Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Eve moeto ne znae od sise bas da pie max 100tina ml molzeno vo 9 saati kolku sto me nema ama nadopolnuva valjda navecer se budi jas i davam cicka da prezaspie i taka terame...buckasto bebe e, se rodi 3500 na 10.5 mes bese 10kg. Ama ja gledam veke ne e mnogu zainteresirana za mleko poveke i e zabavno da jade da.probuva. cicka bara za zaspivanje i koa ke si dojdam od rab. Ostanatoto vreme jas ja nudam i ne ja drzi cicanjeto 2-3 saati ko porano.

Tea SK likes this.
  2. Tea SK

Tea SK Популарен член

Па тоа се чудам јас. Ќе цица пред да одам на работа, кога ќе дојдам, навечер пред спиење и ако остане ко сега еднаш се буди за цицка. Од кај тие 50% калории? Плус и тоа што викаш кога ќе им се прошири желудниче од храна, кај ќе ги држи млеко. Јас откако почнав да и давам ручек, многу помалце ми се буди навечер за цицање, ваљда се будеше зашто гладна беше, не ја држело млеко. Ептен сум во прашалници :?:

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Може да е воспалено увото, а да нема тт?
    Беше настинато, болно, киваше, очи насолзени црвени, цела ноќ плачеше, од чепче се смирува, и сега мислам да не е воспалено увото дека затнат носот, не сака да цица
    Ќе одиме и на педијатар

и какос е лечи воспалени уво кај бебе 8+? И за бебе даваат антибиотик?

4. mamaJana

mamaJana Популарен член

Ај да ве утешам јас..
    Дете нејадач ќе си остане нејадач, декорации, мечиња, форми, фигури што не и пак ќерка не пријаде до денес, три и пол години има.
    Пробав со убедување, по 3 оброци правев, па ајде не блендано, парчиња, па не парчиња, пласирано.. Џабе, ако таа науми да плука ќе плука и палачинки со крем..

Синко пак друга приказна, се тресе ако не му подадеш од тоа што јадеш, за 3 мин празно чиниче, да ти е мерак да го раниш. На 6 месеци парчиња, сега е скоро 1 година, јаде со нас се, само не правам многу зачинето и солено.

Секое дете е различно, пробувам да не се нервирам за нејадачов ама искрено некогаш незнам како издржува детето...

5. Dancewere

Dancewere Популарен член

Дали е во ред бебе од 7 месеци да се остава да постои на нозе малку? ептен и е мерак, се држи на масичка и се потпира на кревет па стабилна е не паѓа.

6. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Мене педијатаров ми потенцира може сѐ само да не го оставам да стои, освен нели ако сам не се исправи. А иначе по цел ден тоа прави, се крева на колена, се исправа со газот нагоре и застанува на цело стопало, ама јас ќе го оставам како и до сега, кога ќе се исправи сам тогаш. Сега допрва се учи да седнува сам и да седи :D.
    Остави ја нека вежба, ќе видиш за брзо ќе се исправи сама :hug:.

IRBBB, Dancewere and Tiny Love like this.
  7. Leoni82

Leoni82 Истакнат член

Може да ми кажете идеја/комбинации како да поднетнувам зеленчук во друга храна. Бебево има 9м и одеднаш не сака да јаде ни месо, ни зеленчук, а јадеше претходно. Сега само овошје, житарки и млечни производи сака.

8. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

А зошто да не може? Не смее ли ни да оди со твоја помош? Моето си оди т.е. Го држам под мишки и трчка накај играчки или накај некој друг. Првпат слушам дека не смеело.

9. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Да пробаш во форма на мафини да дадеш зеленчук или со тестенини како сос. :)
    Крајно во зеленчуковите оброци јаболко додади може ќе пројде. :)

10. Pacient srna

Toa patkanje ne se preporacuva taka bebeto ne uci samo da se balansira na tebe se drzi t.e. ti go drzis i ne uci da paga...zatoa i dubakot ne se preporacuva

11. Pacient srna

Ako se diga samo i stoi ne gledam zasto ne bi smeelo. Samo doslo do taa tocka

Tiny Love and Maca Macka like this.
  12. Hippie

Hippie Истакнат член

Јас прашав ортопед бидејки и мојата многу сака да стои на нозе (секако со моја помош) и ми кажа после 6 месеца може

nevermet18 likes this.
  13. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Нас ортопедот ни кажа никако паткање, се кривеле стапалата, бебето добивало лажна сигурност, не учело баланс/рамнотежа. Нема потреба од форсирање за стоење, проодување, бебето ќе прави се само кога ќе биде физички и психички спремно. Потребно е само да го оставаме на под да вежба и да овозможиме безбедна средина каде што неможе да се повреди. Сите бебиња проодуваат, а со форсирање се појавувале деформитети.

IRBBB, Autumn Love, lia22 and 2 others like this.
  14. sani99

sani99 Популарен член

Мајки има ли нешто после црвена зона?? Моето одеднаш вчера се утепа плачејќи , станат беше од 08.30.. не сакаше воопшто да цица, никако не можев да го смирам, и дојде внука ми и се смири па после пак, и после цицаше и заспа. Незнам зашто не се смирува кај мене кога го држам, другите кога доаѓаат се смирува или па ако е кај другите исто се смирува малку па поново исто а попладне супер беше, излегов да завршам работа ... Каде грешам??? ;(;(

15. Hippie

Hippie Истакнат член

Можеби е така. Но не ми е јасно зошто служи џамперот.,нели и во него се исправат на нозе и стојат.

16. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Ми кажаа да не го ставам ни во дубак, ни џампер. Кога ќе почнува да оди да не му давам проодувалки да бутка. Овие совети ги добив од ортопедот и ги следам, вие консултирајте се со вашиот.

17. Hippie

Hippie Истакнат член

Да секој ортопед си има различно размислубање. Секако мојот ортопед ќе го послушам.

Tiny Love likes this.
  18. moon1

moon1 Популарен член

Здраво. Имам прашање во врска со стоењето кај бебињата.
    Ќерка ми за неколку дена ќе полни 11 месеци. Многу е активна, не застанува, цел ден е на земја, лази војнички, знае да застани и во правилна положба за лазење, но само се клати напред-назад,некогаш прави 2-3 чекори во оваа позиција, ама паѓа на меше и продолжува да лази војнички. Се врти без никаков проблем, седи самостојно, ако ја седнам, ама никогаш не седнува сама и не обожава да седи, сака да се движи. Е сега проблрмот е што не сака да стои. Кога се обидувам да ја ставам на нозе, таа ги крева нозете под прав агол со торзото и се мести за да ја седнам. Ако ја ставам на каучот да се држи, стои, ама од немајкаде, не дека сака да стои и се обидува со рачињата да се повлече и да се качи на каучот, не ја интересира да стои. Не сака ни да ја паткам, се беси на мене јас да ја крепам нејзината тежина. Цврста е во мускулчињата пошто е преактивна, гледам и знам дека може да ја носи својата тежина, ама не сака, одбива.
    Некакви искуства зошто е тоа така?

19. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Не ја форсирај остави сама ќе си застане. Ние сме 10ипол месеци за ништо до сега не сум ја форсирала сама почна да се исправува да стои, сама си седна, оди по мебелот, сега почна и да се качува веќе на гарнитурата. Сум пробала да ја држам за рачиња и јас за да оди не сака право седнува, што на некој начин и подобро побрзо и полесно за мојата кичма ќе си преоди:rofl: мислам дека немаш простор за паника остави само ќе си научи што треба.

moon1 and Tiny Love like this.
  20. Ivancula123

Ivancula123 Истакнат член

Posle kolku vreme od obrok davate mlekce? 7 meseci e na ad imame dva obroci 130-170 ml zavisi koga kako