Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.372
    Допаѓања:
    5.244
    Е како да објаснам на мм... јас и допуштам пошто гледам дека има обиди за лазење ама само ако намерачи т.е има некоја цел пример пархет, влажни марамици, кеса, хахахха и одма скока како жабче
    А мм не и дава. Таман ќе дојде до работ на подлогата тој ја врти, а па таа за секунда се врти како саат.
    Вака и го попречува развојот. А бап е како жабче, се влече со рацете и го крева газот и како да скока.

На Tea SK и Mom's_life им се допаѓа ова.
  2. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    17.688
    Абе се некој глупи коментари од неинформираност на луѓево. А ја па бетер, уште се замислив(facepalm):lol:. Ама му дадов на бебе уште од врата што се вика да цица. Јадно тоа па не ме пушти до заспивање вечерва. :sun:

На Pacient srna и Mom's_life им се допаѓа ова.
  3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.146
    Допаѓања:
    10.535
    Таа знаци дека ќе вади заби има од 3 мес мислам ама тоа е изгледа. Ја намачкав синоќа коа викна, тек во 5 ми се разбуди за цицање.
    Преку ден ми вика само во кујна коа сум. Јас и правам јадење, а таа вика по мене, а ја погледнам се паѓа од смеење.
    А кај други си иде без проблем.

На nevermet18, Autumn Love и sani99 им се допаѓа ова.
  4. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.146
    Допаѓања:
    10.535
    И јас ќе купував уште една подлога зашто ми лижеше паркет, па почна низ цел стан да ми лази и ми нема поента.
    Омилени за глодање и се папучи за по дома, ко кутре.
    Мајка ми коа ќе ја види како ја пставам да тера кај сака, коса и се крева. Она тепих на перење даваше да лазело детето. Она на тепих ја става, оваа правец во кујна на плочките да лиже.

На nevermet18 и sani99 им се допаѓа ова.
  5. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.622
    Допаѓања:
    1.455
    :rofl::rofl: алал да ви е кога ви лазат , јас кога сум во кујна да правам јадење вришти(facepalm)
    А на нејадењето препишувам на запче, боцка а и бело има на непцата
    Чекам да пробие убаво па да нарачам:inlove:

На nevermet18 и Tea SK им се допаѓа ова.
  6. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.146
    Допаѓања:
    10.535
    Да се редат бисерчиња мама :inlove:.
    Вришти и мојава некогаш. Завчера киснев спанаќ во легенче едно, да го мијам, почна да ми вришти. Истурив спанаќот во мијалник и го дадов легенот, уста не отвори пола саат се изнаигра :D

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    Се е изближано, се е пробано од покуќнина:whew::rofl: сега дека оди по секаде кај се држи мора да проба прво дали е вкусно|( прво трчав по неа секаде не и дозволував ама џабе 2сек ќе тргнам поглед и она си продолжува до сега фала богу супер е ништо не и е:rofl:

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Мајки што идете на работа и доите - колку пати дневно цицаат вашите бебушки? Мојава цица 6 - 6:30, во 15:00 кога се браќам од работа и тоа одвај чека, не може да дочека ни да се соблечам. После пак цица накај 18:00-18:30 па за заспивање во 21:00. Некогаш знае додека си играме накај 19:30-20 да дојде така од нога да си подцицне и да си се погали со цицето (да не и избега случајно :lol:). Ноќе цица накај 2 и накај 6.

Ама голем проблем имаме со нејаденје. Нејќе ич да јаде. По ептен малце каснува, по 3-4-5 лажици. (facepalm)

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    835
    Сабајле пред да одам на работа, кога се враќам кај 16:30-17:00 ипол, па следно за заспивање кај 20:00 отприлика, пошто кај 18:30 вечера јаде. Исто знае да се мази дур си играме и да ми симнува маица. Плус оставам некои 100мл за преку ден пошто до сега се чуваа со бабите и си ги пиеше. За жал во градинка не даваат да носам измолзено така што ќе останеме на овој распоред.

