плачеше, беше и жешок, температура не му мерев затоа што час имаше час немаше, сабајле исто така кенкаше нон стоп и бевме на лекар, го прегледаа ееедвај, значи прв пат во живот да плаче толку многу златото на мама не се сопираше од плачење и установија дека има црвено грлце и увцето едното му било црвено внатре па ни дадоа антибиотик и сируп за температурата. Спиеше на пладне еден саат, псоле беше повесел така, си играше и после некое време пак го фати она кенкањето и не заинтересираност за ништо. Температурата му беше симната па сега пак малку како да има офф лелее срце ми се кине, ми се плаче на цел глас, да го гледам како плаче сирото и не сака ништо ни да јаде, ни да пие, ни да си игра
калиас потполно те разбирам како тие, синко мој од петокот е таков, од нигде никаде, нокта кога му давав млекце носето му беше затнато, за др ден едвај дишеше, бевме на лекар ни дадоа само назогал капки со герамицин, ми крена температура, носето на секој 2мин му го чистев, па мораше да одиме на аспирација 2 пати и носето партал му го направивме ни јадеше ни пиеше 2-3 дена... а и плус 3 запчиња му излегуваат, па се му се собра ама јас сама си купив витамин ц, му ставав синомарин капки, а има и една купка од мукоплант мн ни помогна, па машала сега е подобро нависитна се поминува, ама сепак стравот и нервозата по големи а и јас верувај плачев со него и тоа кога плачеше
Јас воопшто не користев нит дубак нит џампер. Со 9 и пол месеци бевме на одмор кај моите и го ставив во дубалче ама малецко му беше некако. Пробавме џампер за ќеиф ама не бре, на земи да е сам и да се качува по столот за хранење и малата маса му е најголема радост па така и го оставам под надзор секако. А инаку мислам од 8 месеци дека беше не држи ме за збор.
значи сите сме катастрофа со носињата,мојава има секрет у носе и тоа пуно ама некако аспираторот некогаш ми ги вади некад не,како заглавени у грлото да и стојат,многу ме нервира така што фрчи со носот,по цел ден само капки се стават и се Чистиме веќЕ детево се истрауматизира
Нас квалитетно ни се собра. Прво носето ни беше затнато, па ни солзеа очињата па температура и на крај да не фати и стомачниот вирус. 2 недели асално не исцеди.... Совет мој доколку- не дај Боже- ве фати стомачниот вирус- Емасан К чепчиња против повраќање, Хумана ХН9 млеко, Ентерофурил сирупче и електролити или ОРС на Хип или Хумана.Ние првата недела се исцедивме зошто докторката која ја заменуваше матичната не шуткаше и после матичната одма не оправи. Плус изгореа 5 дена од Т не ја спуштаа никако... Е сега имаме проблем 2 недели не им дадов ништо за јадење сега почнав по малку банана, морков варен, компир и не сакаат да јадат- можно е да се одвикнаа
Таман ќе придружев на темава ама гледам стивнала.... Мајкичкиве си ги пораснаа бебушките... Ќе си ја чекам мојата тајфа изгледа... Ме интересираше од кога почнаа да ги седнувате бебушките и да употребувате дубак? Ние утре правиме 6 м.,а веќе една недела го ставам во дубак ( ми се собира 30 мин дневно) Набрзинка ако имам да завршам некоја работа да не ми падне Друго...дали веќе смее да седи? Не стабилен се клати а ако го легнам вришти и станува сам а ми е страв да не е мал за овие раб???
Тука ти е тајфата бе Ние бевме на контрола за колкчината точно на 6 месеци и ми рече можи со седнување, а за дубак препорачувале дури од 8,9 месеци. Е сега и мојов не е стабилен значит за да седи сам или од агол од 90 степени значит го ставам полу седнат сега за сега, а матицната ми рече да правиме стомачни вежби онака легни стани за да му се зацврстат стомачните за да биде стабилен, па почнавме и така.
Ve molam za odgovor eve veke mesec dena 2 pati nastinuvame kacuvame i temperatura do 38 eve denes pak 37.2 bevme napravivme 2 pati krvna slika brisevi se e super inaku imame simtomi za zabcinja 1 dole grepka ama ne e iskoceno se grize se ligavi slabo jade doktorkata ni vika najverojatno od zabite e kolku ova moze da trae izbivanjeto na prvoto zabce e bas ne iznamaci zosto drugo ne bi mozelo da bide site ispituvanja se super dali ste imale vakvi maki i za kolku vreme ke iskoci kolku trae ova
saseiefi мило,јас со првото детенце овој проблем го имав од 1-2 години,се надевам кај вас нема да трае толку долго Само првите две забчиња доле лесно ги извади ,а следните страв и ужас( на 8 ипол месеци) Пиштење,температури,носе растечено,касање.. повраќање,пролив се и сешто Еве и малечково утре прави 6 месеци,понапредно е Цело време е настинат,( последниве 3 недели) нервозен, почна да гриза и да се лигави Еве два дена не јаде, немирно спие и вчера поврати,си викам "журката" почнува Сега ќе се спои со вакциниве,налет
I jas to plus se nerviram se spojuva so revakcina na ditaper treba na 14 ama ako e vakva nema sansi dur ne se opravi nema revakcina kutri oni se macat dusii eve ja uste e cel den so temp 37 so 4 a so taa temp nema sto da se preseme nisto ne smeam da i dadam
Здраво мамички Ние наполнивме 8 месеци и 1 недела. Јадеме скоро се, секакви кашичиња, сирење, урда, кашкавал, сокче пиеме, водичка, чај, јадеме и смоки, крем бананчиња, кроасани, овошни јогурти итн. Сега ќе почнам и со давање на месо, но најважно уште цицаме го седнувам од 5 ипол месеци, а во дубак од 6 месеци, го водам и се е добро сега за сега, како и сите така и ние имаме проблеми со носето. Јас користам носал солен раствор, со пумпица го чистиме носето, му давам парацетамол по 3 пати на ден и пиеме чајче. Имаме 4 забчиња, 2 доле, 2 горе (горните ги видовме денес ) немаме никаков проблем при излегување на забчињата. Сакаме да седиме многу надвор и мака ќе мачиме цела зима Ви посакувам пријатна вечер и добар сон на малите бебушчиња. Поздрав
Дали знаете природен или било каков лек за ларингит кај 6 мес бебе? Вчера бевме на лекар , кашла со нагон на повраќање и малку засипнато...докторката се сомнева на ларингит, ми рече ако се влоши состојбата или дојде до гушење на инекции да го носам Друго ништо не ми даде,за два дена да и го однесам Еве денес состојбата е иста, му се подзатнува носето, во пелената( какушката) имаше шлаем , почна да крчи кај носето и се лигави Многу се нервирам,утре ќе го носам пак,се надевам нема да се влоши состојбата да дојде до инекции Само плаче сонце, многу ми е тешко незнам како да му помогнам...