Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Sara4444

Sara4444 Активен член

Се зачлени на:
    13 мај 2021
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    66
    По аптекиве има гел-маст на природна база се има од неколку фирми. Се мачка тенок слој на градите на детето и на носето олеснато е дишењето и помага да се исфрли секретот. И прави и дневна хигиена со спрејче физиолошки раствор ќе и растече носе. Може ќе го исфрли

2. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.250
    Допаѓања:
    3.778
    Утре точно 10 месеци ќе прави. Каква журка ми приреди синојка.|(Од 9 саати сигурно 4 саати висеше на цицка, буквално на 20/30 мин се будеше, стави и цицка спие. Она секако ниту една вечер до сега ми ја нема преспано без најмалку 3 будења. Ама ова ноќеска не се издржуваше.:(

А немам срце да ја одбијам, секако слабо јаде храна и многу малку напредува последниве месеци. И само си чекам да почне да спие подобро, и си чекам, и си чекам…..

3. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.714
    Хербифит сируп за искашлување на природна база е од 0+. Мачкај на гради и грпче Експулмо (Павле). А за носот незнам ни јас веќе за мојава. Најдобри резултати диво оригано за бебиња и ацидосалус два пати дневно. За бактеријата обавезно антибиотик.

4. girl__20

girl__20 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    1.594
    Исти случај сме. Мојава 10 месеци и една недела, секоја вечер исто може 4-5 пати најмалку се буди секоја ноќ а некогаш и повеќе, дај и да цица за 2 минути заспана е само што ќе ја ставам на кревет ете ја повторно. Мислам дека е до скоков 7 :drunk:
    Можно е и кај вас да е од тоа.

Си помислив конечно дојде време и мое дете да почне малку да поспие без да сум во близина и ете 7 скок и цело спиење се поремети, денско, ноќно. Сите скокови се катастрофа кај мојава ама овој изгледа е најмногу:(:(

5. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.832
    Девојки здраво …
    Бебе е 8ипол месеци, значи овие денови готово немам нерви повеќе, плачи вришти и само МАМАААА. Нон стоп е на цицка на вечер а сакам во креветчето да спие. Невозможно е !!! Како да ја одучам да не виси на цицка ?

6. SLP

SLP Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2019
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    17
    Не си сама. И јас сакам да ја одучам да не виси на цицка. Веќе 5 6 месеци цело време е така, нерви немам ич, особено ноќе телото ми трпне од нервоза. Воопшто не уживам во доењето, искрено. Ако има некој совети нека пише. Истоштена сум...

На KittyCat:) му/ѝ се допаѓа ова.
  7. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    969
    Совет: да се помириш дека е така и да не се нервираш. Win-win ситуација. И кај нас е така. Читав што како да направам, чаре нема, или ја барем не најдов, и сега тераме така додека трае. Да се нервирав ќе беше многу полошо.

Не може да се постира како видео ама еве линк, изгледај го, може ќе ти подолесни дека не си сама:
    https://www.instagram.com/p/CW4P-9DIzqA/

Последна измена: 6 јануари 2022
    На marta993, kostovaivana, SLP и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Ако сакаш тоа да го направиш сеуште е рано. Околу година можеш да пробаш ама ќе се спремаш за неколку непросоани вечери. Јас синко го одучив околу година и 3 месеци од што морав бев бремена со второ.

На KittyCat:) му/ѝ се допаѓа ова.
  9. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.832
    Уживам во доењето не дека не, само сакам да ја одучам од висење за да научи да спие во креветчето. Скок поминавме, дали заб е во прашање или не знам, не јади како пред 1 недела заспива во 12 на вечер катастрофа сме

10. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    835
    Жени, бебуш 8+ последниве 5-6 дена се дере на цел глас, дури се закашлува од што се дере, го одра грлото. По цел ден се дешава ова освен ако не го занимаваме нешто и тоа му го одзема вниманието. Нема улога дали е во раце или не, и во раце се дере, оглувевме више. Во 6ти скок е и мислам дека вади заб, нервозно се чеша, све во уста, се лигави и ми одбива храна. Дали е можно дерењево да е поврзано со вадење заб, не знам кај терам више, се обидувам да имам трпение и полека му зборувам да не вика, поготово кога сме на гости ама некогаш стварно морам да избројам до 10 за да не му подвикнам и некогаш не успевам па ќе го искарам па ептен ми е криво ;(

11. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.714
    Пробај со Gengigel, ако се подсмири од забите е. Сигурно нешто го боли и му создава нервоза.

