Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Еее @slimy како се снаоѓаме...работам често и по 12 саати и цело време ми е во мислите, дали јадело, дали е добро, дали убаво се грижат за него ( жена ми ја чува), па кога каснам како ќе издржи без цицање зошто после пет попладне веќе бара да цица. Па кога ќе се вратам од работа дали да им правам вечера, ручек за утре ( оти имам уште едно поголемо дете) , дали нешто друго да средам низ дома, туширање и кревет, и практично не ги ни гледам....жално е што живееме со вакво темпо, да чекам викенд за да им се нарадувам ма децата.
    Тешко е , ама па за нив работиме.

На marchi-cool, danichap, slimy и 2 други им се допаѓа ова.
  2. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    @leona83 taka e isto i kaj mene 9 sata ne sum doma i koga kje se vratam ne znam sto prvo da napravam rucek iili da go dojam maliot ili da sredim vo kukjata rasfrleni se site alista od sabaile sto sme izleguvale so brzina site. i zatoa mislam deka maliot sto ne me gleda ic e nervozen mnogu i ne se smiruva. taka e za niv rabotime ama mnogu mi nedostasuva i znam deka ovaa negovo vreme ne se vrakja posle ama samo se nadevam deka kje mi prosti nekogas sto go ostavam sam cel den ;(

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Tesko e i na rabota i so malo bebe.Uste sega se plasam kako ce bide koga ce pocnam.

Majki da ve prasam dali e normalno na bebuskite nogjinata da im bidat navnatre??? Malata ne odi uste, so drzenje samo no celo vreme koga odi samo so prstinjata odi i nozete voopsto ne i se stabllilni :( Ako ja pustam mislam ce se skrsi. Dva pati na ortoped sme bile dosega nemalo nikakov problem.
    11 meseci sme skoro i aber nemame za zaoduvanje. Jas iskreno zagrizena sum

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.849
    Нема ни да се секава тој на овој период :)
    Не го свакај тоа толку трагично.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    jas bas prasuvav ortoped za vakvi slucai mi rece deka do godina ipol normalno e da ne e stabilno ili da ne odi mnogu ili da ima stapala na vnatre i da gi zalekuva,se rabotese za bebe na rodnina koja ima godina i tri meseci i ne odi sama i ima stapalo na vnatre koe go zavlekuva koga odi rece da napravat snimka na karlicata ako e se vo red da ne se grizat.

На iki26 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Ce otideme sigurno uste ednas na ortoped, no se plasam da ne e nesto seriozno. Bas gi zavlekuva nozete i navnatre i odat. Uffff maki samo :(

7. mila101

mila101 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    51
    Здраво мамички.
    Што да дадам за кашлица и за заттнато носе кај 11 ипол месечно дете?
    ПОчна етен да кашла од пред 1 саат. Па да муу ублажам со нешто до утре.
    Совет? :)

8. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Ништо на твоја рака, уште е бебе, што ќе каже лекар тоа.
    Ако цица нека цица повеќе, нека спие со поткренато главче. Ако има мрсоли вади ги со аспиратор.

9. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Majki kako e so zakazuvanje kaj Vidoevski,kolku cini pregled?Sakam vtoro mislenje,pa najverojatno ke ideme kaj nego...

10. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Од кога смее супа? Ме пукна свекрва ми, на секое зборење ме прашува дали и давам супа:( не знам како да и објаснам дека сол не смее до 1 година а мислам дека супа без сол не би била супа:|

@PUPICA јави се на телефон и замоли ги да те примат побрзо, речи дека ти е за второ мислење и дека ти е по итни. Мене ми закажаа уште истиот ден.

Последна измена: 13 април 2015
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Ај без сол, ама како ќе ги џвака крупните парчиња зеленчук?
    Не се реални бабиве. Јас мислам супа дури после година.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Хаха и тоа што викаш :D мојата едвај пасирано јаде па не парчиња:lol: нареден пат ке ја прашам на каква супа мисли? Може мисли супа од коска? Тоа од кога смее?

