Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    422
    Мами на принцезата моја вчера на газето и излезе како бубуличе црвенко со бело врвче, а денес гледам уште две нови. Не е како пеленски осип туку баш како мали бубулички. Некој со вакво искуство и совет? Фала и убав ден

2. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Koga pocnavte so dohrana, osven vodicka, davavte li i nekakvo cajce? Kakvo?

3. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Хип Κомоρача го обожаваме :)

На Artemida81 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Мила јас сама го инхалиρам малиот и си седи му пеам песничκи му се смеам го заκачам цело вρеме,неκаκо ужива κога го инхалиρам убаво му е на душичето се смее само, боρби видиме додеκа ставам спρеј во носе вадам мρсулчиња со аспиρатоρот,тогаш се тρга мρда ми ги туρκа ρацете писκа,не ме остава ниκаκо ниту паκ нешто може да го залаже...

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    И ќерк ми до 6 месеци се смееше на инхалирање. Пред два месеци ми поткашлуваше ( тоа од плунка било ) ама јас паника и одма ја инхалирам. Помодре од плачење и дерење. :/

@joy1 како поминавте?

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.861
    Не беше лошо.Се чудеше што и правам и сама ја вадеше маската.Но ке бидам упорна.Едино така ке избегнеме антибиотици и лекари.

На TIGARCE86 и Nova им се допаѓа ова.
  7. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    majki da ve prasam oti jas ne sum bas zapoznaena,na bratucedka mi kerka ima godinka i 3 meseci i eve sega pocnuva da odi ama ednoto stapalo i e krivo,na vnatre i treba da zeme ortopedski kondurcinja i kaj se kupuvaat,se odi kaj ortoped pa toj gi poracuva ili kako??
    zal mi e taka da ja gledam.

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.861
    Обавезно прво консултација со ортопед.

9. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Треба обавезна контрола кај ортопед и тој ќе каже дали и какви обувки да се земат за малото.

10. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Денеска првпат морав да го оставам син ми да ми го чуваат. Беше само час и половина ама многу стресно за мене. Додека бев отсутна се јавив да прашам како се снаоѓаат со стрина, дали јадел, дали е добар...и добив одговор дека се убил плачејќи, не сакал да јаде, не сакал да шета, му се спиело, се обидувале да го смират...и на крај совет не се секирај дете е, нека поплаче. Најбрзо што можев се вратив дома и ни 10% не беше така. Си седеше мирен во количка се шеташе, кога ме виде се насмеа.
    Не е дека пречи што го оставив туку малку се претендира кон драма (таков е човекот за сѐ).
    Сега ми е непријатно што малку испаничив јас, а и се мислам за следен пат за опција за чување на детето.

11. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Сакаш да кажеш дека ,,стрината,, ја преувеличи работава демек малиот плаче по тебе:x? И со која цел? Немсто да ти олесни и малку успокои, она доплнително ти става грижа на совеста дека си го оставила друг да го чува. За следен пат барај поснаодлива личност на која ќе и го оставиш малиот.
    И да... колку поретко го оставаш толку потешко и за него и за тебе кога ќе бидете разделени. А ќе бидете разделени секако кога ќе одиш на работа, некаква прослава, и др. обрврски кои бебчо треба да ги пропушти.
    Мој совет, оставај го почесто ама на краток период... Тоа не значи дека си лоша мајка,туку жена која покрај чувањето бебе исто така оди на работа, на фризер, се дружи со други луѓе а не само со бебчо, не го запоставува сопругот итн. Денот е голем,24 часа се доволно време за да можеш да му се посветиш и на бебчо и на себе.

На Annath и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  12. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Стрината во ред е, маж ѝ ги преувеличи работите. Тој одговори на нејзиниот телефон и кога ја побарав да ја чујам добив одговор дека не може да се јави оти надвор го смирувала малиот. Инаку не сум од тој тип на жени кои одат по забави, фризери маникири, така да не ми значи тоа нешто...И целосно сум му посветена на детето. Дури и кога се работи за дружење. Тој многу сака луѓе и лесно се прилагодува, оди кај сите, само проблем е што нема на кого да го оставам на чување. За градинка додека не прозбори не размислувам.

