Абе качува колку толку, цицка систем и ако му е сѐ погодено ќе јаде ако му дадеш. Сам да побара или да се граба по храна но но. Мене ме дума ова што не става ништо во уста, ни играчки ни ништо. Координација рака-уста слабо .
Имам пробано мама. Ако јас му давам банана пример ќе гризе, ако му ставам во раче да му приближам врти глава, тоа што е во рака ќе го згмечи и фрли.
А цуцла користи ли? Може е смешно ама имам приметено дека деца што користат цуцла ништо не ставаат во уста, а на пример како ќерка ми што не фати никогаш цуцла туку јљ плука кога ќе види дека нема ништо се па и јадење и флашицата ја става во уста. Дури и ногарките на столче
Каква поврзаност има ставање предмети во уста со цуцла? Мојата цуца од 5ти ден кога се роди а се пика во уста и јаде сама. Пробај нешто што јаде највеќе стави му во рака и секој ден по повеќе пати носи му ја раката до уста да лизне од храната, ако ја врти главата однеси му ја ти раката до уста да свари . Не верувам дека постои проблем штом сам си ги пика рацете во уста нема проблем со координација.
Мојава цуца цуцла, до душа само за заспивање, па све живо бута во уста, раце, играчки, масата ја глода, даљинско и најново таргет и е тркалото од количката да го изглода.
Исто е и моево. Буквално се става во уста. Незнам дали е фаза и далј ќе помине. Тоа многу ме плаши за периодот кога ќе почне да лази/оди
Се што е на дофат е во уста освен храна....телефон, даљинско, чаши...вчера со атлантис бонбона си играша и одеднаш ми замириса на благо....си шмукала од атлантисот . Затоа ноќеска сврза 5 саати. Лелее од бебе ова се нема десено. Туку оф топик кажете како се префрлаат пари преку вестерн унион или банкарски трансфер во странство, ... колку се плаќа провизија?
10 мес е, ако е фаза, фазава трае од 2 3 мес коа беше . Лази , оди со помош, и само ја пазиме да не убута нешто што не треба да не се удави. Прошла недела отишла во ходник штиклата ми ја глодаше. Не знаеш дал бебе дал кутре чуваш. Јас многу се потресував на почетокот ама па сеа се тешам барем инунитет ќе развие за во градинка, таму секако се лижат 15 деца
Не. Првите две недели и толку беше. Не постои такво нешто. Иначе ако пробам да му ставам парче храна во рака и да го принесам до уста, се бори и дава отпор, врти глава, а ако му речам “дај и’ на мама”, сам зема и ми става мене в уста.
@Autumn Love на солидстартс типката имаше некоја финта демек да им се дадат големи парчиња, е сега финансиски можда не е изводливо. Пример цела китка брокула и да се "натпреварува" кој има поголемо парче и може да го поттикне да гризне. Ваљда дека големо невообичаено им се гледа интересно, а и разновидност. Па земете така и касајте двајцата може ќе упали.