Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    25.774
    Не знам, секаде различно кажуваат.
    Ама ние сме растеле со кравјо млеко.
    Плус, имам пристап до органско млеко од домашни крави и се мислам дека е поздраво од АД. Не знам.
    7 месеци е инаку.

На minne992 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.206
    Допаѓања:
    5.761
    И моето е дрвено, се вртеше, се чукаше но сепак не се осмелив да ставам оградица.

3. BabyGirl10

BabyGirl10 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    220
    Скоро 7 месеци е, имаме само доручек, и плус зеленчук и давам за да воведам ручек. Навечер издржуваше по 7 саати. Сеа на 2-3 саати ми бара.

4. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.206
    Допаѓања:
    5.761
    Колку што ја сфатив докторката, одложувањето е поради антибиотиците што им ги даваат на кравите и најчесто сумливиот состав на млеката кај нас. Но доколку имаш млеко од домашни крави, тогаш би можела после година да даваш кравјо.

На MandyLane му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lili90

Lili90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2020
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    984
    Мајки, ние сме 7 месеци и некако многу нервозно ја тресе главата моето... лево десно, можно е да е од забите или?

6. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    1.719
    Јас имам 42 год па Нектармил АД ми давале до 2 год. АД е исто кравјо млеко но има додатоци кои ги нема во обичното и се препорачува АД за да се намалат можности за анемија. Се е личен избор.

На lovely91 и MandyLane им се допаѓа ова.
  7. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    4.121
    Фала мајка за одговорот. :hug:Консултирав и педијатар рече до 7 дена дека се толерира. Кој би рекол дека мала количина храна толку многу им оптеретува дигестија. :?:

На Lili90 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.431
    Да, јас така знам кога и излегува заб:rofl:
    2,3 дена ја тресе главата лево десно, и кога ќе прекини ја проверувам и заб :lol:
    Досега за сите 7 заби така прави

На Lili90 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    1.719
    Пораснало , нуди повеќе пред спиење. Мојава пак навечер и со 1, 2 и 3ката преку ноќ издржува 8 часа, некогаш 10. Не е трагедија и да се вратш на 1, пробај види. Препорака е да се користи 2 ка од 6-10 месеци ама не дека мора, туку формулата е адаптирана повеќе за таа возраст. Јас на година преминав на 3ка.

10. BabyGirl10

BabyGirl10 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    220
    Пие 180мл пред спиење, повеќе не може да испие.

11. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Да заби се :) и мојата така прави. Тоа и е прв знак:rofl:

12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.108
    Допаѓања:
    10.461
    Мајки кажувајте совет, утеха било што. Ќерка ми е 5+++. Од 4ти скок навака, сега сме во 5ти, навечер душата ни ја вади. Значи будење на саат саат ипол. Некогаш ќе ја земам во раце ќе заспие, некогаш ќе цицне ќе заспие.
    Денски има 3 дремки, две по саат саат ипол, една пола саат, навечер во 8 е заспана. Се успиваме во раце со тапкање по газе.
    Дремките и се пола саат во креветче, остаток во раце. Навечер пола вечер е во креветче, пола со нас, од причина што залепено и е креветчето од моја страна, па да може и маж ми да ја презаспива, да склопам јас барем 4 саати.
    Значи како заспие во 8 почнува агонија, се буди во 8 ипол, во 11, во 12 ипол и така се до 6 ипол сабајле.
    Живи ненаспани сме 2 месеци.
    Кажувајте што да правам, да кратам ли подои ноќни, да вметнувам ли дремки, да кратам ли дремки??
    Ме фати паника, на другарка малиот на 10 месеци уште истово го прави, мора да сопрам на време, ќе попаѓаме соо маж ми.

13. marta993

marta993 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2017
    Пораки:
    1.590
    Допаѓања:
    29.057
    Немам совет освен да ти кажам дека ова е за жал нормално. :)
    Од 5ти месец спие со мене затоа што пречесто се будеше, мачно беше и за неа и за мене да станувам да ја нишкам за да заспие, па и тогаш не беше цврсто заспана, штом ќе ја ставев во креветче веднаш се будеше и пак од почеток..
    Сега дури не можам да ја успијам во креветче, долго ми трае успивањето, а тоа дека се буди после 45 мин или 1 час веќе ми стана секојдневие и очекувано.
    Ја легнувам во кревет, цица легната и заспива. Јас седам со сопругот уште 1 час, па си легнувам до неа.
    Сеуште се буи 2-3 пати, и тоа е нормално! :)
    Премногу се очекува од 6 месечни бебиња, стварно мислам дека треба ние да си ги промениме очекувањата. Навистина постојат бебиња ( дали 10% се такви) што преспиваат ноќи, кои всушност се будат, но сами се успиваат без цицање и нишкање.
    Јас не би кратела подои, затоа што во 6 месеци има growth sprut, почесто јадат па дури тоа се случува и најчесто навечер, и тоа е добро затоа што пролактинот најмногу се лачи во вечерните и утринските часови, а со тоа се одржува и нивото на млекото на мајката, сѐ се случува со одредена причина. :)
    Еднаш се бебиња, колку и да ми е тешко, а премногу ми е затоа што сама сум со неа по цели денови, не сака сама да седи и игра никако, нон стоп ја занимавам. Во текот на вечерта јас сум со неа, сопругот спие во друга соба за да отспие затоа што нели оди на работа. Сѐ ме боли, хронично сум ненаспана, ме печат очите, но сѐ ќе помине.
    Ова е сепак мое искуство и мислење. :)