На i13dk му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Od skokot ti e,si go otkrile pak glasot i mojata isto vo toj skok a ne i e pogodeno vristenje opasno davase. Posle se podsmiri ama nauci deka a vikne site ripame pa ne podjebava sea malce interesno i e:D(mooning)

13. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    Оф леле истоо вчера тоа што го видов од неа никогаш не е била ваква во 6ти скок сме, вчера втората дремка беше со вриштење, плачење за ништооо буквално за ништо. Ја мачкав со гел да не е од забите ама ни тоа не беше, р'жи, се дере уши болат. Денес ќе видиме како ќе биде се надевам нема да го доживееме тоа од вчера:D

Едит: мајки помагајте кажете како да менувам памперс, да ја облекувам без вриштење? Памперс веќе е премија да сменам ми бега со гол газ низ собата и едвај ја фаќам да и го наместам, се умам да земам гаќички само незнам на која фирма се добри. Облекувањето исто така ни е со молење и плачење мислиш ја колам а не ја соблекувам;(

14. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Mene igracki mi pomagaat....glavna i e weledata za pelenska taa ja jade cela zabi e

На LucyLu му/ѝ се допаѓа ова.
  15. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Еве ме пак со добри вести. Цела ноќ преспана од 10 синоќа до 8 ипол сабајле.
    Онаа ноќ на 4ти према 5ти беше критична (мислам дека беше 3та ноќ по ред откако почнавме со одвикнување), стасав до степен да се откажам се разбуди 3 пати едвај ја успавме по пола саат нишкање беше и вриштење во меѓувреме. Ама си реков морам уште ден два, ако не биде ќе се откажам. И завчера изненадување, се разбуди само 2 пати, не се ни расони, само кенкаше во сон ја нишнав малку и за 2 минути заспа. Ноќеска само малку закенка околу 4 часот, ја нишнав повеќе од страв дека ќе се расони, ама мислам дека и без тоа ќе продолжеше. И во 8:30 стана без плачки, наспана и среќна. И дадов да цица, се нацица убаво, сега е уште посреќна, а мајка и е најсреќна за успешната мисија.

Еве поддршка за сите што сакате да ги одвикнете од ноќно цицање, само решителност и јаки живци и бидете спремни да не спиете 3-4 ноќи. Штом ми успеа со 2 деца, големи цицољупци, гарант ќе ви успее и вас.

На marta993, Doroti28, LucyLu и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Bas sinoka te mislev dur cicase bebe u nokta ama mojata bas cica, so goltanje ubavo so se,ne e da povlece nekolku pati i da zaspie.

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Кога читав статии на оваа тема пишуваше дека после 6 месеца бебе е спремно да ја преспива ноќта, а методот го одбира родителот. Може да е радикален, веднаш да се прекине, да се остави на чување на некој друг, на пример на баба, ама тој е потежок и за двете страни. Најдобро е прво да се намали должината на ноќниот подој на 2-5 минути, а после да се почне со одвикнување. Ако си јаде убаво преку ден не е гладна ноќе само е навика.

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    835
    Леле а ја мислев вриштењето во 4ти скок е страшно. :worried: а за заебавање да не ти се верува дека те врти едно прцле, мојов кога му викаш "не" за нешто, престанува демек и после 2 секунди те гледа у очи и пак пробува да направи што наумил (facepalm)

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    Абе мојава повеќе од 10секунди ништо не ја интересира, само да скока, да лази и да се исправа сака. Неколку дена да ме спасуваше и мене мустелата за пеленски ама од што ја гризежеше и стискаше изглеа ја дупна некаде и ја видов пола уста и беше намачкана со кремот и денес и ја дадов цуцлата си играше(цуцла не цица од 3ти месец) и со неа успеав да и го сменам пеленото, до кога ќе биде интересна она ќе видиме после тоа ќе бараме друго:D

20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.879
    Допаѓања:
    34.042
    Браво мајка:clap:.
    Што јас да правам што мојава несака нишкање?

На CareTee и lady.N им се допаѓа ова.