Zdravo moms Maliot napolni 7 meseci.Od pred nekolku dena pocna da ne mi go pie mlekoto.Si pie ama se nekako nezainteresirano i nikogas do kraj. Primer do kaj 60-70ml ako ispie.Od samiot pocetok sme na ad. Uste od start so Holle pa se navaka. Ako ne e za vo ovaa grupa postot se izvinuvam odnapred. Dali bi mozel nekoj da spodeli sovet ili licno iskustvo,prvo dete e i znaete za se pomalce si se grizam...Pleaseeeee
И моево од почеток е на АД, сега е скоро 9 месеци, некаде од почеток на 8 месец почна да му останува по 1/3 од секое пиење млеко (4 пати дневно пие), ама тоа е дека јаде, така што не се грижи, ако е гладно сигурно нема да го остави ☺️
Мамиии ај дајте совет.. бебе 7+ на подлога многу малку си игра т.е. ако не ја занимавам јас со играчки она за 10 мин си легнува на стомак спремна за спиење. А не и се спие.има играчки музички, тропки, коцки. Ќе ги гриза, шмука и си легнува. Проверив кс добра е, си викав да не е анемична, ама не. Вие постојано сте со бебе на земЈа? Каде ли грешам? Ноќе исто ми се буди на секој саат.... се чувствувам немоќно, и немама
Нема потреба да се чуствуваш немама, а за немоќни сме исти сите изгледа. И мојот почна да се буди ноќе а од 2 месеци почна да ја спие цела ноќ. Погоре гледам регресија во спиење има. На под седнуваме заедно, па го оставам сам. Некогаш ми фрла играчка, демек да си играме заедно ама почесто си игра сам. Имам забележано дека ако нешто му го привлекува вниманието(на пример тв) не игра и сака да го земам.
Ама мајка нормално е да нема некоа голема заентересираност на таа возраст и да очекуваме да си играат со играчки или којзнае што да прават нешто посебно. Опушти се нека а , нормално е се , твое е само колку можиш да мините време на земја за нејзино добро у смисла за да се вртка да се вежба седнување сама , исправање , моторика да активира. Некоа посебна занимација на таа возраст освен некои сензорни игри да и завлечат кратко внимание др нема. За ноќе будење се случува кај сите има регресии , период е ќе помине не се секирај и не си немајка Денски кога спие одмарај и ти , полни батерии
Здраво.Мајки до која возраст на бебе им ги стерилизирате садовите и дали користите посебен сјај наменет за бебе?
Не стерилизирам прибор за јадење, перам во машина ама се случува и на рака да и ги заперам тањирчињата со обично средсво за миење садови
До 4-5 месеци стерилизирав цуцли и шишиња секој ден, потоа на неколку дена и после 8-9ти месец прекинав. Чинивчиња не стерилизирам, ги мијам со Frosh сјај.
До 6 стерилизирав само шишенце. Лажички никогаш не сум стерилизирала ни чинии. На рака со обичен сјај или во машина. Матичната ја прашав баш истото кога бевме 6 месеци и ми рече нема потреба ништо да се стерилизира.
Женски вчера малово прими вакцина, стрептокока, прва доза. Пред да ја прими му се затна носето, му го средив ама им кажав таму како е и што е. Носев и крвна слика, беше уредна, правена завчера. Го преслушаа, на плуќа немаше ништо и рекоа дека е ок да прими вакцина. Затнато носе не било индикација за настинка. Е сега, откако ја прими му ставив лепенка и дента беше ок само малку кенкав. Сининоќа кажи темп. 38 ама го извадивме од вреќичка, се погаливме и му се спушти. Денеска му е макс. 37 ама многу плаче. И пак му е затнато носето ама само на моменти, а му тече постојано. Дали е ова нормална реакција на вакцина или да го носам кај матичната, а ич не ми се носи таму зошто е гужва и еден куп деца има внатре, ред едвај. Како да му помогнам? Ме гледа со натажени очиња, многу ми е страв