Мојов исто слабо јаде, ребрата му се бројат. :(

На Change. и kostovaivana им се допаѓа ова.
  10. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.372
    Допаѓања:
    5.244
    Мама а како сте со килажа, качувате?
    Ние тапкаме во место. :hai:

11. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    695
    Здраво мајки.
    Ве читам за нејадењето.
    Бебе е 9 месеци и е на АД, 4 пати во 24ч пие млеко.
    Но исхраната и нас не ни е нешто баш.
    Повеќе сака купечки каши, со пилешко,телешко, мисиркино, ама колку месо содржат уствари тие :|
    Повеќе комбинации со месо и зеленчук испробав со батат, компир, ориз, морков, спанаќ, кромид, пиперка, праз....
    Ако измешам повеќе работи баш како манџа да дојде нема шанси да јаде. Ако сварам пример само компир и стек, може да касне некое лажиче. А од готовите каши околу 100 125г на оброк одприлика.
    Почнав и трет оброк да му давам ама многу пати несака.
    Павлака,урда, палента, и некој инстант млечни каши единствено со мерак ги јаде, а пример за појадок просо, гриз измешани со овошје несака, и само вртиме едни исти оброци :(
    Има 9.600гр, а роден е 3300гр.
    Дали да земам нешто за имунитет или апетит??
    И препорака што ако за вашите бебиња сте користеле?
    Педијатарот ми вика таман е килажата, ама некако многу едноврсна храна ми јаде.
    Извинете на долгиот пост:)

12. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.083
    Допаѓања:
    4.138
    И мојов е голем нејадач а стасен цицач. Ни 2 лажици нејќе да касне да му го сметам за воведено. :x вака устата за храна. Сега за сега не е проблем ама за месец кога ќе тргнам на работа што ќе се прави не знам (facepalm)Не ти одговорив ништо ама барем се пожалив :$

На kostovaivana и sani99 им се допаѓа ова.
  13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.372
    Допаѓања:
    5.244
    Мама супер ви е килажата.
    Штом јаде купечки давај.
    Мкжеш да изблендираш мевце па додај во купечката.

На Grasiela** му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Madam S

Madam S Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2020
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    455
    На dipsidipsidipsi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Со килажата сне супер. По пола кило месечно си качува. Родена е 3030г сега има 8800г. Одлична е за тоа. И педијатарот ми вика така.
    Абе остај се. Иста е |(. Денес во градинка од 7ипол до 2 беше. Ама ништо не јадела бре, ништо. Одвај успеале 2 лажички просо да и дадат. Носев и шмукалче и тоа го плукала. Мајка ми кога ја земала и дала гравче, каснала 5-6 лажички и после се вратив јас. Се прерадува и се изнацица.

Еве ја на 5ти ќе праи 10 месеци уште вечера немаме воведено зошо нејќе да јаде |(. Цел ден е гладна човече :worried:. За неа цицката е институција :wasntme::wasntme:

На Mom's_life и brm_brm им се допаѓа ова.
  16. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    17.688
    Почнав пред два дена со работа и вака правиме. Сабајле во 7 :30 цица па во 9,9:30 доручек со татко му, измеѓу овошје (шмукалче) или павлака, накај 2:30,3 руча со баба му и во 16:30,5 со радост чека да цица. Среќа се поднаучи да јаде па сум малку раат во тој поглед. Се мислам да не му е малку тоа дур дојдам ама па беба е задоволна и расположена освен што мислам дека со поглед ќе ме ишмука, ама па тоа можеби е од што му фалело цицето и мама. После цица пред заспивање и вчера почесто се будеше ноќта за цицање (3 или 4 пати). Деновиве ќе бидам и втора смена па ќе мораат да вметнат и вечера. А место ужинка после доручек може пак ќе му дадам да цица (за да направам некој баланс со градиве). Бар така мислам дека е ок.

17. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.431
    Допаѓања:
    26.787
    Мајки како се справувате со деца лепак по вас ? Јас ако излезам од соба одма почнува да плаче и седи на врата дури да влезам ;(
    Значи не можам ни до тоалет да одам на рат :|

18. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Исто е и моево и све во раце сака, си кенка дури не го земам

На minne992 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.431
    Допаѓања:
    26.787
    Моево не бара во раце ама сака цело време да седам до него и да си играм. А излегов и почнува да свири :drunk:

20. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Ако сме у дневна да седам да играм со него иначе не ги рецка играчките а ако сум во кујна ме тегне за нога ми се беси да го земам ако сум во тоалетот стои пред врата и кенка. Лепенче :D