Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Него му е 9, а според вредностите треба да е нас 10.5.
    Не е нејадач, јаде ама баш овие работи што ми ги кажавте дека се добри за хемоглобинот ич не ги сака. Ќе морам да правам други комбинации.
    Ќе прикачам слика, има повеќе ниски вредности. Е сега пред 1 месец имаше ковид, дали и тоа има врска, не знам. Баш се чудам дека си јади добро, цица, супер е со килажа.. Во последно многу е поспан па затоа правевме крвна слика.
    USER_SCOPED_TEMP_DATA_orca-image--15229204.jpeg

2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.324
    Допаѓања:
    33.660
    @Oneo црвено месо, пилешко џигерче (не повеќе од еднаш неделно), жолчка, цвекло, блитва, спанаќ, пиперка, црвени бобичасти овошја, наут (можеш во форма на брашно да го користиш), леќа, какао, кајсии, јатки.. комбинирани со овошја/зеленчуци богати со витамин Ц, бидејќи тие помагаат подобро да се ресорбира железото.
    2ч пред и по јадење млечни производи да не даваш, бидејќи калциумот се врзува побрзо и со посилни врски на местото од железото.
    Месо можеш да даваш секој ден.
    Консултирај матичен за семе од коприва. Не знам од која возраст е дозволено да се конзумира, ама е предобро, може и како зачин да се користи во јадењето.

Ѕирни го и ова
    https://www.instagram.com/p/BvGvYYWHByw/?utm_medium=copy_link

https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE3ODQ0OTg0NDk2Mzg0MDgx?story_media_id=2000072238889412755_11325896666&utm_medium=copy_link

На Autumn Love, Oneo, minne992 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Na ova bi dopolnila vit c

На Oneo му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Nema veze kovidot, nekad e do hranata nekad do deteto genetika kojznae....mojata i na kovid krvna slika i sega bolna bese pak nekoj virus hemoglobinot i e ok...posledno 12 i bese....t.e. 121 po mernata edinica na klinika....ne se sekiraj ke se sredi so jadenje,vitamini

5. MyEva

MyEva Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2021
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    31
    Здраво мамички. Имам ќеркичка од 4 месеци. Уште кога се роди има црвен белег меѓу веѓите на десниот капак и доле малку на усните. Имаше и назад на главчето но и исчезна. Гуглав на нет личи како родин угриз што го викаат или ангелски бакнеж. Има лу некоја мајка чие бебче има вакво нешто? Дали исчезнува како бебето расте?

6. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Со тек на време исчезнува. Моето е 15 месеци и скоро да не му се познава на челото, ептен кога ќе се вознемири и плаче тогаш се појавува за секунда и го снемува после. На вратчето позади има останато некоја црвена точка ама од косата не се приметува.

7. MyEva

MyEva Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2021
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    31
  8. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
  9. MyEva

MyEva Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2021
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    31
    @Tiny Love дали го мачкавте бебето со некоја крема за побрзо да исчезне или не?

10. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Не ништо, ќе си исчезне не се грижи. Често се појавува кај бебиња и се повлекува само. Но ако ти е многу мисла прашај педијатар.

11. MyEva

MyEva Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2021
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    31
    @Tiny Love ти благодарам многу штом велиш така. Барем сега малку да се опуштам и да не се нервирам дека ќе остане белег

12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.746
    Би требало да исчезне до 1 година. Ама биди спремна дека можеби и ке остане малку црвено.

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Chrysanthemum

Chrysanthemum Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    282
    Хемангиом е тоа, има и ќерка ми на едната нога. И се појави две три недели после раѓање.
    Ни рекоа само да го следиме на редовните педијатарски прегледи, и на секој преглед го потсетувам докторот да го види. Уште го има, ама некако како да почнува да избледува (9+ е ќерка ми).
    Најчесто поминува без проблем, околу/после 1 годинка.
    Не се мачка/третира со ништо.
    Ќе си помине само од себе.

14. scorpias

scorpias Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2014
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    4.423
    Исто сме и ние со низок хемоглобин. По нашата табела треба да е над 110, кај нас беше 103. Моево е јадач, јаде се шо содржи железо и пак ништо. Докторот ми рече демек еден месец да пробам да давам наизменично денес јајце, утре месо (телешко, зајачко), и се така, ама кај нас немаше подобрување, после месец му беше 102 :). Е сега кај нас треба да е наследно пошо и јас сум цел живот слабокрвна и не сум имала проблеми до сега, а исто и бебето не е бледо не е без енергија...така да не знам. Следно ми рече нареден месец да провериме пак, правиме годинка, ако е пак слабо ми спомна за некои капки малтофер мислам беа од Бугарија ги земале.

15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.371
    Допаѓања:
    5.244
    Колку пати неделно мевце се дава?

16. Madam S

Madam S Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2020
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    455
    Мајка Ката вика дека може секој ден

На brm_brm и sani99 им се допаѓа ова.
  17. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Незнам дали е наследно кај моево, јас и мм цело време со супер крвни слики сме.
    И јас се нервирам истото, јади, не многу ама јади. Цело време готвам, ретко купена каша. Многу ми е криво да е слабокрвен. Со килажата е супер, весел е, само повеќе поспан е во последно.
    Јас сируп почнав да му давам. за еден месец на контрола. Ќе почнам повеќе да давам од намирниците што ми кажаа погоре. Се надевам ќе има подобрување.

18. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.622
    Допаѓања:
    1.455
    Моето никако не прифаќа месо со зеленчук, плуќа... Еве цицаше.. Додуша не јаде баш многу ама овошје си јаде кога му се допаѓа.. што да ставам за повкусно да е? 7++ сме

19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.137
    Допаѓања:
    10.521
    Мојот педијатар ми кажа 3 пати неделно по 50гр, преку еден ден.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.137
    Допаѓања:
    10.521
    Офф топик. Која е мајка Ката, ја читам по форумов често па ме заинтригира?! :D