Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Ептен ако не сака инхалации, пробај во купатило пушти вода на најжешко да се напраи пареа убаво да се замагли и подржи го во пареата 5-10 минути, колку што ќе седи. Не е како инхалации со физиолошки ама има ефект и вака.

На dromka, Pacient srna и CareTee им се допаѓа ова.
  2. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.250
    Допаѓања:
    3.778
    @IRBBB @kostovaivana Знам дека многу подобро ќе и биде од инхалациите, претходниот пат кога беше болна ептен и помогнаа. Ама тогаш седеше ги правевме убаво. Незнам сега што и стана, додека не е уклучен седи, а го уклучиме од звукот бега во секунда. :| Ќе пробуваме секако мора.

На IRBBB и kostovaivana им се допаѓа ова.
  3. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Најверојатно треба да се издржи неколку несПани ноќи без доење, само во тоа го гледам сПасот и се сПремам деновиве да издржиме. Што е најтрагично нејке ни кај татко и да сПие, а ја земе он вришти Плаче, а Преку ден си седи со него нема гајле со саати да ја чува. Така да морам сама ова да го издржам |-)

На Lili90 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Dali znae nekoja mama.kako se.proveruva alergija na sonce. Bebevo mi se isfrla i mu se prai suva kozata ko lisai samo na liceto...dermatit ne e, pedijatarot vika od ligi i faka se ama jas se mislam deka a ja setam bez faktor na sonce duri i sega ova i se desava. Mackame doma bioderma se sreduva ama se nerviram zoso da se pojavuva

5. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    И моево се исфрла и суво е кожичето,ама повеќе ми личи од ладно отколку од сонце.
    А што ќе испитуваш за џабе алерија, секако за мало бебе / дете треба да се пази со сонцето и во лето и во зима. Ќе порасне па поорпорна ќе биде.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Denes ja nasljakav so faktor pa posle so weleda za ladno...pa ke vidime

7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.880
    Допаѓања:
    34.045
    Кај мене големата и се исфлаше лиценцето околу устето секогаш пред да се разболи или заб.Никогаш не промашија брумчињата:(.Некогаш и ден денес и излегуваат.

Исто мајка и мојата спие само на цице и така и заспива .Не знае да сврзе повеќе од 40мин сон без цице:worried:.Се спремам и јас за одбивање, што би рекле ем ми иска ем ми се стиска:rofl:.Ем сакам да ја одбијам ем си викам до 2год да ја доам|(.Ама збирам веќе храброст :sweat:.Нека ни е со лесно(fingers).

Многу е тешко мајка ептен добро те разбирам.Заспана да ја инхалираш или да и дадеш сама да си ја држи маската, кај нас така успеваше кај големата.

На IRBBB, Oneo, CareTee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.250
    Допаѓања:
    3.778
    Кога ќе успеете да ги одбиете од цице овие наши стравствени цицачи ( и ние спаѓаме во таа група што висиме на цицка цела ноќ, два часа е премија да сврзе) пишете искуство и по некој совет.:D

И мене ич не ми се одбива, ептен ми е жал, ама па и некогаш не се издржува. Незнам ни јас што сакам.:rofl: Викам година да направи, па лето ќе дојде, не се одбивало тогаш, и ќе не фати есента. Ама ќе биде жустро осеќам.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Јас не би да ја одбијам скрос, само ова вечерново да го решиме. Нека си цица два три пати денски, само навечер да спиеме, ако е можно некако :)

На CareTee и Ava.84 им се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.880
    Допаѓања:
    34.045
    Големата ми е во сред јули родена , ја одбив во август.Не знам зошто не се одбива,се е до психата на мајката, дали сака или не сака.Се е едноставно само многу се плашиме . Големата ме заборави за 3 дена , јас тагував со месеци;(.

Ја исчитав цела тема за одбивање пред некој ден. Тие што ги одбија децата околу 1 година полесно поминале . Поголемо дете потешко заборава.Ма да од доењето и на 5 год секогаш има корист:).
    Мајка кога и да одлучиш само решително ќе успееш(fingers).

На Oneo, Poppins, dromka и 3 други им се допаѓа ова.
  11. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.250
    Допаѓања:
    3.778
    @Ava.84 Незнам кој ми кажа демек летно време не, да не дехидрирало дете:^). И јас мислам нас ќе ни биде потешко, таа поврзаност додека цица, се гали со мене ми е љубов.:inlove: Таман ние сега март правиме годинка до пролетта, мај/јуни има време да се одбиеме. Ако се решам.:sweat:

Но како ќе биде успивањето после, сега за 10 мин на цице заспива без проблем.:wasntme:

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.880
    Допаѓања:
    34.045
    Детето откако ќе престане да цица, му фали вода, па ќе си бара вода,сок, млеко итн.Важно е да му се нуди.Така да не верувам дека ќе дехидрира:).
    Колку книги ли исчитав за тоа спиењето и само нови трупам:doh:.
    Во сите е заедничко рутина и ритуал пред спиењето.Не се исто .Едното е еден саат пред спиењето подготвувањето, храњето , бањањето итн, а другото е во собата кај што спие.Книга читање, пеење, галење и секогаш на крај "добра ноќ" т.е зборови кој треба да значат време за спиење .Па можеш со нишање, со галење или едноставно оставање на кревет .
    Е сега од тука е тешкото како да остане мирно и да заспие:lol:.Ќе ти пишам кога ќе успеам:rofl::rofl::rofl:.

Те испозамарав ептен:tmi:.

