Ептен ако не сака инхалации, пробај во купатило пушти вода на најжешко да се напраи пареа убаво да се замагли и подржи го во пареата 5-10 минути, колку што ќе седи. Не е како инхалации со физиолошки ама има ефект и вака.
@IRBBB @kostovaivana Знам дека многу подобро ќе и биде од инхалациите, претходниот пат кога беше болна ептен и помогнаа. Ама тогаш седеше ги правевме убаво. Незнам сега што и стана, додека не е уклучен седи, а го уклучиме од звукот бега во секунда. Ќе пробуваме секако мора.
Најверојатно треба да се издржи неколку несПани ноќи без доење, само во тоа го гледам сПасот и се сПремам деновиве да издржиме. Што е најтрагично нејке ни кај татко и да сПие, а ја земе он вришти Плаче, а Преку ден си седи со него нема гајле со саати да ја чува. Така да морам сама ова да го издржам
Dali znae nekoja mama.kako se.proveruva alergija na sonce. Bebevo mi se isfrla i mu se prai suva kozata ko lisai samo na liceto...dermatit ne e, pedijatarot vika od ligi i faka se ama jas se mislam deka a ja setam bez faktor na sonce duri i sega ova i se desava. Mackame doma bioderma se sreduva ama se nerviram zoso da se pojavuva
И моево се исфрла и суво е кожичето,ама повеќе ми личи од ладно отколку од сонце. А што ќе испитуваш за џабе алерија, секако за мало бебе / дете треба да се пази со сонцето и во лето и во зима. Ќе порасне па поорпорна ќе биде.
Кај мене големата и се исфлаше лиценцето околу устето секогаш пред да се разболи или заб.Никогаш не промашија брумчињата.Некогаш и ден денес и излегуваат. Исто мајка и мојата спие само на цице и така и заспива .Не знае да сврзе повеќе од 40мин сон без цице.Се спремам и јас за одбивање, што би рекле ем ми иска ем ми се стиска.Ем сакам да ја одбијам ем си викам до 2год да ја доам.Ама збирам веќе храброст .Нека ни е со лесно. Многу е тешко мајка ептен добро те разбирам.Заспана да ја инхалираш или да и дадеш сама да си ја држи маската, кај нас така успеваше кај големата.
Кога ќе успеете да ги одбиете од цице овие наши стравствени цицачи ( и ние спаѓаме во таа група што висиме на цицка цела ноќ, два часа е премија да сврзе) пишете искуство и по некој совет. И мене ич не ми се одбива, ептен ми е жал, ама па и некогаш не се издржува. Незнам ни јас што сакам. Викам година да направи, па лето ќе дојде, не се одбивало тогаш, и ќе не фати есента. Ама ќе биде жустро осеќам.
Јас не би да ја одбијам скрос, само ова вечерново да го решиме. Нека си цица два три пати денски, само навечер да спиеме, ако е можно некако
Големата ми е во сред јули родена , ја одбив во август.Не знам зошто не се одбива,се е до психата на мајката, дали сака или не сака.Се е едноставно само многу се плашиме . Големата ме заборави за 3 дена , јас тагував со месеци. Ја исчитав цела тема за одбивање пред некој ден. Тие што ги одбија децата околу 1 година полесно поминале . Поголемо дете потешко заборава.Ма да од доењето и на 5 год секогаш има корист. Мајка кога и да одлучиш само решително ќе успееш.
@Ava.84 Незнам кој ми кажа демек летно време не, да не дехидрирало дете. И јас мислам нас ќе ни биде потешко, таа поврзаност додека цица, се гали со мене ми е љубов. Таман ние сега март правиме годинка до пролетта, мај/јуни има време да се одбиеме. Ако се решам. Но како ќе биде успивањето после, сега за 10 мин на цице заспива без проблем.
Детето откако ќе престане да цица, му фали вода, па ќе си бара вода,сок, млеко итн.Важно е да му се нуди.Така да не верувам дека ќе дехидрира. Колку книги ли исчитав за тоа спиењето и само нови трупам. Во сите е заедничко рутина и ритуал пред спиењето.Не се исто .Едното е еден саат пред спиењето подготвувањето, храњето , бањањето итн, а другото е во собата кај што спие.Книга читање, пеење, галење и секогаш на крај "добра ноќ" т.е зборови кој треба да значат време за спиење .Па можеш со нишање, со галење или едноставно оставање на кревет . Е сега од тука е тешкото како да остане мирно и да заспие.Ќе ти пишам кога ќе успеам. Те испозамарав ептен.
