Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Му купив чашка, со неа многу сака да си игра. Исто и со капачиња од шишенца или од крем, павлака, какви и да се. И со кутија од павлака, тропа на неа. :D Далинското дури сега почна да му здосадува, до пред некое време му беше хит. Пакетче влажни марамици. Штипки. Маркери (е сега се научи да ги отвара и се шкрта, порано беа супер занимација).
    Иначе етикети и на моето му беа многу интересни, на сите мечки им ги изгриза. Исто можеш да пробаш и со мече или патче од оние за бањање што се, и нив сака да ги гриза, погодени му се.

LiquidLuna and Mucika like this.
  2. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Моето и твоето како близначиња да се. :D
    Па си става пернички, мечки, се качува врз нив за да излезе од креветчето. Па се научи да го отвара. И во количка не можеш да го врзеш да седе мирен. Им кажувам на други дека се вади од каишите, не ми веруваат, мислат дека не е убаво стегнат, а до крај се стегнати. Он како Худини некој, пред некој ден си излезе од каишите и се исправи да стои, појде да се симнува од количката. Денес го возам, кога наеднаш ја крена цела количка, ќе се потепавме. Ѕиркам напред, излегол од каишите, спремен да рипа. (facepalm) Очи и на газот треба да имаш за да го дочуваш. :D

Tea SK and LiquidLuna like this.
  3. Tea SK

Tea SK Популарен член

И мене не ми веруваат кога им кажувам што беснотилаци прави на 10 мес. Хит исто и е да се фати со двете раце на рерната и да виси надоле. Не знам само што ќе се прави кога ќе имаат по 2 3 год. Само живи здрави да се и помалку да паѓаат :inlove:

mjay.yyy and nevermet18 like this.
  4. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Син ми спие на спална, меѓу мене и татко му. Два пати досега има паднато додека спиеме покрај него.

5. Dancewere

Dancewere Популарен член

Јас уште накај мене свртена си ја возам од вакви работи, додуша мојата си има и фул тајм кловн шо треба да пее и анимира цело време за да поседи, иначе во раце треба да си ја носам.

6. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Не се врти рачката на количката. А зборување, играчки, песни, ништо живо не функционира кога сака у раци. Додуша он сака сам да ја бутка количката, за тоа е борбата. :D

7. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Фала за идејава, прееска прочитав му дадов се изнаигра цел саат :D

Pacient srna and IRBBB like this.
  8. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Дајте ми идеја како да го занимавам надвор аман.
    Не сака во количка, не сака во раце, не сака да оди!
    Ама битно вришти!

9. Noranora

Noranora Истакнат член

Пак јас :D
    Ќеека ми на моменти како да крчи со носот. Значи не е константно не е у спиење него на моменти само, сега да ја спуштам во креветче захрче и еве сега мирно спие не хрчи и неколку пати во текот на денот така, видов нос нема ништо крвна слика и беше завчера добра не знам од што би можело да е ниту зошто така прави од денес почна

10. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Исто. Имам пишувано, од бебе не сака количка, само во раце. Сега ни во раце надвор не сака. Сакаше само да патка еден период, жива среќна беше, сега ни тоа - сега само да лази по улица, во трева, на бетон.. (facepalm) Вришти ако не ја симнам. И ајде реков на игралиште кога сме или на трева нека лази, но овие денови пред зграда излеговме, се е бетон. Детево почна да лази со 200 сите будала ме прават, валкано било, коленици ќе направело итн. малку се чудеа, но ја оставав:?: што да правам, инаку треба дома затворени да сме. 12++ е

Така да, види со ќебенце во трева пушти го нека игра, само да не вришти, а сепак да е надвор.

Emotional123 likes this.
  11. sani99

sani99 Популарен член

Како се справувате со тантрумите на 10 и пол месечно бебе? Значи вришти ептен , и ако му кажам НЕ ауууу вришти , плаче (facepalm)
    И како да го научам да не вришти онака на цел глас додека шетаме или дома кога сме, интересно му е и се смешка (facepalm) ама цела зграда ќе не слуша вака..