На LivingGlam, Dancewere, Pacient srna и 9 други им се допаѓа ова.
  14. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.250
    Допаѓања:
    3.778
    @Tea SK Совет немам, пробувај се па види дали нешто ќе упали. Утеха, еве сме ние скоро 11 месеци ќе прави живи здрави. Сеуште не ми е јасно како функционирам и на работа и со неа со ова темпо на спиење. Психичкиот дел е најтежок, јас си се помирив дека таква е и полесно е вака. Претходно на секое будење се нервирав, плачев од нервоза. Сега еднаш да прескокне станување јас се будам сама ја чекам, од што толку ми се навикнал организмот на тоа темпо.:lol:

Едит: @MandyLane Јас на твое место не би чекала до 2 години за кравјо, штом имаш пристап до домашно и проверено. На јатрвами малата така до 2 год ад и после имаше големи проблеми додека ја научи на млеко. Голема беше и плачеше викаше не го сакам тоа млеко.

На Tea SK, Autumn Love и marta993 им се допаѓа ова.
  15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.371
    Допаѓања:
    5.243
    Штом се буди веднаш после заспивање, да пробаш да ја легнеш покасно од 20 часот.

На Tea SK и marta993 им се допаѓа ова.
  16. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    4.121
    Да пробаш уште малку да издржиш после скокот барем кај нас се врати во нормала со ноќното спиење. Исто три дневни дремки има со тоа што од бебе во 22 заспива. Ако го легнам порано 20-21 легни стани правиме цела вечер пошто после 1 е веќе наспан и ко на трепки да спие. Крајно околу 5 го земам на спална па врзуваме до кај 7 два саати. Пробај користи ги дневните дремки и ти да поспиеш ако можеш. :hug:

На mjay.yyy и Tea SK им се допаѓа ова.
  17. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.108
    Допаѓања:
    10.461
    Те имам читано и претходно на оваа тема и морам да ти кажам дека си ми утеха. Фала ти многу за одговорот, имаш право ќе помине :hug::hug::hug:

На mjay.yyy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. marta993

marta993 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2017
    Пораки:
    1.590
    Допаѓања:
    29.057
    На почеток бев многу лута, уморна, ненаспана. Уморот си го прави своето :doh:. Што и да направев никако ништо не можев да променам во однос на нејзиното спиење. Почнав да читам, истражувам, за на крај да се помирам со истото, да прифатам дека оваа фаза е краткотрајна и минлива иако е тешка и физички и психички за пребродување. При толку профили на инстаграм, групи на фб каде што бебешкото спиење е главна тема, неминовно е да го споредиш твоето бебе со друго кое ја преспива ноќта, дремките ги спие во креветче без твоја помош итн.. Тоа е проблемот. Ние имаме проблем со нивното спиење, а не тие. Од таму доаѓа револтот и неприфаќањето. Тоа решив да го променам и да прифатам дека бебе е личност сама за себе и е една и единствена.:l:
    Кога и да ми е тешко, ќе затворам очи и си замислувам како ќе биде за 2-3 год, пораснато девојче, но тогаш ќе се соочуваме со други ‘проблеми’ и предизвици.
    Ќе издржиме и ќе помине, мајка ми дури вели дека и се забораваат овие маки..
    Ќе видиме :D

На Kaja991, LivingGlam, mila89 и 10 други им се допаѓа ова.
  19. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    Се согласувам тотално.
    Читам пред некој ден, мајки со бебиња од неколку недели имаат маки со грчевите... си викам, чекај да видите неспиење, нејадење, заби,...грчевите ќе ги заборавите одма. И реално се заборава се, подобро е да не се нервираме и да си уживаме додека се бебиња.
    Тешко е неспиењето, ама има надеж. Моето е скоро 11 месеци, се подобри и спие по цела ноќ, ваљда додека не влезе у некоја регресија или не поче да скока. Пред 7ми скок сме (fingers)
    Јас тотално се баталив и ич не се нервирам, не спие, не јаде.. фази се. Ќе им поминат, само нека се здрави и среќни.

На nevermet18, marta993 и mjay.yyy им се допаѓа ова.
  20. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Nauci si ja da cica legnata do tebe i ti drenes i taa zaspiva...ova e skok zabi biraj sto sakas...isto bevme po 4-5 pati se budese...imase noki ke stane i po 2 saati nejke da zaspie si igra se smee...sega e skoro 10 mes stanuva 1-2 ke i dadam cicka ke prodolzi ama vo krevetce ne spie poveke od saat dva...dnevnite dremki i navecer ke ja prefrlam i ke se razbudi za brzo

На mjay.yyy и Tea SK им се допаѓа ова.