Мајки има некој вирус кај дечињава или сево ова да го препишам на забите? Сабајле во 4 се разбуди бебка со плачење, мислев дека стомачето ја боли ама кога ја кренав топла беше на главичката и измерив тт 38.7, ја истуширав и спадна веднаш. До сега ја имам истуширано 2 пати ама тт и варираше 38.1, 38.4 цело време. Ми се има искакано 4 пати од сабајле веројатно станува збор за дијареа. Е сега пред малку земав да ја намачкам со гелот за забчиња абе за 10секунди како ново дете да имам веднаш се смири, а пред тоа како хорор само плачеше и никако не се смируваше и горе жлебинките и се ем подуени ем оган и горат. Утре одиме секако да провериме к.с и црп денес недела и на др и пишав не ми има вратено уште.
Sekako ti e nekoj virus posto od zabite paga imunitet i faka virus bebe...gledaj da prima tecnosti cim ti kaka cesto. Mada kaj bebinjata i korona ko sto znam znae dijarea da naprai mada ne mora da znaci moeto nemase na primer
Ние не сме спиени од петокот, не знам дали заби се или вирус, цица, јаде се нормално, ама качува температура и не може никако да заспие цврсто. Многу кака, исто како твоето ама не се сите пелени течни, различна и е каката Последниве 2 вечери ми беа убитачни, педијатарот ми рече да дадам парацетамол, оти стварно вакво нешто немам видено, сон да не те фати толку долго. А мајкава…. Да не збориме како се осеќа
Еве јас баш сум во таа фаза на одбивање со син ми. Годинка ќе праве следната недела. Го доев активно , кога сака колку сака од раѓање , напредок супер , само вода нудев од 6м , чај почнав сега скоро понекогаш заедно со дада му си пиат природни преку ден по 50мл да пие . Доењето ми беше убаво , ама веќе почна многу да ме исцрпува општо , ноќе тој знаеше некогаш да се буде и да цицне само поеќе пати , некогаш спиеше добро и по цела вечер , денски само на 2 дремки цицаше кога заспиваше навечер на заспивање и наутро кога ќе стане. И од лични и други причини реков доста е. Почнав првен дневни подои намалив немаше компликации малце кенкаше ама се заспиваше , ноќе одеше подолго се разбуди една вечер и 1ч ни требаше да презаспие кенкаше се тегнеше. 3-4 дена и свикна и спие Сега по цела ноќ со мало премрдување или ич. Ја од денес ќе почнам со таблетите да ги пиам ( оти градите ми се полнат многу ) и официјално е крај на доењето кај нас , сабајле го подоив за последно. Среќна сум што волку успеав за мене е доволно а и за него , да неморав вака наеднаш може ќе терав макс до кај есен со доење. Намалување подои и одбивањево траеше 10дена кај нас. Заборавив да кажам му земав и Аптамил 3 , матичната ми препорача барем навечер пред спање , ( доколку сакам и денски , ама нема потреба не е морално ) да не го оставам без млеко , затоа што да не му дојде стресно наеднаш прекинот , оти цицал активно . ( И остави на моја одлука и јас сепак земав ) Првен неќеше да пие , овие 2 дена пие по 60-90мл на заспивање а вечерал 2ч предходно ама ете пак млеко си сака. И адаптирано не планирам да давам многу овоа ќе е само сега . А ноќе па ич не нудам ништо , ноќта е за спање , ноќе нема пиење ништо , заби миење и спање , евентуално вода ( ама од чашка) може да го понудам некогаш да голтне доколку сака. Ќе видиме дали ќе си остане да преспива цела ноќ или ќе смене , освен кога ќе ваде заби , регресии тогаш е друго . Ама сега покажа дека можел и без цице да спие , како голем дечко , и мама наспана ( да не трае кратко само овоа )
Мајки бебе ми е 6 ипол месеци.Пред месец дена почнавме со пробување на вкусови.Тогаш веднаш бараше да цица, а сега бара некаде после еден час откако воведовме оброк.Но нема изедено повеќе од 50, 60 гр, а некогаш дури и помалку.Јаде се до сега што му имам дадено но си мислам дека е тоа премалку.Колку јадат вашите бебиња на таа возраст иаку знам дека секое дете си е приказна само за себе
Ох боже, јас да ти кажам денес е како нова, мислиш ништо не и било вчера, среќа поминавме лесно и се надевам нема да се повтори, грејната вчера немаше сила да седне сама. Едит: инаку исто бевме и ние јадеше се нормално и доручек и ручек само што спиеше на секој час дали од тт што имаше...
Ништо не и дадов само од себе и помина само 2 пати ја истуширав, ја оставав подолго само во коритцето да шлапка и толку. А и синоќа додека да зацврсти убаво маста мислам ми ја извади таман ќе задрема и за 10мин пак плачење ајде пак наново нишкање некои си 2h мислам дека се успивавме.. Кај вас трае веќе неколку дена незнам побарај совет и од др педијатар нека го прегледа бебчо. Со крвна слика и црп како стоите, проверивте ли?