Kaja991 likes this.
  12. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Денес баш имавме ваква ситуација. Вриштење, рикање на цел глас. Сум слушала муабети од типот остави го да се исплаче, за брзо ќе се смири, ама кај него тоа не функционира. Солзи, мрсули течат, па црвенее целиот, дури воздух снемува и почнува да дише вознемирено. Сега го седнав на земја, седнав и ја до него, го гушкав и го тапкав по грбчето и за брзо се исплака и се смири. Од сега само вака, само смирено и со гушкање.

13. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Периодов со балони од сапуница.

Него, има некој 9++ бебе да не сака да седи сама? Седи седната на нозе кај некој, седи седната помеѓу нозе, седи и во количка колку-толку, дур не и' здосади. Ама сама, на сопственото газе не сака, веднаш почнува да вриска и се пушта на страна да падне, да легне. Не седи ни потпрена на перници, нема шанси.
    Има некоја психологија во врска со бунтирањево кон седење?

Патем, не ни лази, колена не/не знае да користи.

14. monik55

monik55 Форумски идол

Бебе е како да го оставиш само да се исплаче.
    Нее 3 годишно дете па игнор и фа плаче.
    Сакаат да го здмеш во раце да го прошеташ да го гушнеш.

nevermet18, sani99, lovely91 and 2 others like this.
  15. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Па знам. Али така сум слушала, имам и на јутуб гледано демек техника за само да научи да се смирува. И тука имам читано дека некои кога имале работа ги оставале сами во соба, па ова ќе поплаче и само ќе се смири после некое време. Еднаш пробав, и за тој еден пат се каам што го оставив да плаче.

16. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Мојава обожава да си игра со капачиња од тегли :rofl:. На сите играчки што ги има, она со капачињата. И исто и е интересно да вози колички. И имам купено две големи и тие ги фаќа и лази низ цел стан со нив. ]:)

nevermet18 and Mucika like this.
  17. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Излив на емоции, кај бебиња и деца на бес, гушки и тапкање по грб.

nevermet18 likes this.
  18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Sledno nivo kutija so stipki:D
    Dzabe davame pari za ne znam.kakvi igracki ko glup i poglup se osekame so maz mi doma

unearthlysarah, IRBBB and nevermet18 like this.
  19. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

мојата го обожава чешелот за коса мој, главна играчка и е, ги фаќа тие :?:

Mucika likes this.
  20. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Да споделам искуство и да прашам за совет.
    Синко е 6+++. До 6м бевме на бебелан 1. Многу често ми бљуцкаше, но се мислев дека е рефлукс, друг проблем сме немале.
    На 6м преминавме на бебелан 2 и неколку дена почна млазеви да ми повраќа. Со консултација со педијатар го сменивме на аптамил 2, одлично го прифати. Но за некој ден почна да ми се исфрла како каснатина од комарец по 1-2 на ден. Тоа продолжи тала 1-2 недели. Мислејќи дека е од комарец не превземав ништо. Кога видов дека не прекинува, го оснесов во систина на дежурен. Се испостави алергија на храна (најверојатно млеко). Др. ми рече дека летно време не се менува млеко, а и аптамилот бил најалерген. Разлика во составот е тоа што аптамилот е 60:40-козеин-сурутка, а бебеланот 50:50.
    Неколку дена сме на диетална храна, се мачкаме со афлодерм, а млекото го продолживме. Исфрлањето продолжи. Ново сега ни е, додека пие млеко првите 2 мин се вцрвенува на различни делови од лицето и тоа се губи за 1 мин.
    Повторно се консултирав со др од Систина. Со ова се испостави дека е на млеко. Од денес продолжуваме на диетална храна( додека се среди ова) и на аптамил адц.
    Е сега сакам совет како да го замаскирам млекото за да го пие(цимет немам воведено)?
    Што од храна да давам "полесно", освен јаболка, круша, банана, просо, овес, ориз, компир, морков? Имаме слаб хемоглобин.
    Ново не смеам да воведувам.
    Дали ова значи дека млечни ќе несмеам да воведувам пред 1г или...?

И овој педијатар ни кажа дека детето ќе ми биде склоно кон алергии бидејќи е многу бел.
    Така беше случај и со внук ми, алергија на телешко и кравји протеин.