Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Ставај му спрејче и чисти го често секретот затоа може е плачлив дека му смета на дишењето

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.371
    Допаѓања:
    5.244
    Од вакцината е таков, нормално е.
    Само ќе се малтретирате кај матичен.
    Штом е само носе, одржавај дома влажност на воздух и спрејче синомарин. Или каков и да имаш дома.

3. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.114
    Колку често смеам да му го чистам носето? Имам носко за на правосмукалка?

4. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.371
    Допаѓања:
    5.244
    Колку има потреба мама. Ако има за чистење, влечи.

5. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ne steriliziram nema poenta koa pocinja da jade veke se mkne i lize pod taka da....kupiv edno sise frosch ama cesto mi se desava u masina da gi staam taka da i toa nema poenta bas. So standardno sjajce ama basla sungerce iam

На Autumn Love, nevermet18 и Tea SK им се допаѓа ова.
  6. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    I od suv vozduh se zatnuvaat. Jas i prskam sprejce i i go fakam kako za duvanje cesto znae da padne suvoto mrsulce da ne go mucis so noskoto

7. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Јас вчера еднаш со тоа ноското ја исчистив, се излегува да, ама приметувам малку крв.
    Со Носе фрида нема, а со носко дека појјако има. Така да 2 пати дневно ептен ако мора да чистиш.
    Ние денес со секрет сме до плафон, на под кога седи мислам и достудува.

8. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    4.486
    Od koj omega davate. Malata pie od babytol ama go pluka I cesto znaj da I praj zdriganje I da blucni, go davam 1h po obrok...

9. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.371
    Допаѓања:
    5.244
    Заедно со млекцето мама.

10. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    4.486
    Nemozi ni taka, ako dam so mleko ili odma posle mleko e poizrazeno. Definitivno ne I odgovara,

11. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.371
    Допаѓања:
    5.244
    Има едни мислам дека се на Leo или така некако беа.

12. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Многу погрди на вкус се Др Лео, поевтини се од Babytol да, но јас не ги можев ич, не па бебе. Но пробај, Ако мислиш до нив е. Пробај со лажичка

13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.131
    Допаѓања:
    10.501
    Бебе почна да ми лази во сон. Синоќа цела ноќ со главчето во даската на креветчето се мава и не се буди, уште пробува да лази женската. Кажувајте колку трае фазава и што да и правам, потрес мозок ќе добие се гура со сила во даската?! (facepalm)

14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.324
    Допаѓања:
    33.660
    Син ми лазеше во сон додека не почна убаво да лази на под. Му требаше подолго време, можеби 2-3 месеци. Со лазење во сон ми се преврти од спална, внимавај.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Мамички да прашам. Го бањаме бебе со корина на невен од самото раѓање. Веќе 2 пати покажа црвенило околу десното око и челото. Му поминува за кратко. Педијатерот рече може да биде од тоа. Дома имам колекција од бекутан, го избањавме вчера, пак црвенило околу десното око, му помина за кратко. Е сега да прашам, во план ми е да земам на мустела, се надевам ќе биде ок.
    Дали кај некое бебе се има случено нешто слично..

16. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.466
    Допаѓања:
    6.219
    Знам бараше оградици за спална, дали зеде? Да ми препорачаш и јас барам ради истиов проблем.

@Tea SK еве син ми скоро два месеци како се мава од наслонот од спалната, се крева на 4 и се клати, некогаш и се фрла натаму, не знам што му е толку интересно, оди и чука во него. Кога сум будна го пазам, ама вака во спиење знае да тргне натаму и да се удри, ама чаре не гледам, перници да редам не ми пада на памет.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  17. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.324
    Допаѓања:
    33.660
    Не зедов, не ми одговараа димензиите. Мада џабе и оградици и сѐ, в спална му се може се, какви акробации прави да се чудиш.
    На наслонот од спалната се има плеснато милион пати порано, а сега не само тука, на сѐ шо можи да се повреди пред да направи било каков потег нежно си ја удира главата, па малку посилно, па малку посилно. Дали тестира праг на толеранција на болка, дали тестира колку би го болело ако се удри, не знам, ама на сите тие места ако паѓа многу ја пази главата.

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.114
    Женски како винуспева да ви јадат бебуши?
    Не сака ни 2 лажичиња од ништо, само една купечја ја сака ама не можам секој ден иста да му давам.
    Не сака ништо.
    8+ е

19. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.431
    Допаѓања:
    26.787
    ТВ 5 мин, мами шарк, пикабу..
    Друго чаре немам

20. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    969
    Да пробаш со парчиња? Моето не беше јадач, и уште не е баш ама подобро е. Некои деца јадат повеќе, некои помалку. Јас почнав исклучиво со парчиња кои ги фрлаше и си играше со нив, па се загрижив дека не јаде ништо и комбинирав - што не е препорачливо. Совет од 2 различни стручни лица беше дека до 1г. основна храна е мајчиното млеко т.е. АД. И да не јаде многу, ако пие мај. млеко/АД нема место за паника - на една брошура за дохрана пишуваше "децата до една година се нарекуваат цицачи а не кашачи" (ова преведено од странски јазик). Јас се опуштив и бебе почна повеќе да јаде. Давам углавно парчиња, ама и овесна каша, гриз и сл. Тогаш јаде со 2-3 лажици, па брка со прсти, става во уста и прави хаос. Е сега после секое јадење треба многу да чистам, ама тоа нивно истражување на храната со раце е многу битно за развојот, а исто така за да има здрава навика за јадење, треба истото да му претставува и задоволство/забава. И ние возрасните сакаме да ја допреме храната и да знаеме што внесуваме во уста, па така и бебињата. Е сега ваквите оброци траат многу подолго отколку давањето кашичка, ама пак може да го искористиш времето да си поминете убаво, да комуницирате и да се смеете.

Може не е уште спремно за дохрана? Една мајка ми кажа скоро дека нејзиното било 9м на ексклузивно доење зошто не сакало да јаде.

На mamaJana му/ѝ се допаѓа ова.