Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

6-7 мочкани

Knizhevnik11 likes this.
  2. sani99

sani99 Популарен член

Majki jas zemav boleduvanje 10 rabotni dena, i mi odzimaa mnogu od firmata pa mi rekoa DEKA ke odnesat narednata nedela vo FZO i deka ke dobijam od niv pari zaradi nega na dete... samo neznam koga bi dobila? Ima li nekoja iskustvo??

3. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Нели 70% од плата се зема?!

sani99 likes this.
  4. sani99

sani99 Популарен член

Da, ama na teret na fzo e i zatoa

5. Tea SK

Tea SK Популарен член

Некој со искуство да ми каже кој пробиотик да го земам за на одмор во случај на дијареја? Провен, Пролајф или Нормиа?
    Плус замена за Камагел што може да се земе? Не можам да најдам Камагел.

6. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Prolife i sinopen

Tea SK likes this.
  7. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Waja или restoraflor

Tea SK likes this.
  8. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

ја ваја земав

Tea SK likes this.
  9. Noranora

Noranora Истакнат член

Дали некоја мајка се соочила со дијагностициран страбизам кај бебе?
    Да ми сподели искуство ако не е проблем

10. sani99

sani99 Популарен член

Мајки ние сме скоро 11 месеци , си лази наназад и лежи на стомак , си станува сам да седи од стомак на газ
    Ама сеуште не се исправува а има обиди за тоа , дали има простор за паника или да не го форсирам?

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Да не паничиш, да не форсираш, преку ноќ ќе смени. Обезбеди му простор и вежби.
    Лази пред него за да те гледа и тој да пробува да те имитира. Исто истегнувај се, исправај се со придружување, реди му играчки на кревет, маса, друга безбедна површина за да пробува да ги фаќа. Важно е да ја зајакне мускулатурата, па да вежба рамнотежа.

Autumn Love and sani99 like this.
  12. emche05

emche05 Истакнат член

Мајки дали некоја користите Infacalm, Colief капки или Nurse Harvey's сирупче да ми кажите искуство. Мака мачиме со грчевите, па овие ми ги препорача д-р, не знам кој да ги пробам.

13. mommy's love

mommy's love Истакнат член

Нас сирупчето најмногу ни помогна.

emche05 likes this.
  14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Сите се со различен состав и дејство, може сите истовремено да се користат.

15. Tea SK

Tea SK Популарен член

Ќерка ми втор пат ја мачкам со белка, втор пат јавува реакција. Педијатарот ми.рече дека ако јави реакција ќе ја одложуваме МРП, а закажана ни е точно на година. Ај јајца нека не јаде ама многу ми е страв да не не може вакцинава да ја прими, а почнува во градинка.
    Има некој вакво искуство бебе да јави реакција, па подоцна да не јави, да може да јаде белка?

16. forumce

forumce Форумски идол

Остави го. Мојата на година почна да лази, на година и 4 месеци почна да оди сама. Штом има обиди да се исправа сам не е страшно

sani99 and IRBBB like this.
  17. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Знам дека имаш безрезервна доверба во педијатарот, ама јас мислам да побараш уште едно мислење. Баш со нашиот матичен педијатар кога разговарав на темава (нели син ми на млечни производи реагираше, а ммр во состав има лактоза) ми рече дека порано одложувале ммр и кај деца алергични на млечни и кај алергични на јајца, ама сега се поинакви препораките.

18. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Ние...првично на 9 месеци даде реакција на жолчка, па одложив до 11 месеци, па ја воведов тогаш без проблем...за белката чекав доста време...исто на мачкање некаде на година и некој месец одма лактот жар црвен...и ништо ја баталив белката реков не ја воведувам, ќе пробаме пак кога е голем..иначе претходно матичната ми рече дека нема врска, порано се мислело дека протеините кои се во белката се слични со протеините во МРП, ама дека одамна е докажано спротивното...ама пошто не одеше во градинка ај реков ќе му ја одложам МРП, па и се разболе еднаш два пати и останавме и без белка и без МРП

се дури една другарка ми вика ме вратија од диспанзер, ако немало бебето пробано белка не му давале МРП...аааа си велам тие ќе ми кажат дали да давам белка што се замислуваат, и дури се токмев да одам кај матичната да ми даде потврда дека не смее да јаде јајце ајде реков ќе пробам ќе сварам ќе му дадам...а еднаш му направив проја со цело јајце и немаше реакција...еден ден дадов ама неколку трошки, немаше реакција..ајде реков храбра биди, следниот пат цела белка во каша..исто без реакција...следно цело јајце во каша пак без реакција...премногу ми олесна да ти кажам зошто од кога почнавме со дохрана на секоја втора храна беше со реакција..и МРП ја примивме, веќе повеќе од две недели поминаа, без проблем

Мој совет да дадеш прво цело јајце во нешто готвено..палачинка, мафина, проја и слично..ако веќе си на став да не прима вакцина дури не проба белка...

IRBBB and Tea SK like this.
  19. Mucika

Mucika Популарен член

Имаше една мајка во диспанзер прашуваше која вакцина од кој производител ја имаат затоа што детето и било алергично на јајце. Претпоставувам и кажале од кој производител да бара, ваљда педијатарот.

Tea SK likes this.
  20. Tea SK

Tea SK Популарен член

И со други разговарав. Колешка докторка стои на истото, да не и ја брзам ако јавува реакција. Дека сакав јас точно на година. Двајцата викаат после 13 мес обавезно.
    Еден на милион е реакцијата ама па сепак ги растат во клетки од пилешки ембриони вирусиве...ме замислија ептен....

IRBBB likes this.