Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Фала ви за одговорите, ја приметувам кога ќе и пуштам цртани конкретно 2 што највише ги сака абе џабе и да и збориш и да ја викаш не трга поглед и ќе почне така да си се смее на нив :D а песнички кога ќе пуштам знае да загледа некоја да почне да плеска со рачињата да се радува ама одма се фаќа за нешто да игра и трга поглед.

Него кога ви проодеа? Се исправа на гарнитурата и оди по неа и баш сака да стои на нозе. Понекогаш ја држам за рачиња и одиме до соба,така и одвлекувам вниманио од тв:?:

2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Големата првите чекекорчиња ги направи на 11 м, ама почна да оди стабилно на роденденот:).

3. Luna91

Luna91 Популарен член

13/14 месеци. А претходно не покажуваше некаков интерес. Мислев никогаш нема да прооди. Не ни лазеше. Одеднаш преку ноќ се пушти.
    Немој да ја водиш за рачиња, односно паткаш. Можеш само полошо да направиш. Мој совет, ама ти си знаеш за твое дете. Нашиот ортопед е многу против водење за раце пред да прооди.

dromka and MorskaSirena like this.
  4. macka91

macka91 Форумски идол

На 10 ипол, исто така на гарнитура се движеше и сама се пушти. Сега е 11 ипол месеци и се барсме низ стан.

LucyLu, CareTee and MorskaSirena like this.
  5. Poppins

Poppins Популарен член

Кај мене е речиси 10ипол месеци , од 9м оде по кревет , крај комода , де на прсти де на цело стапало. Сега веќе постабилно гледам стое и оде кога се држе за нешто, и столче турка и оде , како проодувалка му служе (facepalm) А да се пушти да прооде не ми стое дека ќе биде за брзо :?: Ќерка ми на 11м + почна да пушта некое чекорче на роденденот точно прооде. Ама синко поеќе сака да си лазе засега и експресен е во тоа |(

Паткање никако , остави го сам. Ја ни ќерче не а држев да оде , ни па него имам намера , ќе прооде секако една ден.

Тв кај мене не ни гледа , некоа реклама може да му завлече вмимание 10тина секунди и толку , а сум се пробувала да пуштам цртан не дека не :rofl: ама засега позаинтересиран е да руше се од комода |( и од креветче сите алишта да ги ваде:bug:

Ava.84, MorskaSirena and CareTee like this.
  6. IChika

IChika Истакнат член

Давајте предлог за трет вечерен оброк што давате некоја идеја пошто стварно не знам веќе што да му давам. Од хип ноќните што се приготвуваат со вода ми се исфрла. Вие што давате?

7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Hipp biskviti cisti, oves/proso so jogurt/pavlaka...nesto od rucek ostanato ps dopolneto. Na pr ako e zelencuk cist plus zolcka/pavlaka...

IChika likes this.
  8. macka91

macka91 Форумски идол

Мафини, палачинки, уштипци, палента со урда и јогурт, зеленчук

LivingGlam, IChika and Poppins like this.
  9. Poppins

Poppins Популарен член

Проја , Мафини , Палачинки , Палента со зеленчук или со к.млеко. Гриз му варам со нешто плус. Пржено лепче , Тарана , Кори , Макарони. Ротирам од овие работи , зависи што ручал , и да не му е претешко.

Ava.84 and IChika like this.
  10. IChika

IChika Истакнат член

Оние лануго бебешки влакнецна кога ви попаѓаа. Син ми е веќе 8 ипол месеци од челото ич не му се паднати а на ушите има малце останато.

11. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

По колку вода ви пијат бебушките? Ние пред 2 недели почнавме до немлечна и обавезно на оброк нудам вода од отворена чашка за ракија, пошо шишиња и такви ствари не прифаќа. Ама пие максимум 3 голтки |( дали дека и е ново?

Едит: да напоменам 6+ е, до сега на ексклузивно доење и освен мајчино млеко и капки д3, пробиотик ништо нема(ше) пробано.

12. Oneo

Oneo Популарен член

Јас вода почнав да му давам од кај 5 месеци, педијатар ми препорача заради стомачен вирус, па да не дехидрира.
    На почеток исто по некоја капка.
    Откако почнавме со вкусови/дохрана вода пие многу. Цел ден да го оставам ќе си пие. Во мл не знам, оти си пие од обична стаклена чаша.

kostovaivana likes this.
  13. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Исто и ние.
    Воопшто не сака, а секако пробав.:^)

kostovaivana likes this.
  14. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Еи замисли, денес месо јадеше и испи пола чавче вода :party:

Naatashka123 likes this.
  15. Cherry79

Cherry79 Популарен член

Јас ја учев да пие вода од 6 месеци од чашка, со цевка и од шише обично (мали флаширани води). Кога го запозна вкусот на водата и купив шише со клунче од оние што не капат , но не го сакаше. Од следниот ден и го оставав со вода да си игра со него. За еден ден научи сама што треба да прави, оставете им ги флашичките ќе се изненадите што се можат да направат.

Oneo, lovely91, IRBBB and 3 others like this.
  16. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Probav taka ja jadese denes rackata od siseto mesto klunceto:D
    Ke vidime utre

Cherry79 likes this.
  17. no name5

no name5 Популарен член

Здраво, веке сме скоро 12 месеца сакам да преминам од аптамил на тетрапак, да ме упати некој дали е веке време или не, и кое е најдобро да се дава, на кој начин и како знам дека треба 2 вода спрема 1мелеко, колку време така треба да се дава..?

18. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Нас педијатарот ни рече аптамил до 2 год да давам

no name5 likes this.
  19. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

После година можеш да даваш кравјо, ама има одредена количина да не се надмине во текот на денот (мислам дека беше 250мл и тука влегуваат и млечни производи, но не ме земај за збор). Не треба да го разредуваш.

https://pedijatar.mk/mozhe-li-ednogodishno-dete-da-pie-kravjo-mleko/
    https://rastimozdravo.com/kravlje-mleko-za-bebe/
    Eве нешто набрзина што најдов. Е сега, секој дава различно. Гуглај си, советувај се со педијатар и ќе одлучиш. Само немој тетрапак. Има свежо Битолско, подобра опција ти е.

no name5 likes this.
  20. firequeenn

firequeenn Популарен член

Јас му дадов тетрапак недела дена по годината. Битолско кравјо со 2,8 масленост со мултивитамини. Не го разредував со вода,совет од педијатар. Уште од него тераме мада што сега ќе преминеме на поголема масленост од 3.5. Почнав со помала за да не му направи запек и да не му дојде тешко на стомачето наеднаш промена.
    Крвната слика проверена во четвртокот е добра.

no name5 likes this.