Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    988
    Допаѓања:
    3.883
    Моето ги извади горе сите наеднаш, жлебинката беше распукана на сите, прво ѕирнаа двојките, не знам дали имаше 2-3 дена и кецовите :)

А јас да прашам, кога излегуваат 3ки и 4ки? Знам после година, ама можно ли е порано?

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    6+ Сме, многу малку е спиена посленидниве денови. Сега се враќам од вакцина, и заспа во кола. Се надевам денес ќе надокнади со спиењево, греотица е, плус вакцинирана

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.294
    Накај мене свртена 7 месеци. Сега ја вртам обратно и несака плаче. Па јас одам пред количка а ќерка ми ја турка или обратно за да се навикне. Но сепак не сме сега многу по количките дека е зима. Се надевам од март натаму дека ќе седи обратно.

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Мајки кажувате дали имате исксутво на беба за некој ден 6 месеци, едното оче од вчера и солзи ,малку е црвенко и сабајлево имаше мало гурелче. Ако одам кај педијатарот понеделнички за око у пм сигурно ќе ме отера . Се јавив ама зафатен бил ми рече сестрата хаос биле со болни дечиња.

5. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.100

Доколку те отера во пм тогаш треба да си ја смениш педијатарката ..

На Naatashka123, Katerina94, LivingGlam и 5 други им се допаѓа ова.
  6. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    3 имам сменато.. од Охрид сум. Сите што се од тука знаат. Ако некој знае добар педијатар а да не е од Струга нека ми пише. Катастрофа е тука. Се оди на контролен преглед секој месец и бебе само ако крене температура над 38. Инаку уште од врата викаат што го носиш. Ова ми е искуство со поголемиот син.

На no name5 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.316
    Допаѓања:
    33.657
    Па речи им дека ти е досадно дома, затоа го носиш, да ги видиш како се. |(
    Не ми се верува, зошто се носи бебе на педијатар?! :^)
    Оди во плодност, нека го прегледаат таму. (не знам дали во ох имате приватни педијатри, ако има, одете таму).

На Naatashka123, marija99992, Dee*Tee и 4 други им се допаѓа ова.
  8. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.294
    A zosto da ne e od Struga?
    Jas kolku sto znam detskoto odelenie vo Struga e edno od najdobrite vo drzavava.
    Pa tamu ima i 3 pedijatri od Ohrid. Doktor Nade, Vlatko i Gjorgi.

9. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Па неможам на секое во струга да одам , затоа. А иначе би пошла пре таму него охрид.

10. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Мoетo имаше ставав тoбрекс се среди.
    Пo една недела пак се пojави црвенo и жoлт секрет.
    Пoчнав да чистам 3 пати сo стерилна газа и физиoлoшки, се среди oкцетo за 3 дена.
    Кoга ќе чистиш чисти ги двете сo различни гази.

На NewMama му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.128
    Кај д-р Ранко го носам моето, и мене ми е матичен. Не е педијатар, но и бебиња има кај него. Секогаш е многу гужва, но бебињата обично не чекаат многу. Супер е докторот, внимателен.
    И јас многу барав педијатар. Го однесов еднаш кај Колеви, 8 дена имаше малото, и не сакам ни да се потсеќам колку беше безобразна и ненормална жената.

На NewMama и lovely91 им се допаѓа ова.
  12. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.356
    Допаѓања:
    3.630
    Колку време во текот на денот бебињата ви гледаат тв? Нас ни се пуштени песнички на тв и гледам 90% од времето да има некакви активности. И дали ви гледаат цртани додека јадат на пример? Од тоа никако неможеме да се одвикнеме :worried: иначе сме скоро 10,5м

13. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ic ne pustam, samo na gosti ako sme i da e pusteno pa moze da gleda.

На Мари_ja, Ava.84, dromka и 3 други им се допаѓа ова.
  14. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Песнички и пуштам на телефон ама телефонот тегнат на страна да не го гледа. Телевизорот работи ама ако се загледа и го гасам. Секако кога ќе пораснат ќе бидат пред екрани, нема потреба од толку мали. А за јадење се е изгаснато за да нема никакви дистракции и да се фокусира на јадењето.

На Ava.84, Luna91, dromka и 4 други им се допаѓа ова.
  15. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    На поголемото дете му пуштав редовно уште пред годината. И приметив дека малце заостанува со некој работи и од кога прочитав дека не е добро згасив скроз неколку месеци па се си дојде на место. (Ова важи само за моето дете сите различно се развиваат) Ама еве го ден денес на 2 год јади само со цртани. Ако не му пуштам два залаци и толку ќе биде. На малава воопшто не и пуштам 6 месеци има, ако некогаш фати со погледот ама ја тргам. Или пример ако ја преслекувам во дневна и е уклучен тв тие 2 минутки. Инаку не. За ова дете јадело не јадело нема цртани. Планирам од година и пол на така да и пуштам по малу. Немора да значи затоа што има контра примери на ова - но, гледањето прекумерно тв е поврзано со доцнењето на говорот. Па треба да си процениме сами дали детето е потегливо или треба да се "турка" . Секако во 21 век не е добро и да ги лишиме од технологија но се треба да биде умерено.

На Solen☀, Naatashka123, lovely91 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.808
    И ние сме 10.5месеци,не и пуштам цртани само песнички некогаш во позадина, али повеќе јас и пејам:Dтв е пуштен ама мн и не го примеќа, ако се загледа и го гасам. Од сам почеток ја хранам без тв, само со играчки на хранилка, сега веќе кога си јаде парчиња и без играчки дека и е интересно да си фаќа сама и да јаде. Има време за се, јас гледањето цртани го замислувам тогаш кога ќе седнеме заедно со неа да гледаме и таа ќе не испрашува за секој лик и се што се случува ,а до тој момент има уште многу:)

На MorskaSirena, Solen☀ и dromka им се допаѓа ова.
  17. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.677
    Допаѓања:
    5.514
    Можда глупаво прашање но навистина не знам кога уствари се мачка гелчето на непцата за запчиња? Ептен е нервозна сигурно ја мачи тоа,непцата и се веќе набабрени ,па да не треба да се мачка веќе гелче :?:

18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Na prst tvoj malce ke stais i ke i go zamasiras nepceto

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Мајки требаше да одиме на вакцина сабајле ама ми искрсна нешто па сакам покасно
    Да не знаете кога е пауза во Јане Сандански?

20. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.219
    Допаѓања:
    17.905
    Една мајка по групине праша, дали може да излезе прво второто запче, па првото:rofl:
    Може одеднаш. На буцо мој одеднаш му излегоа двете двојки и еден кец горе. Ене го се гледа и вториот кец.
    Во врска со цртаните. На големата и пуштав уште од 9 м. Беше слабокрвна и очајно пробував да зајаде со се. Со цртан само ќе лапнеше некоја лажичка. И не верувам дека постои дете што побрзо зазборело од неа. Имам видео каде што после првиот роденден брои до 10, само 7 испушти да го каже. Сериозно. Праќам видео во лп за тој што не верува:rofl:
    Сега син ми ќе полни 8 месеци и не е изложен на екрани. Пуштам песнички на телофин, ама не гледа екран. Така планирам да терам додека можам.
    Муабетов ми е дека не се толку страшни екраните(секако се што е претерано не е ок),само треба да се процени како му влијаат на детето.

Последна измена: 14 декември 2021
    На Oneo, ivance.., Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.