На Oneo, CareTee и minne992 им се допаѓа ова.
  13. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    Мајки има некој вирус кај дечињава или сево ова да го препишам на забите?
    Сабајле во 4 се разбуди бебка со плачење, мислев дека стомачето ја боли ама кога ја кренав топла беше на главичката и измерив тт 38.7, ја истуширав и спадна веднаш. До сега ја имам истуширано 2 пати ама тт и варираше 38.1, 38.4 цело време. Ми се има искакано 4 пати од сабајле веројатно станува збор за дијареа.
    Е сега пред малку земав да ја намачкам со гелот за забчиња абе за 10секунди како ново дете да имам веднаш се смири, а пред тоа како хорор само плачеше и никако не се смируваше и горе жлебинките и се ем подуени ем оган и горат.

Утре одиме секако да провериме к.с и црп денес недела и на др и пишав не ми има вратено уште.

14. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Sekako ti e nekoj virus posto od zabite paga imunitet i faka virus bebe...gledaj da prima tecnosti cim ti kaka cesto. Mada kaj bebinjata i korona ko sto znam znae dijarea da naprai mada ne mora da znaci moeto nemase na primer

На Bulibu му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Ние не сме спиени од петокот, не знам дали заби се или вирус, цица, јаде се нормално, ама качува температура и не може никако да заспие цврсто. Многу кака, исто како твоето ама не се сите пелени течни, различна и е каката|( Последниве 2 вечери ми беа убитачни, педијатарот ми рече да дадам парацетамол, оти стварно вакво нешто немам видено, сон да не те фати толку долго. А мајкава…. Да не збориме како се осеќа:x

16. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.707
    Допаѓања:
    5.675
    Еве јас баш сум во таа фаза на одбивање со син ми. Годинка ќе праве следната недела. Го доев активно , кога сака колку сака од раѓање , напредок супер , само вода нудев од 6м , чај почнав сега скоро понекогаш заедно со дада му си пиат природни преку ден по 50мл да пие .

Доењето ми беше убаво , ама веќе почна многу да ме исцрпува општо , ноќе тој знаеше некогаш да се буде и да цицне само поеќе пати , некогаш спиеше добро и по цела вечер , денски само на 2 дремки цицаше кога заспиваше навечер на заспивање и наутро кога ќе стане. И од лични и други причини реков доста е. Почнав првен дневни подои намалив немаше компликации малце кенкаше ама се заспиваше , ноќе одеше подолго се разбуди една вечер и 1ч ни требаше да презаспие кенкаше се тегнеше. 3-4 дена и свикна и спие Сега по цела ноќ со мало премрдување или ич. Ја од денес ќе почнам со таблетите да ги пиам ( оти градите ми се полнат многу ) и официјално е крај на доењето кај нас , сабајле го подоив за последно. Среќна сум што волку успеав за мене е доволно а и за него , да неморав вака наеднаш може ќе терав макс до кај есен со доење. Намалување подои и одбивањево траеше 10дена кај нас.

Заборавив да кажам му земав и Аптамил 3 , матичната ми препорача барем навечер пред спање , ( доколку сакам и денски , ама нема потреба не е морално ) да не го оставам без млеко , затоа што да не му дојде стресно наеднаш прекинот , оти цицал активно . ( И остави на моја одлука и јас сепак земав ) Првен неќеше да пие , овие 2 дена пие по 60-90мл на заспивање а вечерал 2ч предходно ама ете пак млеко си сака.:^) И адаптирано не планирам да давам многу овоа ќе е само сега .
    А ноќе па ич не нудам ништо , ноќта е за спање , ноќе нема пиење ништо , заби миење и спање , евентуално вода ( ама од чашка) може да го понудам некогаш да голтне доколку сака. Ќе видиме дали ќе си остане да преспива цела ноќ или ќе смене , освен кога ќе ваде заби , регресии тогаш е друго .
    Ама сега покажа дека можел и без цице да спие , како голем дечко , и мама наспана :smirk: ( да не трае кратко само овоа :rofl:)

На kostovaivana, scorpias, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. M1234

M1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    828
    Мајки бебе ми е 6 ипол месеци.Пред месец дена почнавме со пробување на вкусови.Тогаш веднаш бараше да цица, а сега бара некаде после еден час откако воведовме оброк.Но нема изедено повеќе од 50, 60 гр, а некогаш дури и помалку.Јаде се до сега што му имам дадено но си мислам дека е тоа премалку.Колку јадат вашите бебиња на таа возраст иаку знам дека секое дете си е приказна само за себе

Последна измена: 24 јануари 2022
  18. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    Ох боже, јас да ти кажам денес е како нова, мислиш ништо не и било вчера, среќа поминавме лесно и се надевам нема да се повтори, грејната вчера немаше сила да седне сама.
    Едит: инаку исто бевме и ние јадеше се нормално и доручек и ручек само што спиеше на секој час дали од тт што имаше...

19. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    И што и помогна најмногу? Дај кажи некој совет, оти кичма ме искина, башка не спиена 3 дена

20. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    Ништо не и дадов само од себе и помина само 2 пати ја истуширав, ја оставав подолго само во коритцето да шлапка и толку. А и синоќа додека да зацврсти убаво маста мислам ми ја извади таман ќе задрема и за 10мин пак плачење ајде пак наново нишкање некои си 2h мислам дека се успивавме..
    Кај вас трае веќе неколку дена незнам побарај совет и од др педијатар нека го прегледа бебчо.
    Со крвна слика и црп како стоите, проверивте ли?