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    @chocolade taka i si mislev,da gi zamolam za sto pobrzo...skraja bilo,maticniot ortoped ni rece nisto ne e ama sakam i vtoro mislenje.Dvete palcinja na nozete mu se celi vrz prstot do niv ...a kolku e pregled?

Прикачени фајлови:

14. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Штом рекле дека не е страшно не би требало да биде, па сепак и тој е доктор. Сигурно со тек на време ќе се спуштат. Јас бев пред точно 3 месеци и искрено не памтам накај 1000-1400. Сега во среда сме на контрола па ако сакаш потсети ме да ти кажам.

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.849
    Можеби мислела на рендан зеленчук,посно фиде.. :)

16. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    @joy1 сигурно слушнала за посно фиде :lol:

ај и тука да си прашам...

Барав во неколку ДМ маркети од цуцливе и за жал веќе не ги добиваат излгеда. Добиле некои нови. Сега сум страшно исплашена, мојата не прима други цуцли а се навикна на оваа од ДМ. Ја користиме таа бебешката е сега веќе ни треба и поголема 6-12 месеци. Дали случајно му има на некој останато неискористена ваква цуцла да ми ја продаде??

17. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    Supa od koska moze posle 8 mesec, jas ja varev govedskata koska so malku mevce I posle stavav zelencuk I na kraj blendiras.
    Ako sakas sega supa da I dades mozes da svaris pilesko meso I posle da dodades morkovce I paskanat I pred da i dades ke go izvadis zelencukot I ke go izblendiras, ke go vratis nazad vo tecnosta I ke I ja davas taka Kako tecnost ako ti ja prifati:)
    Jas na moeto supa pocnav da mu davam posle godinkata.

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  18. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Мене ме побудалеа двете баби, нормално било малиот да не ги сака кашите од зеленчук зашто немале сол, немало ништо да му биде ако му ставам малку :envy: И мене да ми дале така немало да ги јадам. Неколку пати потенцирав дека сол никако не смее да се дава до година дена најрано, ама............Што е најтрагично, и двете не се неуки, и двете многу добро знаат што прави солта, и па истиот муабет. Јас искрено, ни после тоа не би му дала. Ме загрижува фактот што во Мај пак ќе одиме во Скопје, и глава сечам дека и двете без мое знаење ќе му тупнат сол во кашичката. :| Уште од сега кројам планови како да завршам тоа што треба со него, да не мора да го оставам на чување. :sweat:

19. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    И јас ќе одам кај свекрва ми и од сега ме фаќа страф дека ќе и даде манџа :) Никако оставање сами.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    Zenicki, jas navistina ne razbiram zosto vie si pravite stresovi poradi babite:fubar:
    Decata se vasi, pravilata se vasi, odlukite isto taka. Koga ke kazam nesto vo vrska so moeto dete ili ke poslusaat ili nema da Im go nosam na cuvanje. Koga ke ve prasaat zosto vaka, zosto taka? Fino lepo ke Im kazete, zatoa sto jas taka velam. Jas sum mu majka I jas ja pravam odlukata za moeto dete, nemora da vi se dopaga na vas, no mora taka da bide. Vaseto mesto kako majka, mora da se pocituva.

Koga bebeto se raga, toa nema afinitet kon odredeni vkusovi. Toa gi steknuva vo zavisnost od sto mu se dava. Kako moze toa bebe da ne ja bendisa kasata bez sol, koga nikogas nema probano soleno:?:
    I slobodno kazete Im deka pedijatarot ve sovetuva taka ili deka deteto ke ima problemi so meseto I sl. Pa da se podzamislat sto bi se slucilo koga bi mu dale mandza na sest mesecno bebe?

Samo nema potreba da si stvarate ankcioznost, ednostavno razgovarajte so niv I pistavete se malku postrogo, kazete Im gi vasite pravila I deka mora da se pridrzuvaat do niv, vo sprotivno nema da Im gi nosite bebuskite na cuvanje:)

На marchi-cool, PUPICA, Annath и 5 други им се допаѓа ова.