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.678
    Допаѓања:
    37.656
    @zuto значи сите твои постови κаκа од мене напишани :) и тоа во сеκоја κатегоρија :)
    Едноставно не си ја погодила личноста на κоја си го оставила бебето и ноρмално е да се вознемиρиш,κажа деκа пρв пат го оставаш на чување. И јас(освен за поκρатκо вρеме) не сум го оставила без мене, и јас немам κој да ми го чува,мајκа ми ги чува дечињата на бρат ми,но и сама ми κажа деκа не би можела да се снајде,зашто синκо цуцла,шише,вода соκ не саκа :)а е дρужељубиво бебе,миρно,κаде ќе го остав нема да мρдне. И мене ми е оκ,моите ρаботи ги сρедувам κога мм е дома,доκолκу тρеба да излеземе заедно и бебчо си го носиме со нас. Е сега,ноќни излегувања сκρативме,за што воопшто не жалам,една година се ппсветувам целосно на него,зашто овие пеρиоди тρаат само сега.
    И супеρ фунκциониρаме,сите задоволни и сρеќни.

На Domakica и zuto им се допаѓа ова.
  14. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Ајде јас пак со прашања....
    Дали сметате дека е возможно од тврдата столица да ја боли мешето и затоа да не спие цврсто?
    Сите доктори сметаат дека не било возможно да има такви проблеми кога има запек.
    Значи пак нешто не е во ред со нас и пак не добивам конкретен одговор.
    Или со мене нешто не е во ред или со моите деца.
    Секогаш имаат нешто неидентификувано.
    Пред две недели примаше антибиотик заради вирусот и после ни помина се. Урината е уредна. Нема температура, нема проблеми со грлото или носот, едноставно се е во ред. Леукоцитите вчера и беа 17000, што според мене е многу а според нашиот матичен лекар се во ред бидејќи на бебињата им се качувале леукоцитите при вадење заби.
    Е ај тоа нека биде во ред ама тогаш зошто не спие навечер. Зошто до 6 часот наутро се превртува? Ете и млекото пак го прекинав и Авил давам и пак е исто. Спие 15 минути па почнуваат 5 минути борба и наново заспивање. И таа е уморна и јас. Некогаш се буди и не можам да ја заспијам.
    Катастрофа ни е периодов. Се измачивме и двете.
    Понадвор излегува само со лаксативи и тоа на изметот има свежа крв од што има фистули на газето. Кога кака како да се породува.
    Користевме масло за да и се стабилизира столицата и има моментален ефект додека го даваш ама не можам да и давам толку долг период.
    Цврста храна речиси и да не јаде. Она малку што ќе го јаде во градинка е речиси ништо спрема чорбестата храна која и ја спремам дома.
    Стварно не знам што да правам.
    Денес планирав да барам некој природен сируп на база на сливи и смокви ама не знам како се вика. Бил отприлика 600 денари и имал многу ефекто.
    Лом сме низ дома.

15. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    756
    Допаѓања:
    779
    @anina да не мислиш на сирупот порталак тој е за омекнување на столицата

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.861
    Она се жали ли на болки?
    Ако да,направете едно абдоминално ехо.Само така ке имаш увид внатрешно како стојат работите.Направи и детална крвна слика,црп,аст обавезно .

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  17. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Во последно вρеме незнам што е со син ми знам деκа е пρивρзан за мене,ама веρувајте неможам ни саат да го оставам со ниκој еве месецов ќе полни 7 месеци се убива од плачење со мм без пρоблем седеше,и заспиваше со него κога го оставав сега ни со него не седи миρен се плашам со ова дете κаκо јас ќе почнам на ρабота од јули мислите пеρиод е стваρно сум загρижена...

18. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @TIGARCE86 Мила, почни по малку да го оставаш, да се навикнува. Прво со сопругот, после со баби и дедовци (ако сте на исто место)....ќе се навикне.
    Осеќам дека и мене ова ќе ми биде голем проблем. Јас и да сакам, немам на кого да го оставам. Сами сме со сопругот овде. Малиот седи со сопругот без проблем, минимум два пати неделно по скоро 4 саати додека сум на јазик. Ама нема социјализација со други деца, од сите што ги знаеме овде, само ние имаме дете. Што ќе биде во градинка, бог знае. :| Среќа па овдека е преполно деца и места на кои можеш да ги однесеш, па пролетта и летово ќе се шетаме повеќе.

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Тогаш да си помагаме взаемно, кога нема кој да ни ги чува :D Мислам дека и ние сме си погодени (се разбираме) и децава со исти карактери:P
    Шала на страна, се согласувам дека колку е мачно толку е и задоволство да си цело време со своето дете. Ова толку брзо поминува, проблемите се забораваат, убавите спомени остануваат... Да уживаме во слатките маки :dance:

На TIGARCE86, joy1 и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.678
    Допаѓања:
    37.656
    Нема пρоблем,не отκажувам јас,κај едно - не е пρоблем уште едно :)
    Точно,вρемето бρгу минува,и κога по години ќе посаκаме да ги земеме во ρаце,да ги гушκаме и баκнуваме тие нема да саκаат,сега баρем тоа задоволство ни е неогρаничено.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.