Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. marija99992

marija99992 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    184
    Zdr majki da ve prasam od koga se pravat tie kolacinjata lesni cekorcinja? Zosto malata vcera napravi prvi cekori samostojno ama seuste ne e odi kako sto treba odnosno eve i denes se pusta ama samo 5-6 cekori pravi max. Pa dali se pravi od prviot cekor ili koga asalno ke proodi bebeto ? :)

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Candyyy

Candyyy Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    45
    Zdr majki, sto davate na bebe dokolku ne se iskaka poveke od 3 dena? Veke 2 meseci e so probuvanje vkusovi

3. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.083
    Допаѓања:
    4.138
    Кога почнавме со дохрана бебе исто не какаше редовно 2-3 месеци. Консултирав педијатар рече до 7 дена дека се толерира да не се искака бебе. Давај повеќе сливи, крушки, вода, маслиново масло додавај во зеленчуковите каши и консултирај педијатар пред да преземеш нешто. :)

На Candyyy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dolphin1

Dolphin1 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2018
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    8
    Здраво мами...незнам дали е з атука прашањево,но ... Молам за некој одговор искуство.
    Бебе 8 и пол месеци, бебе лапач до пред недела дена...
    Веќе недела не отвара уста, ни з љхрана ни за течност...
    Набрекнати непца за први запчиња,мачка гел freezy...
    Ме интересира искуство , после вадење запчиња, се враќа апетит?
    Хаос сме...залак за залак се брои...

5. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.153
    Допаѓања:
    10.559
    Кај ќерка ми се врати апетит кога извади запчиња. 3 дена не јадеше асално, после си се врати по старо.

6. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.241
    Моево е на иста возраст, и баш пред една недела, две почна да забушава со јадењето. А веќе има запчиња. Можеби е некој период, а можеби и од топлото не им се јаде.

7. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.153
    Допаѓања:
    10.559
    Некоја да има бебе интолерантно на лактоза, да ми каже симптоми?!
    Ме праќа Паскалов да и испитувам по основ дека какала 2 пати на ден. Мене не ми е логично. Бебе јаде млечни производи 3 мес, ништо нема реакција, какањево не ми е репер некако.
    @IRBBB нешто ми се мота пишуваше дека имавте реакција на млечни едно време, ако грешам извини :$

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Имавме/имаме, ама којзнае на шо. На кравји протеин не ќе да е, лактоза исто, најверојатно на некои адитиви во млечните производи на некои производители. Оти на пр од олимпус производите реагира побајаги, на од збрегов апсолутно ништо нема, а му давам веќе сѐ. :?:
    Уште кравјо млеко тетрапак немам дадено.

А каква врска има фреквентноста на какањето? Има промени во столицата или само затоа што кака 2 пати?
    Оти зависно од исхраната, некогаш син ми кака и по 3 пати на ден, некогаш еднаш на 3 дена.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    А што има врска какањето? Син ми е 18м кака некогаш еднаш некогаш 3 пати, малото е 2м кака и по 5 пати дневно не знаев дека тоа има врск

10. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.153
    Допаѓања:
    10.559
    Врска немам што има везе какањето, се чудам и јас.
    Го прашував дали да и правам панели за алергии, зашто ми се нафрла некогаш надвор и препоставуван дека е од полен, зашто и ние сме алергични, ми вика напрај прво тотал иге, и интолеранција на лактоза. Јас работам во таа бранша и се консултирав со колеги, се чудат и они зошто ми вика интолеранција да испитувам.
    Значи никави промени во столица нема, откако е родена, 2 пати на ден кака. Слаба е инаку, па викам ај и ради тоа нешто да не е.
    Па си викам ај да прашам тука што се симптоми на интолеранција, да не има везе стварно какањево :^)

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    До 3 години џабе е и алерготестови и ИгЕ оти не е веродостојно. Ако правиш 100% на нешто ќе покажи покачен ИгЕ шо не е показател за ништо, само за од памет вадење.

Не знам, консултирај и друг педијатар да видиш мислење.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.153
    Допаѓања:
    10.559
    И правев вчера се си беше во референтни вредности, и иге и крвна слика. Ќе видам и со друг педијатар. Фала :l:

13. Babycool

Babycool Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    520
    Мајки вие што давате Малтофер капки на бебе по колку капки давате и на кој начин ги давате? Викендот ни ги донесоа од Бугарија но матичниот има продолжен викенд и не можам да го добијам за да го прашам.

14. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Јас ги давав директно со пластична лажичка, пред подој. По 6 капки му препиша педијатарот, профилактички.

Амаа :!: се консултирав со уште 2 педијатри според крвната слика (hgb 10.6 беше причината за да му давам Малтофер според матичниот) и ми рекоа да не се занесува многу матичниот, hgb на доенчиња дека се следел од 6+ месеци или откако ќе почне да јаде цврста храна, богата со железо (моево е 3++). Така да ако сте под 6м, јас би одела на второ, па и трето мислење.

Башка што му го изремети стомачето и уште не можеме да се оправиме со гасови и столици, а примаше терапија само 3 дена. Сега ја го пијам малтоферот место него.

На Babycool му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Babycool

Babycool Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    520
    Ние сме 9++ ќе почекам до среда да се консултирам со матичниот. Фала ти многу за одговорот.

На Jordanovska-K му/ѝ се допаѓа ова.
  16. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Осанит гранулите по колку и како ги давате?
    По потреба?

17. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.631
    Допаѓања:
    1.456
    Прашав една што има на залуха, рече 2 гранули се ставаат и се топат

18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    2 капки на килограм телесна тежина за подобрување на хемоглобин, железо, еритроцитна лоза.. А по 1 капка на кг/тт за одржување. Се пијаат 6 недели, па контролна крвна слика дали има корекција, ако има подобрување се продолжува уште 6 недели, независно дали е веќе во нормални граници. Ако нема подобрување после првите 6 недели, веројатно матичниот ќе го смени малтоферот за друг препарат, макар што се сомневам дека не би делувале.

На Babycool му/ѝ се допаѓа ова.
  19. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Истово сакав и јас сега да го прашам. Кој препарат препорачувате за 11 месечно. ХгБ 90. Матичната фероглобин ми препорача по 4мл на ден ама прво видов дека е со мед второ гледам се дава на дечиња од 1г по 2 пати на ден и скептична сум како ќе делуваат. Дали малтофер е добар ? Гледам скоро сите го земаат

20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Јас малтофер капки му давав на син ми, исто 11 месеци беше, хгб му беше 97. За 6 недели му се крена на 117 и тоа со нередовно пиење оти јас давав, тој ми ги плукаше. И немлечна исхрана скоро и да не јадеше, немаше ич апетит од анемијата и некако во круг се вртевме. Откако му се подобри хгб, почна и да јади.
    Инаку ги давав заедно со 8 капки витамин Ц, а ги зедов од кај некоја жена од фб групите за доење и ад.

Често матичните не го спомнуваат малтоферот дека го нема кај нас.